Село Неофит Рилски става средище за търсещите как да правят природно земеделие
За децата и техните родители този първи, но не и последен ден беше незабравимо изживяване.
В предпоследния ден на месец април село Неофит Рилски за втори път посрещна стотици хора от цяла България, които са последователи на обучителната платформа за създаване на истинска храна – „Храна от село“. Всички те се събраха в стопанството, за да получат полезен опит и знания и да видят нагледно резултата от системно прилаганите правилни действия в градините.
Слънцето грееше още от ранни зори и носеше усещането за прекрасен ден. Това настроение се засили още повече с идването на първите гости на събитието, след които през целия ден широко отворените порти посрещаха и изпращаха върволица усмихнати хора.
Както беше обявено, събитието започна малко след 10 ч. с откриваща реч и представяне на ориентировъчен план за деня, след което Ивайло Иванов пренесе всички в тънката материя на природното земеделие, като премина към предаването на знание на достъпен език с много нагледни примери. За целта пред себе си имаше дълга маса с уреди, съдове и други принадлежности, с които умело подкрепяше казаното с нагледна демонстрация, в която често викаше някой доброволец от публиката да участва. Как да направим свои собствени торове, как да защитаваме нашите растения от неприятели и болести и куп други примери бяха показани в отделеното за това време.
Същевременно точно зад него вряха два казана с така прославения от първото събитие боб. Както и предишния път, така и сега стотиците посетители бяха силно впечатлени от сготвената гозба. Майсторките на бобa с радост приеха комплиментите, но и признаха, че освен на завидните им кулинарни умения този вкус се дължи до голяма степен на използвания български сорт боб „Еликсир“, произведен от колега земеделски производител в Добруджа.
След приятния обяд, по време на който се чуваше приятно жужене от развълнувани разговори, всички се отправиха към една от оранжериите и след това към откритите полета, където им бяха показани и разяснени други важни стъпки за здрава и благополучна реколта.
Събитието протече многопластово, като извън официалната програма в различни части на стопанството се случваха ред други интересни неща.
Имаше пункт за продажба на разсад, както и място, от което можеха да бъдат взети и други консумативи, необходими на хората, търсещи начин да произведат истинска храна.
В най-цветното място на стопанството – разсадника за цветя – ги посрещаха Донна и Олга, които с много любов и грижа от началото на пролетта сътвориха пъстра палитра от цветове, които вече красят стотици домашни градини. Всяка втора дама си тръгваше със симпатично кашонче, пълно с благоуханни цветя.
В същото време започнаха и първите дейности по детското стопанство в „Храна от село“, в което много малчугани вече имат свои места с градинки и малки оранжерии, в които активно да участват в отглеждането на различни зеленчуци. За децата и техните родители този първи, но не и последен ден беше незабравимо изживяване.
Коментари