Какво ще кажеш да хапнем?
Родопският майстор Илия Учиков ще се включи и ще създаде истинско кулинарно творение – чеверме от агнешко месо.
Въпрос, хиляди пъти задаван между приятели, родители и деца, млади и стари. Храната е щастие, когато можем да я споделим с любими хора! Хубавата храна е тази, която ни кара да се чувстваме добре и да изглеждаме привлекателно. За някои хора тя е начин да изразят това, което чувстват.
В наши дни има изобилие от продукти, но невинаги се замисляме как те влияят на здравето ни, защото доброто здраве е ключът към всичко останало. Вдъхновени от хубавата, но и полезна храна, споделяме с вас част от изкушенията и напитките, които можете да опитате по време на фестивала „Ново начало“ на 24 и 25 юни във фестивалната зона на Исторически парк.
Родопският майстор Илия Учиков ще се включи и ще създаде истинско кулинарно творение – чеверме от агнешко месо. Родопското чеверме е онова нещо, за което мечтае българинът, то е олицетворение на взаимността на род и семейство. Като се започне от приготвянето, печенето, разфасоването и се стигне до угощението. Всичко това трябва да стане пред очите на рода, на семейството, на приятелите, редом с приказката помежду им.
Приготвянето на чевермето не става бързо. Отнема около 6 часа. Не бива да се бърза.
Любителите на вкусното агнешко месо ще могат да опитат и друга негова разновидност – местна традиционна курбан чорба.
Почитателите на истинското кисело мляко ще могат да се насладят на всяка лъжичка от него, защото то не е просто храна, млякото е ритуал.
Не може хубава храна без освежаващи домашни сокове и лимонади, направени от подбрани продукти, които не само ще ви върнат назад в спомените, но и ще ви заредят с глътка свежест с грижа за здравето.
Някой от мъдреците е пророкувал, че във виното е истината. Нашата истина можем да я проверим с изкушаващите вина без добавени консерванти – мерло и шардоне. Шардонето се характеризира с невероятни плодови аромати, които често напомнят на дъхав плод, събрал слънцето в себе си, когато виното е произведено от добре узряло грозде.
Мерлото ни привлича с ясно изразени конфитюрени аромати, какао, през елегантни нотки на слива, вишна, шоколад и тютюн, до ежедневни нюанси на ванилия и червени костилкови плодове.
За любопитните предлагаме една различна напитка, звучаща много примамливо – медовина. Медовината е алкохолна напитка, приготвена чрез ферментация на чист пчелен мед. Счита се за най-древната алкохолна напитка, тъй като медът е бил достъпен за човека дълго преди възникването на земеделието. Съществуват много видове, като алкохолното им съдържание варира от 5 до 16%, а към основните съставки в добавка може да присъстват различни билки, плодове и подправки.
Както е казал Сократ: „Най-добрата подправка към храната – това е гладът.“
Надявам се, че вече всички сте огладнели! Да ви е вкусно, бъдете щастливи и здрави!
Коментари