ЧЕЛЕН УДАР С ИСТИНАТА ЗА ПЕРКИТЕ

„Цената на вятъра – за ветрогенераторите, животните и хората“ е графичен роман в картини, който разказва истински истории от живота на хората в близост до ветрогенератори във Франция.

„Цената на вятъра – за ветрогенераторите, животните и хората“ е графичен роман в картини, който разказва истински истории от живота на хората в близост до ветрогенератори във Франция. Формата е избрана неслучайно – идеята е посланието да достигне с лекота до всеки, който разгръща страниците му. Романът дава отлична представа за това какво очаква българите с разгръщането на амбициозните зелени планове за строеж на вятърни паркове. 

Ние, от сдружение „Човек-Природа-Живот“, се свързахме с авторката и я поканихме да ни разкаже за своите проучвания, а романът вече е издаден на български език. От 24 до 28 април в България гостува френската писателка и журналист, специализирала екология, Сиу Берже – автор на книгата „Цената на вятъра“, която разказа пред българската публика и медии за своите проучвания и изводи. С нея пристигна и секретарят на френската Федерация за устойчива околна среда – Жан-Луи Ремуит, инженер, който подробно обясни в колко много направления са опасни ветрогенераторите. Дойдоха и семейство Льо Бешек – френски фермери, фалирали заради съжителството си с вятърните турбини и заплашвани от инвеститорите да мълчат за това. Тяхната история, както и тази на много други във Франция, е покъртителна... Тези хора свидетелстваха лично за това, че 

ЕДРИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН БИЗНЕС ИЗОБЩО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА 
ОТ ПРОБЛЕМИТЕ И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА, ЖИВОТНИТЕ, ПРИРОДАТА – 
ЕДРИЯТ ЧАСТЕН КАПИТАЛ СЕ ИНТЕРЕСУВА ЕДИНСТВЕНО ОТ ПЕЧАЛБАТА 
И НЯМА НИКАКВИ СКРУПУЛИ ДА СИ Я НАБАВИ!

Той си пазарува политиците, които да му осигурят всичко това. Французите вече имат този опит – към момента страната им е набучена с около 9000 перки и те са успивани по същия начин, със същите сладки приказки от инвеститорите, каквито чуваме и тук – как никъде по света нямало проблеми с перките, колко е важно да се развиваме и да градим зелено бъдеще... Чрез техните свидетелства българите и по-специално жителите, земеделците, животновъдите на общините Ветрино и Вълчи дол, получиха потвърждение на своите опасения, че съдбата на тяхната земя и техния поминък, тяхното здраве и техният живот са заложници на частни чуждестранни корпоративни интереси. 

Стана им кристално ясно, че техните управници в лицето на областния управител на Варна, институцията РИОСВ – Варна, и кметът на община Вълчи дол заедно с неговите подкупни (или уплашени) общински съветници са продали интересите им на частния капитал. Няма друго обяснение за техните действия да подпомагат по всякакъв начин и да налагат силово изграждането на БРУТАЛЕН ЧАСТЕН ПРОЕКТ – ОГРОМЕН ВЯТЪРЕН ПАРК, НА ЕДНО ОТ НАЙ-ИНТЕНЗИВНИТЕ МЕСТА НА ВИА ПОНТИКА, В НЕПОСРЕДСТВЕНА БЛИЗОСТ ДО ТРИ ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ ПО ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДИРЕКТИВИ, СЪС СВЕТОВНО ЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ – ПАРК С ПАРАМЕТРИ, ЗАСТРАШАВАЩИ НЕ САМО ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ, НО И ЗДРАВЕТО НА ЦЯЛАТА ЕКОСИСТЕМА, В КОЯТО СЕ Е СЛУЧВАЛ И СЕ СЛУЧВА ЖИВОТЪТ НА ХОРАТА, ОБЩНОСТТА И МЕСТНАТА ИКОНОМИКА ДО МОМЕНТА.

Френската визита продължи четири дни и се състоя в София и Варна.

ТОВА БЯХА ЧЕТИРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАСИТЕНИ ДНИ, В КОИТО 
МНОГО НЕЩА СЕ СЛУЧИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ.

За първи път в общественото пространство, в няколко национални телевизии, на висок и ясен глас се заговори за това, че зелената енергия има отровно зелени и опасни страни. За първи път се каза по телевизията, че вече има нова болест – синдром на вятърната турбина, и в национален ефир се изброиха конкретно потвърдените вече вредни въздействия на ветрогенераторите върху здравето на човека и здравето на селскостопанските животни, при които се влошават драстично качествата на месото и на млякото, уврежда се почвената микробиота и се убива почвеното плодородие. Това са инфразвук, вибрации, силови полета, опасност от негасими пожари и др. със зловещи последици... За първи път в национален ефир се посочиха конкретни факти за безвъзвратното обезценяване на недвижимите имоти заради визуалното отравяне на пейзажа, което отнема на хората свободата да управляват собствеността и живота си. За първи път се каза високо и ясно по телевизора, че близостта до ветрогенератори налага ограничения, които убиват местната икономика и стават причина за унищожаването на поминъка на хората, техния бизнес, като превръщат земята в негодна за живеене и водят до обезлюдяване. За първи път се каза официално и ясно на цялата българска публика, че „зелените“ ветрогенератори всъщност никак не са зелени – напротив, тяхното производство и транспорт имат твърде висок въглероден отпечатък, спорна икономическа ефективност, производството им изисква твърде много, скъпи и редки ресурси, имат твърде кратък експлоатационен живот и

НЕ МОГАТ ДА СЕ РЕЦИКЛИРАТ

което всъщност убива всичкото им зелено! Те биват заравяни в земята, където отравят почвата и водите за столетия напред. За първи път се заговори по националните телевизии за лицемерното двуличие на управляващите, които, от една страна, твърдят, че прилагат строго екологично законодателство, а от друга – налагат силово проекти, които на практика съсипват екосистемата, не създават, а отнемат стойност от местната икономика и на практика източват пари чрез високата цена на „зеления“ ток, които напускат страната, съсипват стратегически национални ресурси като хора и плодородна земя, като ги обричат на бавна икономическа смърт, докато се опустошава България в името на „екологията“.

За първи път на тази тема се организира пресконференция в Българската телеграфна агенция, от която се информират всички български и чуждестранни медии за новините от България. На нея всички гости от Франция подробно разказаха и свидетелстваха от първо лице за своя опит и симптоми, проучвания и резултати, отношения и съдби. Гостите отговориха на въпроси на журналисти, вкл. от небезизвестния вестник „Капитал“, които преди няколко месеца напоително хулиха решението на местните жители от Ветрино да се противопоставят на вятърните турбини на собствената си земя. Дали отново ще застанат зад фирма, която иска да ни продава скъпия зелен ток, да изнася печалбите си в чужбина, а ние да осигурим ресурсите, а после да се „радваме“ на индустриалния боклук, защото бетонните фундаменти на вятърните чудовища също като перките от епоксидни смоли си остават вовеки веков заровени в земята, българската... На пресконференцията почти насила се опитаха да се намърдат пиарката на „Добротич уинд“ (CWP) Севдалина Йончева-Кумитски с двама мъже, които демонстрираха арогантност и всички тайно снимаха с телефоните си. Очакваме всичко... След като видяхме как се обсебват заседания на комисии и на Общински съвет, как се превзема община Вълчи дол отвътре от една частна фирма, за да обслужи собствения си бизнес интерес против волята на местните жители, нямаше как да допуснем хората на Катина Йорданова до нашата пресконференция. Все пак те взеха интервю „на крак“ със Сиу Берже и се сблъскаха с емоционалната Мари Льо Бешек, което скоро ще можете да гледате на видео.

Визитата на французите продължи и във Варна, където гостувахме на Радио Варна. Разбира се, кулминацията на престоя беше във Ветрино, на среща на живо с местните хора от двете общини, пряко засегнати от решенията за скандалния ветропарк. Местни жители питаха, бяха активни и заинтересовани. Сиу Берже и Жан-Луи Ремуит говориха за потвърдения от техните проучвания ефект на натрупване (в книгата е описан като ефект на коктейла). Това е наличието на електрически далекопроводи, клетъчни кули на мобилни оператори, кариери за добив на инертни материали и ветрогенератори с подземни свързващи кабели – според френския опит – злощастна комбинация от обстоятелства, които предизвикват натрупване на негативните ефекти от електромагнитните полета и блуждаещите токове. Това превръща почвата в един вид батерия и зарежда водата в скалните разломи, превръщайки живота в екокатастрофа. Нека местните хора се огледат и да преценят има ли такива дадености около тях, както и да имат предвид, че при чудовищните параметри на проектираните турбини (80 бр. х 8 MW х 270 м h) вредните въздействия се увеличават не с множител, а на степен.

По време на срещата във Ветрино стана ясно, че пострадали от перките и от Квебек, Канада, са се свързали с нашите гости. Общности от Германия, Франция, Нидерландия, Швеция и др. европейски страни се обединяват срещу ужаса на натрапения ветрогенераторен ад и започват обща борба срещу алчността на едрия бизнес, който заедно с продажните политици действа срещу хората, природата и екосистемата, от която всички сме част. Съпротивата на европейците упорито отсъства от централните новини, но тя категорично съществува и набира скорост и енергия. На тоталната преса на едрия частен капитал има противодействие и надигащ се отговор от хора, човеци, които вече нямат какво да губят, когато се посегне на земята, водата, прехраната, здравето и живота им. Вече е безпощадно ясно къде минава разделителната линия. Нека и продажните местни управници проумеят, че и за тях няма да има спасение от всичко, което с действие или бездействие причиняват на събратята си, каквото и да им е обещано... 

Книгата „Цената на вятъра – за ветрогенераторите, животните и хората“ можете да поръчате за себе си или за подарък на следните линкове: 

https://vazdigane.bg/Product/Details/81

https://academy.together.bg/Shop/Product/List

Красимира Катинчарова

сдружение „Човек-Природа-Живот“

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД