Перспектива за селата в община Ветрино

Правилното развитие на едно населено място води до обогатяване на неговото население.

На разрухата може да се противодейства.
 
От много години селата в България запустяват. Земята се изкупува на безценица и се стига до там, че едно дворно място един декар в някои села е 500 лева, а един декар обработваема земя е 1300 лева. Причината за тази аномалия е в липсата на полза от жилищните земи в селата. Хората свикват да живеят в града с всички услуги, които предлага - здравеопазване, МОЛ-ове, спортни зали, различни курсове за танци, аеробика, йога, духовни изживявания, мотивационни семинари, места за запознанства и много други. В градовете има някакви закони, има активна работа по поддръжка и чистота, както и разнообразие от работни позиции. Всичко това прави града желана дестинация, а това е причината и цената на недвижимите имоти рязко да расте от търсенето, което се получава. 
 
От друга страна, повечето от българите имат имот на село, който е наследство от родителите им и постепенно запустява. Цените са ниски, сградите порутени, а търсенето е клонящо към нула. Хората, които живеят там, при нужда нямат какво да продадат, за да я покрият и са в състояние близко до това на затворниците. Единственият изход, който виждат, е качествено управление от страна на местния кмет, което да вдъхне живот на умиращите села. За съжаление, повечето кметове използват длъжността си като трамплин в политическата кариера или да изкарат колкото се може повече пари на гърба на своите съселяни. Те са готови да приемат парите, които им дават компании гробари като “Добротич уинд” и да приключат окончателно селата, като отнемат и последните средства на бедните си избиратели. 
За наша радост в община Ветрино нещата стоят по различен начин. Кметът на общината д-р Димитър Димитров винаги се бори за интереса на селата в общината и резултатът е налице. Изборът на развитие на общината в посока туризъм, земеделие и животновъдство направи така, че общината започна да се развива, все повече хора да се заселват тук и да се предлагат услуги, които правят живота в селата по-привлекателен отколкото в града. Това покачи цените на имотите и тяхната ликвидност. Само през последната седмица жители от селата Белоградец, Неофит Рилски и Момчилово успяха да продадат своите имоти на прекрасни цени на хора, дошли в общината покрай “Исторически парк”.
Това не е единично явление, а вече постоянна практика, която позволява на хората в нужда да получат бързо и адекватно заплащане за своите имоти. Правилното развитие на едно населено място води до обогатяване на неговото население. Благодарим на кмета на общината, кметовете на селата, общинската администрация и “Исторически парк”, че показват как в България могат да се случат нещата и хората да просперират!
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД