Виртуозите на лъка си дават среща на 22, 23 и 24 септември в Исторически парк

Пожелаваме точен мерник и добро настроение на всички виртуози на лъка!

Продължаваме представянето на клубовете – участници в Четвъртия международен турнир по стрелба с традиционен лък.

Лигата на стрелците с лък „ТЕВТАР“, Молдова

Клуб, създаден от единомишленици, увлечени от стрелбата с традиционен лък, в град Кишинев, Република Молдова. Целта на клуба е развитие и популяризиране на стрелбата с традиционен лък в страната. Също така, в рамките на Асоциацията от клубове „Бастион“, клуб „ТЕВТАР“ се занимава с историческа реконструкция на воини от „Златната орда“ през XIII – XV век.

Клубът активно сътрудничи в организирането на турнири и фестивали в Молдова, редовно участва в различни международни турнири по целия свят, снима образователни видеа на тема стрелба с лък, провежда лекции и обучения, снима се в документални филми.

Клуб по бойни изкуства „Грифон“, гр. Сливен

Клубът е с основна дейност развиване на Шотокан Карате – До. Заниманията в клуба с традиционна стрелба с лък започват през 2016 г., като стремежът е чрез преосмисляне и съпреживяване на историческото минало на дедите ни, към изграждане на доблестни и достойни личности, които да бъдат в пример в обществото. Членовете на клуба участват в исторически възстановки и мероприятия, свързани с популяризирането и представянето на културата и битието на предците ни. 

Клуб по традиционна стрелба с лък „Акънджълар Окчулук“, гр. Бурса, Турция

Клубът е създаден през 2018 г. и към момента в него членуват над 100 спортисти, като по-голямата част са деца на възраст от 7 до 17 години. Основната цел на сдружението е да научат младежите и децата на стрелба с лък, за да ги предпазят от лошите навици и да им помогнат за тяхното физическо и емоционално развитие. В допълнение целта е да се представи и популяризира традиционният спорт стрелба с лък, който е един от важните градивни елементи на тяхната култура. Развитието на древното изкуство гарантира предаването му на бъдещите поколения.

Школа за традиционна стрелба „Тарнава“, Трансилвания, Румъния

„Тарнава“ е школа за традиционна стрелба с лък от Трансилвания, Румъния, която започва своята дейност през 2007 г. Започва на местно ниво, но вече има членове от цялата страна. В момента школата е част от групата за исторически реконструкции „Terra Ultrasilvania Brasov“. Има регистрирани и редовно практикуващи традиционна стрелба с лък двадесет стрелци, а често получават подкрепление и от ентусиасти от различни други градове в Румъния.

Всяка година школата организира три големи събития. Като в турнира през месец септември, включващ състезание по безлимитна стрелба и стрелба по исторически мишени от различни краища на света, чудесно се представи клуб „СИВА“ от Исторически парк.

Клубът по традиционна стрелба от Галати, Румъния

Клубът по традиционна стрелба от Галати, Румъния, в момента е част от Kavalkada Association - Galați, România. Клубът ще се представи на турнира в Исторически парк с трима млади стрелци, които са започнали подготовка през този сезон.

Клубът се занимава изключително с исторически лъкове, традиционни техники и умения в стрелбата, както и с културния аспект на това древно изкуство, провежда образователни семинари и обучения по стрелба с лък.

С третото си участие в турнира се нареждат сред най-редовните и постоянни участници и както самите те казват: „За нас е чест и огромно удоволствие отново да натегнем лъкове рамо до рамо с нашите приятели от България“.

Джасминдер Пал Синхг от Индия

Тази година в турнира ще участва традиционен стрелец и разпространител на древното изкуство от Индия – Джасминдер Пал Синхг, по професия адвокат.

Президент на Indovedic Traditional Archery Assosiation в Индия, организация, която се занимава с пресъздаване, разпространение и обучение по индийска традиционна стрелба, развива умения и техники, базирани на древни индийски източници за военно изкуство Dhanurveda.

Един от първите традиционни стрелци от Индия участвал в международни състезания в Бутан (2019), Киргизстан (2022), Казахстан (2023).

Пожелаваме точен мерник и добро настроение на всички виртуози на лъка!
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД