Полетът на стрелата се усеща със сърцето

Силата на вдъхновението, спортсменството и приятелството събраха над 130 състезатели от 10 държави.

Турнирът по стрелба с традиционен лък на 22, 23 и 24 септември в Исторически парк приключи успешно и остави незабравими спомени. Идеалните условия за стрелба с исторически лък и прекрасното време привлякоха много стрелци и зрители. Силата на вдъхновението, спортсменството и приятелството събраха над 130 състезатели от 10 държави. Стрелците от различни точки на земното кълбо премериха точно око и майсторство в 17 индивидуални дисциплини и отборна надпревара по традиционна монголска мишена.

Паркът се огласи от най-различни езици – български, руски, английски, турски, румънски, молдовски. Нямаше значение, че се различаваме по произход, вяра и език, нас ни събра магията на древното изкуство стрелба с традиционен лък, прелетяло през световната история, за да сплотява и сближава малки и големи. В ушите ни отекнаха великите слова на Зигмунд Фройд:

 „Времето е като сито… То пресява хората в живота ни. И наистина ни оставя златния пясък.“ 

В съвременното общество стрелбата с традиционен лък се е превърнала в интересно занимание, което облагородява душата на човека и изпраща неговите емоции и чувства в едно различно измерение. Полетът на стрелата се усеща със сърцето, душата литва заедно с нея, а звукът на точното попадение е наслада за сетивата на стрелеца.

Един от специалните гости на турнира, посланичката на Монголия в България, връчи награди за победителите в отборната надпревара на монголската мишена. 

Нейно Превъзходителство г-жа Саянаа Лхагвасурен направи и специален подарък за целия екип на Исторически парк – сувенир на традиционния монголски струнен инструмент морин хуур. Главата на грифа на инструмента морин хуур традиционно се изработва във вид на конска глава. Звукът на инструмента в монголската поезия се сравнява с пръхтенето на конете и шепота на вятъра в степта. Най-ранните струнни инструменти са се появили в едни далечни времена, когато човек е чул звука при контакта на тетивите на два лъка. След това решили да усилят звука, като се използва резонансът на различните корпуси. Инструментът има две струни, които символизират мъжкото и женското начало в едно цяло. „Мъжката“ струна се изработва от 130 косъма от опашката на жребец, а „женската“ – от 105 косъма от опашката на кобила.

През времето до нас достига и монголската легенда за произхода на този интересен инструмент.

Зъл хан убил любимия бял кон на младеж на име Сухъ. През нощта на момчето му се присънил духът на коня, който му заповядал да създаде музикален инструмент от неговото тяло, за да останат двамата неразделни в пространството и във времето. Съгласно древното предание момчето направило първия морин хуур от останките на своя любим кон.

Надпреварата се проведе под зоркия поглед на проф. Стивън Селби – експертен консултант по традиционна стрелба от Шаолинския манастир в Хенан. Преди състезателната част той с голямо удоволствие проведе обучение по традиционна китайска стрелба и остави своята интересна книга за желаещите да навлязат по-надълбоко в тези умения. Професорът и неговата съпруга бяха едни от първите гости в хотел „Ханът“ в село Неофит Рилски. Обиколили целия свят, те дадоха висока оценка за гостоприемството на Исторически парк.

Голяма част от майсторите на лъка се насладиха на удоволствието да пренощуват в истинска юрта в селището „Наедно“ в село Неофит Рилски. За по-претенциозните – най-новото бижу хотел „Ханът“ отговори на очакванията им. 

Кухнята на Исторически парк се погрижи всички виртуози на лъка да си хапнат вкусно, защото се знае, че „гладна мечка хоро не играе“, а не може и да стреля.

След последния изстрел всички се събраха пред Тракийския дворец, за да се включат в кулминацията на състезанието – награждаването на най-добрите стрелци. В индивидуалната надпревара медалите при възрастните в двете категории мъже и жени отидоха при българските клубове „СИВА“ и „Величие“ от Исторически парк и клуб „Багатур“ от Стара Загора. Децата от „СИВА“ грабнаха всичките отличия в своята категория. При юношите златото и бронзът отлетяха за Бурса, Турция, а среброто с гордост отнесе клуб „METAL ARCHЕRY“ – гр. Айтос. Медалите от отборната стрелба заминаха за Румъния, Турция и Молдова.

При безлимитната стрелба „flight“ отличията при жените отново останаха в клуб „СИВА“, Исторически парк, а при мъжете отпътуваха за Трансилвания, Румъния.

След тържествената част стрелците си направиха последни снимки за спомен, последни прегръдки и всички се отправиха към родните си места, по-богати с преживяното, станали активни участници в едно уникално събитие от съвременната българска история.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД