Предизборни обещания и действителност

Ето как постепенно в страната навлязоха чужди интереси, които имат за цел да ползват територията, но нямат потребност от хората, които все още населяват тези територии.

Тази неделя предстоят местните избори и кандидатите за тях се надпреварват да правят предизборни обещания пред местното население, като паралелно се водят публични кампании за очерняне на кандидатите от конкурентните партии. Българите са обезкуражени след дългите години, в които са били подлъгвани, а през последните няколко от тях има тотално разминаване между думите и делата на новите управляващи. Независимо от всичко това в страната ни има множество общности от хора, които истински милеят за родината и се грижат неуморно да подсигурят едно истински добро място за живеене за своите деца и поколенията след тях. В настоящата статия ще разгледаме финансовите аспекти на предизборните обещания и до каква степен те отговарят на действителността и фактическата възможност да бъдат изпълнени на практика, за да можем правилно да оценяваме кандидатите и техните обещания.

В тълковния речник думата политик има преносно значение на човек, който постъпва умело, с усет или с такт. Това би трябвало да са хора, които искрено се вълнуват от възможността да подпомогнат обществения живот. В същото време в политическия свят често наблюдаваме хора, които нямат практическа ангажираност към подобряване живота на хората и на практика не са направили нищо конкретно, с което да допринесат за добруването и подобряването на живота на своите съселяни или съграждани.

От друга страна, при появата на хора, които истински подкрепят и подпомагат облагородяването на дадено населено място, те веднага стават прицел на настоящите властимащи, чието бъдеще се оказва в опасност поради действителните резултати и подобрения в населените места, където тези хора са активни. Действията им са достатъчно показателни и трудно могат да бъдат пренебрегнати, което автоматично означава, че статуквото на хората от настоящата власт бива сериозно разклатено.

Ключов момент в манипулацията, която се използва за пропагандиране и заблуждаване на обществото, е използването на тяхното незнание – обичайно хората смятат, че след като някой е овластен с определена длъжност, той притежава всички необходими способности, с които да осигури реализацията на поетите от него ангажименти. Горчивата истина е друга – висок процент от пенсионерите и по-възрастните гласоподаватели са пряко зависими от държавата и точно на тях са подхвърляни малки залъгалки, защото оцеляването им зависи от вземането на определени социални, здравни и пенсионни решения.

Когато говорим за местната власт, често се обещава оправянето на улици чрез финансиране от различни европейски програми, изграждане на паркови пространства или други обществени сгради. В същото време се прилага доста „гъвкава“ политика по спазването на местните закони, „затварят се очите“ за нарушения, свързани с неправомерното изхвърляне на боклука, неправилното спиране на автомобилите върху тревните площи (особено в малките населени места), незаконното, безплатно и безнаказано използване на чужда или общинска собственост за собствени нужди, както и множество други благинки. Достатъчно е местното население кротко да гласува за управляващите, а те с радост ще си затворят очите, когато е нужно, като единствено ескалирането на нарушенията и тяхното масово оповестяване им пречи да бъдат забулени и пренебрегнати напълно. 

В местните общини действителната възможност за покриване на разходи, лесно обещавани по време на предизборните кампании на популистките партии, е пряко свързана с наличния бюджет, който местната власт може да осигури. Неговият размер е пряко свързан с броя на хората, които живеят на местно ниво, имат поминък и стопански дейности, които позволяват събирането на различни видове налози. Факт е, че собствените приходи на общините играят ключова роля в запълването на общинските бюджети и са пряко свързани с приходите от местните данъци и такси, различните услуги предоставени от общината, приходите от общинската собственост, глобите и имуществените санкции, плащането на лихви и неустойки, както и други направления от този род.

За да нарастват тези приходи и да се увеличи бюджетът, е необходимо дадената община да разполага с дългосрочна стратегия за привличане на млади хора, осъществявайки своето развитие в икономически план по начин, който да подсигури ефективното развитие на общината в бъдеще.

Вече е безпощадно ясно, че след 1990 г. малките общини започнаха постепенно и трайно да губят своята икономическа роля и това доведе до обезлюдяване на малките населени места. Това стартира със селските райони, където поминъкът на хората беше прекършен с разпродаването и разпарчетосването на предприятия за милиарди, които властимащите приватизираха през трети лица. Много хора все още притежават значителни активи и се „водят“ бизнесмени, които са подсигурили своите финанси за сметка на унищожаването на поминъка на хората по време на прехода. През последните 20 години същото се наблюдава и с малките и средните градове, където се води политика, която унищожава местното качество на живот и постепенно заробва хората – това обуславя огромния отлив на хора, търсещи възможности за развитие в чужбина.

Ето как постепенно в страната навлязоха чужди интереси, които имат за цел да ползват територията, но нямат потребност от хората, които все още населяват тези територии. Затова постоянно наблюдаваме различни кампании, които имат за цел да промотират предимството да бъдат изградени различни енергийни мощности в нашата страна, които привидно се прокламират през прозвището „зелена енергия“. В действителност имат за цел да обезлюдят допълнително местните населени места с оглед евтиното придобиване на територията. Логично е бягството на хората от тези места, тъй като промишлените зони не са нещо, което човек би избрал, за да отглежда семейство и да се развива. Очевидно е и лицемерието на същите хора, „жадуващи“ за енергийна независимост, когато става въпрос за затваряне на атомни и топлоелектрически централи, които заедно с всички съпътстващи услуги и дейности дават поминък на стотици хиляди хора. Причината е, че за тях хората не са важни – единственото, което има значение за тези псевдоуправленци, са парите, които ще се усвоят през различните фирми на приближени до тях лица. Съпътстващата гибел на общините, които нехаят за последствията, е също толкова очевидна и лесно може да бъде проследена и проверена, тъй като тези процеси не се случват от вчера. Предлагат се хиляди обяснения и оправдания, които насочват вниманието на жителите в друга посока, твърде далеч от истината за решенията им да се търпят и пренебрегват незаконните сметища, да се допускат фирми, строящи ветрогенератори и други промишлени съоръжения, които са в ущърб на хората и водят до обезценка на имотите им, както и до влошаване на тяхното здраве. Всички тези решения водят до още по-бързо обезлюдяване и са направо смъртоносни за местната икономика и общество.

Истината е, че общината има достатъчно власт в правно-политическо отношение, която й е делегирана от държавата, като във финансово отношение тя е независима подобно на държавата, а в стопанско и икономическо отношение дори притежава 100% творческа власт за развитието на региона в интерес на хората и тяхното благоденствие. За да бъде възможно това обаче, общинската власт трябва да следва дългосрочни цели, които да водят до увеличаване на нейните жители, да подобряват стандарта и качеството им на живот, да създават редица удобства и услуги, да повишават тяхното благосъстояние и цените на техните имоти, като в същото време се повишава раждаемостта и се подобри развитието на младите хора. За това е необходимо да им се предостави възможност за работа и поминък, които да им позволят да устроят своето семейно гнездо на територията на общината, защото благоденствието по естествен път привлича нови хора и това прави населените места най-предпочитани за хора от всички краища на държавата и дори такива, които да се завърнат от чужбина, тъй като биха намерили възможност за развитие, което допреди това не са вярвали, че има шанс да си осигурят на територията на България.

Ето защо местните избори имат огромно значение за предопределяне на бъдещето на общината и населението. Ако населените места се развиват по модела на Швейцария, чрез местно самоуправление, защитата на дългосрочните инвеститори ще бъде с приоритет, тъй като липсата на дългосрочна подкрепа за предприетия курс за развитие на съответната община би накарала инвеститорите да зачеркнат конкретната община като място за развитие, тъй като няма да имат сигурността да възвърнат своите инвестиции във времето. Обратното – страни като Афганистан не са предпочитано място за живот именно защото управлението се сменя на всеки 5-10 години и всичко реализирано от предишните управляващи се унищожава. По този начин се привличат само далавераджии, като общината се превръща в място за договаряне на сделки за допускане на хвостохранилища или ветропаркове, които единствено могат да унищожат нейното развитие и да я обезлюдят, а това е сигурен начин бюджетът, с който тя разполага, да намалява и малкото останали хора в нея да живеят все по-зле.

Община Ветрино е една от малкото общини в България, в които развитието на местно ниво се случва с изключително високи темпове, като за последните 10 години има неколкократно увеличение на бюджета, с който разполага общината – пряк резултат от нарастващия брой на хората, избрали да живеят на това място – млади хора, които имат повече от 2 деца. В същото време недвижимите имоти в региона са повишили своите стойности многократно, а за покриване на нуждата от работна ръка се намират трудещи се от съседни общини в цялата област Варна. Просперитетът на тази община е логично следствие на правилната политика на хората, развиващи Исторически парк в село Неофит Рилски, които бяха принудени да подкрепят създаването на местен политически субект – политическа партия „Величие“, която да ги представлява на местните избори. Единственият начин да гарантират продължаващото благоденствие за местното население и благополучието на живеещите на територията на общината, което видимо се случва вече повече от 10 години, е да има общински съветници, които искрено се вълнуват от бъдещето на общината и не биха го продали на бедни хора, които дават празни обещания по време на избори. Те нито имат конкретно бизнес предложение как да подсигурят бъдещето на общината, нито имат уменията да докарат средства в бюджета на общината и да я управляват – единственото, което имат, е способността да я унищожат и съсипят, като я продадат за интересите на чужди инвеститори за 30 сребърника и унищожат всичко постигнато до момента.

Призовавам всички мои съжители от община Ветрино да гласуват за общинските съветници на местните избори с № 67 на Политическа партия „Величие“, за да продължим да работим за подсигуряване на бъдещето на райското кътче, в което постепенно се превърна нашата китна и жива община Ветрино!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД