Исторически парк отново спечели орден на турнира на Шербан Кантакузино в Букурещ

На 4-5 ноември, във вътрешния двор на уникалната сграда с над 200-годишна история, наследникът на богатата княжеска фамилия за осми път организира VIP турнир по стрелба с традиционен лък, на който се ходи само със специални покани.

Ханът на Манук (Hanul lui Manuc) е една от най-големите забележителности в Стария град на Букурещ. Бялата постройка отдалеч прави впечатление с необичайния си покрив, съставен от хиляди подредени една до друга дървени плочки. През сводестия вход, по прилежно наредени отново дървени павета, се влиза във вътрешния двор. 

„Сграда, каквато няма друга в Букурещ“ – такива амбиции имал Емануил (Манук) Мирзоян, роден през 1769 г. в арменско семейство в гр. Русчук (Русе), който решил да вдигне хана, носещ и до днес името му, през далечната 1808 г.

От 2007 г. наследникът на древната фамилия Кантакузино – Константин Шербан Кантакузино, е стопанинът на Хана на Манук. След дълги години съдебни битки той влиза във владение на собствеността на неговите прадеди. Г-н Кантакузино се е заел със силно желание да възвърне някогашното великолепие на това архитектурно бижу.

На 4-5 ноември, във вътрешния двор на уникалната сграда с над 200-годишна история, наследникът на богатата княжеска фамилия за осми път организира VIP турнир по стрелба с традиционен лък, на който се ходи само със специални покани. Избраните стрелци мерят своите умения в интересни дисциплини, които не можеш да видиш никъде другаде. Участниците, развеселени и удивени, стрелят и загасят пламъка на запалени свещи, показват добър баланс и координация, като стрелят с чаша, пълна с вода, върху главата си. Предизвикателствата следват едно след друго – стрелба от въртяща се платформа, от легнало положение, между люлеещи се дървени препятствия, кой ще пусне най-много стрели за 40 секунди и още, и още....

Нестандартни са и наградите за най-добрите стрелци. За всяко издание се изработват по три сребърни ордена с лика на Влашкия принц от 1678 до 1688 г. – Шербан Кантакузино. Уникалните отличия се поръчват в работилницата, която изработва ордените за църковния клир в Румъния.

Стрелци от клуб „СИВА“ от Исторически парк имаха привилегията за втора поредна година да участват в събитието само за посветени. В миналогодишното издание Боян Петков – управител на Исторически парк, успя да грабне единия от трите ордена. Неговото силно присъствие и отличната му стрелба впечатлиха домакините и те го избраха да бъде едно от рекламните лица на турнира през тази година. За първи път български традиционен стрелец е удостоен с тази чест. 

По време на осмото издание на турнира в интересната надпревара участваха 55 състезатели от Румъния, Турция, Сирия, Канада и България. Отново един от ордените беше спечелен за Исторически парк – от състезателя от клуб „СИВА“ Джунейт Мустафов. 

Цветелина Петкова

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД