Семейство Ракиджийски: Тук сме завинаги!

Сбогом, София! Здравей, Средно село!

В едно малко селце в община Ветрино живее семейство Ракиджийски. Ако минавате по главния път Провадия-Тервел, ще отминете Средно село, без дори да сте го забелязали. То ще се издаде само по табелата и малкото къщи отляво и отдясно. 

Историята на Недка и Иван обаче започва в София – свързала ги общата им работа. Но и двамата са израснали на село, и двамата завършват елитни столични университети, без да виждат смисъл да работят по специалността си, и двамата жадуват за спокоен семеен живот.

„Точно след дипломирането си получих предложение да работя по специалността си в София на заплата от 700 лева, но отказах и заминах за Германия. В чужбина прекарах 1 година и за мен това беше успешен период в живота. Върнах се в родната си страна с мисълта, че може пак да замина за Германия. Работех в различни области, трупах опит, стартирах и собствен бизнес, но всичко се реши при мен след срещата ми с финансовите консултанти на „Тогедър Академи“, видеоканала, който следях редовно, и книгите на едноименното издателство. Един от тях, Мирослав Стоянов, ме запозна с Исторически парк, който все още не бе отворил вратите си. Но отидох на място, повярвах в проекта, закупих акции и вече знаех, че един ден ще живея някъде там, наблизо. Прозрях величието на идеята, хареса ми и общността. Още в София бях станал един от тях“ – споделя опитният финансов консултант Иван Ракиджийски.

След женитбата те продължават да живеят в столицата и там се ражда Вяра – първата им дъщеря. Избират си уютен дом в затворен комплекс в кв. „Драгалевци“.

„Бяхме чудесно устроени“ – спомня си Недка Ракиджийска. „От терасата ни се виждаше планината, всичко беше ново и добре замислено в комплекса. Не знаех какво може да се случи, та да се преместим оттам.“

Иван е предприемчив човек и работи усилено, за да подсигури комфорта на семейството си. Но за пример на нацията и подкрепен от съпругата си, отива да работи за развитието на цяла една община. В напреднала бременност и с малката Вяра, пълзяща в краката й, Недка и съпругът й грабват багажа и цялата семейна покъщнина и заминават за община Ветрино! 

Сбогом, София! Здравей, Средно село!

Там се ражда втората им дъщеря – Радост, и там остават да градят семейното си щастие.

Иван се включва в много доброволчески инициативи, организирани покрай Исторически парк, ремонтира една от старите къщи в Средно село за своето семейство, а с приятели и колеги облагородяват парка на селото, който стоял буренясал и мръсен. Сега събират дарения за възстановяване и на църквата.

Щом от голите полета край Неофит Рилски, по проект на скица, бе издигнат Исторически парк – най-големият в света, не бихме могли да се съмняваме, че и много други проекти ще видят бял свят, че и Средно село ще види обновена и работеща своята църква, която да връща, усилва и пази вярата в местната общност.

А когато стари приятели попитат семейство Ракиджийски докога смятат да стоят на това място, те отговарят:

„Тук сме завинаги! Мечтаехме си за малко населено място със сплотена общност и всички да вървим в една обща посока. И го намерихме!“...

 

 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД