Из забравената история на село Богдан

Средствата, събрани от продажбата на книгата „Из забравената история на село Богдан“, ще бъдат дарени на селото, за да подпомогнат неговото пълно възстановяване.

На 14 километра от град Карлово, сгушено в полите на Средна гора, се намира село Богдан. Малкото китно селце преди година доби печална слава, когато рекичката, преминаваща оттам, след проливен дъжд излезе от коритото си и заля голяма част от селото. Водното бедствие причини огромни поражения, отнесе къщи, коли, дворове и улици. След като стихията се успокои, гледката наподобяваше лунен пейзаж. Голяма част от къщите бяха изцяло заличени, а други – запълнени с кал и тиня. В един такъв момент, когато местните жители бяха потънали в отчаяние как ще се справят с положението, много хора от цялата страна се притекоха на помощ на пострадалите.

Исторически парк и Фондация „Въздигане“ организираха дарителска акция за събиране на средства за пострадалите и голяма част от техните служители, симпатизанти и членове се включиха като доброволци в почистването на оцелелите постройки и изграждането на инфраструктурата.

Освен за възстановяване на материалните щети Фондация „Въздигане“ се погрижи и за въздигане духа на пострадалите, като реши да издаде книгата за историята на селото от неговото създаване до наши дни. Управителят на Исторически парк – Боян Петков, от няколко години помага на местния автор Петър Краев в обобщаването и подреждането историята на родното му село. Петър години наред допълва историята от разказите на възрастните хора, от местните легенди, от библиотеките, читалището и частните колекционери. Летописите разказват, че преди много години местните хора са събрали средства и са участвали с труда си, за да построят училището в селото и да издигнат близката хижа „Средногорец“. За пореден път се уверихме, че българите сме богати със своята душевност и дори природните катаклизми са безсилни да я заличат. Сякаш като знак от Бога книгата е готова малко преди да се случи бедствието в селото. 

Нека да завършим с гордите думи на автора: „Аз обичам България. Така едно малко зрънце от нейната стара и велика история ще бъде запазено за бъдещите поколения. Също така бих искал да запаля огънчето на родолюбието и познанието у всички, които прочетат тази книга. Нека гордо вдигнем глави, че сме българи, и заедно да вървим напред към бъдещето!“

Средствата, събрани от продажбата на книгата „Из забравената история на село Богдан“, ще бъдат дарени на селото, за да подпомогнат неговото пълно възстановяване.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД