Съзидателни и разрушителни инвестиции

Разбира се, една от големите трудности за обикновения човек е именно тази – да разграничи спекулацията от устойчивите и благоприятни за хората възможности.

За голяма част от хората думата „инвестиция“ се свързва автоматично с думата „риск“. В същото време в определението на думата „инвестиция“ е заложена единствено концепцията за дългосрочно влагане на средства с цел възвръщането им във времето заедно с възможността за реализиране на печалба. От друга страна, определението на думата „риск“ е свързано с отклонението от резултата в положителна или негативна посока спрямо очакваната или първоначално заложената стойност. Позитивната посока на това отклонение се тълкува като възможност, докато в общата си употреба рискът се възприема най-вече в отрицателна посока и се интерпретира като потенциална вреда или загуба. В същото време самите инвестиции могат да допринасят за положителното развитие на обществото и света или за неговата деградация и постепенно унищожение. В настоящата статия ще поговорим за съзидателните инвестиции, които допринасят за развитието на света, и в същото време ще се научим да ги разграничаваме от разрушителните начинания, чиито резултати стъпка по стъпка водят всички ни към злощастие, бедност и самоунищожение – пораждани по естествен път от съвременната модерна икономическа система.

За да направим съпоставка между двата вида съществуващи инвестиционни възможности, е добре на първо място да разгледаме различните спекулативни начинания, които съществуват в днешния свят. Обичайно това са така наречените игри с нулев резултат. При тях печалбите на едни се обуславят от загубите на други хора. При това загубите могат да се измерват по най-разнообразни начини – били те финансови, здравословни, социални, душевни или други. В тези системи съществуващият ресурс бива преразпределен измежду участниците. Някои от тях успяват да придобият по-голямата част от него поради най-различни причини, включително по-дълбокото разбиране на материята или по-навременното включване в съответната инициатива. Докато в същото време друга част от хората плащат високата цена за тези печалби. Все пак е важно да се разбере, че в тези системи основните печеливши играчи са винаги посредниците и по-точно хората, които организират съответните възможности.

За пример – на борсата почти никой не гледа самите компании дали и до каква степен се развиват и имат истински потенциал да предоставят трайни и устойчиви резултати, които да бъдат свързани с повишаването на благополучието на техните клиенти и хората като цяло. Това, което се гледа, са очакваните печалби, които дадената компания ще реализира – без значение по какъв начин това би повлияло на света като цяло, или просто се гледа движението на акциите на компанията с цел извършването на конкретни сделки за покупка и последваща продажба в правилните моменти – с оглед реализирането на печалба на база търгуването с акциите от самата компания.

По същия начин, както е при борсата, е случаят и с казиното – то се интересува единствено от възможността хората да правят своите залози. Една част от хората ще спечелят, а друга ще загубят своите средства. Никъде не се поставят под въпрос снижаващият се морал и изграждащата се зависимост на самите хора.

Дори разглеждайки покера – можем да установим, че той дълго време е бил предназначен само за професионални играчи, докато в определен момент един аматьор не спечелва големия турнир в Лас Вегас, след което множество хора навлизат в тази индустрия, тъй като тя спира да бъде приемана като хазартна, а вече се причислява на дейност – сходна на борсата.

Интересното е, че във всички разнообразни спекулативни дейности се наблюдава, че основните печеливши играчи са именно тези, които организират и/или обслужват самите дейности – независимо дали става дума за основните играчи на съответните официално регулирани пазари, или става въпрос за нововъзникнали дейности подобно на борсите за криптовалути. Тези „машини“ за трансакции успяват да генерират висока възвръщаемост, която често надхвърля 30-40% от оборотите, които успяват да се прекарат по тези направления, като всичко това става за сметка на шанса за смислено бъдеще на обикновения човек. Логично е, че техният интерес е съответните дейности да съществуват и да оперират, като се търсят начини постепенно да бъдат наложени и възприети за „обичайни“ и „смислени“, тъй като това оправдава тяхното съществуване във формата, в който се дава възможност да се отнема стойност от другите хора.

Разбира се, една от големите трудности за обикновения човек е именно тази – да разграничи спекулацията от устойчивите и благоприятни за хората възможности. В същото време желанието за бърза печалба, без да трябва да се съобразява с екосистемата или дългосрочните ползи за човечеството, накланя везните към дейностите, които имат разрушителен ефект за всички ни.

Ако вземем за пример хазарта – освен зависимостта, която той изгражда подобно на тютюнопушенето, алкохолизма, чревоугодничеството, порнографията или наркоманията – той създава душевно обременени хора, които постепенно деградират и започват да търсят начини да задоволяват своите потребности за сметка на останалите, които са склонни постепенно да ампутират своите етика и морал, поетапно достигайки до крайности, свързани с лъжи, кражби, насилие и дори убийства.

С други думи, спекулациите са разрушителни инвестиционни начинания, които включват в себе си всички съществуващи дейности, спомагащи за развитието на подобни зависимости и за изграждането на среда, в която е икономически изгодно да се развиват такива начинания и да се насърчават или пряко – чрез публично афиширане, популярни социални дейности или с внедряването им покрай спортни мероприятия, или пък се пропагандират скрито – подобно на законово урегулираните изисквания за надписи, свързани с последствията върху тютюневите изделия, ограничението според възрастта за употреба на алкохол, създаването на квоти за вредни емисии на парниковите газове, изписването на съдържанието на вредни съставки при храните върху опаковките или опциите за родителски контрол върху порнографските телевизионни канали, както и много, много други – някои от които се приемат за нещо нормално, като презастрояването в големите градове, а други на първо четене се приемат за неморални, като оръжейната индустрия, докато в същото време оперират на пълна пара и спомагат за продължително водене на военни действия, за дестабилизиране на територии и/или за налагане на „правилните“ политики.

В същото време жаждата за поставяне на печалбата на първо място при съвременното „демократично“ капиталистическо общество премахва възможността подобни зловредни икономически дейности да бъдат дори отчасти отстранени от икономическия небосклон. В тази връзка не са редки случаите на успешно проведени съдебни процеси, в които безусловно се доказва вредата от дейността на компании, работещи в тези разрушителни икономически сектори или пък осъществяващи своята дейност за сметка на възможността на човечеството да просъществува и просперира. И въпреки това глобите, които биват наложени, са капка в морето на техните печалби, като обичайно минават десетилетия до въвеждането на „регулации“, които просто затвърждават тяхното статукво и само ги правят още по-силни. Независимо от всички излишни опити за „преустройване“ – покварената система продължава да се самоизяжда и да развращава невинното съзнание на обикновения човек поради факта, че самите закони и общопризнатата реалност на „новото“ нормално затвърждават унищожителната насоченост на този вид спекулативни икономически проявления.

От друга страна, съзидателните дейности биват низвергвани, анатемосвани и заглушавани. По този начин всеки, който прояви някаква форма на трезва мисъл и малко по-висша форма на осъзнатост, бива осмиван и приравняван към най-долните утайки на обществото или се превръща в нарицателно за съвременното зло, тъй като се стреми да разбие статуквото на съществуващата опорочена действителност.

Хубавото е, че вече повече от 10 години се развива среда, в която съзидателността е на почит и в която хората поставят общото благо на първо място. Исторически парк до село Неофит Рилски в община Ветрино се превърна в лъча светлина на днешните трудни времена. Когато печалбата идва благодарение на изграждането на по-добра среда и чрез развитието на хората и обществото като цяло – може да се постигне напредък, в който експоненциалното разрастване да бъде напълно естествен резултат. Където хората, които са ангажирани с дейност, предоставяща полезност и допринасяща за благоденствието на света – имат шанса да израснат покрай нейната реализация и по този начин се развива и насища самата среда, като общността започва да се фокусира към продуктивност и далновидност в действията и поведенческите си навици.

В Библията се казва, че човек е създаден по Божи образ и подобие. И точно както при животинските видове, чието предназначение е предначертано, и при нас, хората, е предначертано да бъдем творци и създатели, като правото ни на свободен избор ни дава възможност да решаваме като какви искаме да се отъждествяваме. Подкрепата, която оказваме с труда и усилията си, отдадеността, оказвана чрез нашите пари и време за доброволчество и допринасяне, изборът да потребяваме приоритетно стоки и услуги от хора, които създават полезност и подобряват средата, и възможността да се включваме с капитал и да пренасочваме своите пасиви и активи по посока съзидателни инвестиции – са нещата, които могат да гарантират бъдещето на нашите деца и внуци, за да просъществува Земята на свободните хора и така заедно да трансформираме човечеството към следващия етап от духовното му развитие за достигане до неговото божествено предназначение.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД