Преславни дни

Школа „Величие“ бе начело на тържествената процесия при откриването на събора, където бе извършен православен молебен и изпълнено песнопение на светия наш покровител и учител Йоан Рилски.

На 20 май „Българска школа за старинни войнски изкуства – Величие“ участва в Средновековния събор „Преславни дни“ – Велики Преслав 2023, посветен на средновековното ни културно наследство и по-специално на българската православна цивилизация на духа, съградена в годините на княза покръстител св. Борис I Михаил, цар Симеон I Велики и св. цар Петър I Добрия, създатели на Златния век в българската история.

Школа „Величие“ бе начело на тържествената процесия при откриването на събора, където бе извършен православен молебен и изпълнено песнопение на светия наш покровител и учител Йоан Рилски. Заедно със своя партньор – Школата по исторически бойни изкуства на кон „Мадарски конник“, воините на Исторически парк първи откриха празничната програма и демонстрираха уменията на старите българи в стрелбата с лък, използването на оръжията за близък бой, въоръжените двубои и, разбира се, битките от гърба на коня. След като демонстрираха опита си на бойното поле и силата на своите десници, воините от „Величие“ показаха красотата и блясъка на своите костюми и доспехи, участвайки в тържествен ритуал – дело на Калина Атанасова (Бадъмба), възстановка на церемонията по посрещане на българските приятели – пратеници във византийския двор, по времето на император Константин Багренородни. 

Събрали възхитата на публиката, воините ни, без да „слизат от конете“, още на следващия ден, 21 май, стъпиха на ново бойно поле – откритата сцена на слънчевия курорт Св. св. Константин и Елена, който празнуваше своята 115-годишнина. Наред с бележити фолклорни и популярни изпълнители и Представителния духов оркестър на Военноморския флот те направиха и без това красивия слънчев ден едно наистина незабравимо за гостите изживяване.

И също както в армията мъжете, жените и момчетата от школа „Величие“ показаха, че „воините воюват колкото могат, а после още колкото трябва“. На 22 май, вече уморени, но с несекващ ентусиазъм, те отново пропътуваха пътя към древните ни столици и посетиха един истински център на българския дух – училище „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Царев брод, Шуменско. След тежките реконструкторски битки на Средновековния събор и запомнящото представяне на сцената на талантите в курорта Св. св. Константин и Елена, сега те отвориха и вратата на знанието към славната българска история и заслужиха любовта на най-малките – децата на България.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД