Моделът „Красиво Ветрино“ достигна и до с. Родина, община Златарица

Центърът на селото светна и изцяло придоби друг облик, защото след 40 чувала събран боклук, един камион с храсти и клони, гледката стана съвсем различна. 

Всяко добро дело е началото на поредица от последващи добри действия. При случайно запознанство Ивайло Кюлбасанов – наш доброволец, разбира, че в едно малко селце в община Златарица има скрити съмишленици, търсещи начин да подобрят своето населено място. Ивайло и Цветелина Кюлбасанови са посещавали Събора на предприемачите в Исторически парк и знаят за благотворителните инициативи, които се правят в община Ветрино и региона. Това ги подтиква да инициират на 24 ноември т.г. урок по родолюбие с комикса за кан Кубрат „Заветът на българите“, който е приет с огромен интерес от учениците и ръководството на училището в гр. Златарица. Урокът е последван от предложение да се направи доброволчески ден за почистването на село Родина, насрочен за 16 декември.

Въпреки тежките зимни условия по пътя от Ветрино, Търговище и София в посока село Родина нашите доброволци от Ветрино намериха начин и се справиха със снежните препятствия, за да стигнат навреме за уговорения ден. На място организираха озвучаване за доброволческата кампания с тонколона, подсигуриха заедно с кмета на селото изхранване за всички доброволци, както и помощни чували и ръкавици. В 8,30 ч. започна работата по окосяване на централния парк на селото до чешмата и беседката, като се почистиха всички изхвърлени боклуци в тревните площи. Отделно се окастриха и свалиха изсъхналите клони в парка, напълно беше премахнат храстът пред читалището, в който се бяха „загнездили“ поне 50 килограма отпадъци, бутилки, опаковки, капачки и куп други неправомерно изхвърлени неща. На фона на българска фолклорна музика всички задачи бяха осъществени навреме. Петима от нашите доброволци, задавайки темпо на работата, успяха да увлекат и местните да помагат и накрая имаше над 20 активни участници. Центърът на селото светна и изцяло придоби друг облик, защото след 40 чувала събран боклук, един камион с храсти и клони, гледката стана съвсем различна. 

Удовлетворени от свършената работа, всички доброволци се радваха да споделят емоциите от преживяното през деня. В разговорите се зароди идеята за организиране на първия културен фестивал на село Родина. Ето как моделът „Красиво Ветрино“, който свързва активните и будни граждани, може да вдъхнови още повече хора за по-добра и по-чиста България, което да доведе до цялостно подобрение на страната ни.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД