В Исторически парк се твори съвременната българска история

Важно е да съхраним традициите, да запазим духа на българина жив, за да го предадем на поколенията след нас.

Нека да обърнем поглед назад и да надникнем в най-запомнящите се моменти от успешния пети сезон в Исторически парк. Мястото, където историята оживява; мястото, където се връщаме назад във времето и се докосваме до нашите славни предци; мястото, където не сме просто наблюдатели на действителността, а ставаме активни участници в изграждането на новата българска история.

„Небесни бойци“ – когато древността и съвременните технологии се срещнат

Активният сезон започна с международно състезание с главни герои и състезатели хищните птици. Баба Марта реши да подложи на изпитание състезателите, като ги предизвика с мразовити температури. Това не стресна 28-те участници от България и Румъния, които се представиха с 27 хищни птици и 4 соколарски ловни кучета. Зрители и гости със затаен дъх станаха свидетели на демонстрации на въздушна акробатика и състезателни дисциплини, удивиха се на неповторимия синхрон на птиците и техните вечни ловни приятели – кучетата. 

Като всяка надпревара уникалното преживяване завърши с награждаване на най-добрите със златни, бронзови, сребърни отличия, както и големи парични и предметни награди, осигурени от организатора Исторически парк и спонсорите на събитието. През 2024 г. предстои „небесните бойци“ отново да ни зарадват със своите умения!

Авто-мото събитието „Ние сме България“ издига гордо българската светиня – знамето

Авто-мото събитието „Ние сме България“ представлява интересно изложение на превозни средства, брандирани с български символи в цветовете на българското знаме. В началото на пролетта бялото, зеленото и червеното затрептяват по един неповторим начин на единствената по рода си автомобилна изложба конкурс, която включва разнообразие от автомобили – от класически модели до най-съвременни превозни средства. Интересната изложба става едно уникално събитие на обединителната сила на българския дух, а превозните средства се превръщат в най-голямата движеща реклама на България по целия свят. 

Освен изложбата всички почитатели на събитието се включват в различни забавни и образователни игри, мототурове, тест драйв, офроуд разходки и множество демонстрации. И не само това! Ще ви загатна една тайна – през новия сезон посетителите ще могат да полетят не само върху крилете на своето въображение.

Изложбата конкурс „Селските въстания по света“ – красотата на изкуството ще спаси света

Пъстрият месец май превърна Исторически парк в притегателен център на изобразителното изкуство. За четвърти пореден път даровити художници от страната и чужбина пресъздадоха в своите творби една изключително вълнуваща тема от световната история – „Селските въстания по света“. Прекрасните творби ни припомниха за велики герои и важни личности от историята на много страни, които са удивили света и са оставили запомняща се диря в цялата човешка история, повели обикновения човек към истинската, мечтаната свобода. Богатството от сюжети и различни техники на изобразяване ни оставя без думи. Когато си тръгнем, магията на изкуството ни прави по-богати душевно, облагородени от силата на красотата. Изложбата е едно значимо събитие, което ни дава шанс да променим нещо в нашето настояще и бъдеще, като се поучим и получим вдъхновение от уроците на миналото.

Националният фестивал за фолклорно изкуство „История от ритми“ – българската магия

Богати сме българите с нашите народни хора, мелодични песни, облекла и обичаи. Българските хора се танцуват в магичния кръг; танцьорите, заловени за ръце, редуват стъпките, стоплят душите и сърцата и всички усещат различните вибрации на тайнството, наречено „хоро“.

В началото на месец юни посетители и гости станаха свидетели на прекрасните изпълнения, показани с много желание и майсторство от малки и големи танцьори. Всички се възхитиха на пъстрите носии и пъргавите стъпки на участниците, които сякаш не стъпваха по земята. Празничното настроение и широките усмивки заразиха и публиката, и танцьорите, сякаш всички станаха едно цяло.

Съборът „Ново начало“ пази жив българския дух

Всяка година по време на лятното слънцестоене средновековният събор „Ново начало“ събира много хора от близо и далече, които носят у себе си искрата на родолюбието и страстта към историята. Хора мечтатели, които искат да живеят смислено и пълноценно. От 2019 г. насам, през почивните дни около тази дата, хиляди участници и зрители се събират, за да празнуват напредъка на създателите на едно прекрасно място, пълно с живот. Резултатът от техните усилия, от истината и добротата сам по себе си е красота. Ако тези правила се спазват, пред красотата няма пречки, тя се ражда в единството на правилните действия и душевната нагласа.

Вълнуващата среща преминава като един миг с интересни забавления за малки и големи – парад представяне на участниците от България и чужбина, конна езда, стрелба с лък, разнообразни индивидуални и групови надпревари в древни войнски умения. Неповторимият дух на войнските демонстрации и богатата музикална програма оставят трайна диря в сърцата ни, карат ни да се чувстваме горди със своя произход. Всеки си тръгва вдъхновен и открил своите най-добри качества.

Международният античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“ ни върна при траките, властелини на времето

Традиционно в разгара на лятото, през последния уикенд на месец юли, на Международния античен фестивал „Одрюза“ върнахме лентата назад във времето и се озовахме в епохата на траките. Много е изписано за тракийскoто изкуство, за мъдростта и за военните им подвизи. Фестивалът ни потопи в богатството на античната цивилизация и културното наследство, завещано ни от могъщите траки, с множество възстановки на сдружения за антична реконструкция от България и чужбина. Участници и гости премериха сили, умения и ловкост в тракийските войнски игри „Арети“. По много зрелищен и впечатляващ начин се докоснахме до безсмъртния Спартак и неговите бойни другари. Две римски кохорти от България и Румъния в реалистична възстановка се впуснаха в люта битка с въстаниците, водени от Спартак, героично и реалистично пресътворени от екипа реконструктори на Исторически парк. А всички ние сякаш се наредихме рамо до рамо с нашите велики предшественици.

Събития за търсещите хора

Тази година всички, които творят и създават в различни области на живота, имаха възможност да се срещнат и опознаят помежду си на два събора на предприемачите и на хората, милеещи за България. 

Събитията се проведоха през юли и август и събраха мнозина, жадни за информация къде да инвестират, какво ново да научат и какъв контакт да направят, който да промени живота им. Добрите идеи и подкрепящата среда сред себеподобни помагат активните хора да постигнат много повече и многократно по-бързо. Както е в живота, за да постигнеш успехи, е нужен силен екип от вдъхновени хора, които правят успеха възможен, защото заедно можем всичко.

Третият международен фестивал на традиционните храни „Обединени българи“ – богато разнообразие от вкусове, подправки и аромати 

За първи път в хилядолетната история на България на едно място се събраха майстори на автентична кухня от два континента и 8 държави. Виртуозите на храната от всички места, където е съществувала България, и не само, показаха многообразието на кулинарните традиции. Пазителите на стари рецепти още от времената на Кубрат изкушиха всички присъстващи с богатата симфония от вкусове, дошли от Алцекова България, Кубратова България, Волжка България, Бесарабска България, Македония, Турция и Индонезия.

Кулинарното събитие достави наслада както за небцето, така и за душата. Посетителите дегустираха различни ароматни ястия и буквално вкусиха историята и културната идентичност на всяка страна. Емоцията от хубавата храна променя и отношението към живота, а когато е подправена с музика, танци и вино, се превръща в неповторима наслада за сетивата. Фестивалът се превърна във вкусна среща, за която ще разказваме и ще си спомняме със задоволство.

Четвъртият международен турнир по стрелба с традиционен лък облагороди човешката душа

Отдавна стрелбата с лък е променила своето значение. В съвременното общество тя се е превърнала в градивно предизвикателство, което облагородява душата на стрелците и изпраща техните преживявания в едно различно измерение.

Стремежът към перфектния изстрел е това, което ни кара да работим върху себе си. Същността на неговото постигане зависи както от съчетаването в съвършен синхрон на стойка, движение, техника, така и от духовната чистота и правилната нагласа на съзнанието, вътрешната концентрация, умението да превъзмогнеш собственото си Аз.

Турнирът по стрелба с традиционен лък в края на месец септември в Исторически парк събра рекорден брой участници и се превърна в най-грандиозната надпревара в нашата страна. Идеалните условия за стрелба с исторически лък и прекрасното време привлякоха много стрелци и зрители. Силата на вдъхновението, спортсменството и приятелството събраха над 140 състезатели от 10 държави. Стрелците от различни точки на земното кълбо премериха точно око и майсторство в 17 индивидуални дисциплини и отборна надпревара по традиционна монголска мишена.

Светът се променя и ние трябва да реагираме адекватно, като открием истините и уроците в българската история. Важно е да съхраним традициите, да запазим духа на българина жив, за да го предадем на поколенията след нас.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД