Неофит Рилски – черешката на тортата в община Ветрино

Ядрото и душата на Неофит Рилски е Исторически парк, но селото се развива с бързи темпове и като отделен и независим организъм.

Село Неофит Рилски се намира в община Ветрино и е на 30 км от гр. Варна. Въпреки близостта с големия град допреди няколко години беше сред най-запустелите села във Варненска област, а сега е уютен дом на архитектурни шедьоври от Античността и Средновековието, както и прекрасно място за живот, работа и развитие. Ядрото и душата на Неофит Рилски е Исторически парк, но селото се развива с бързи темпове и като отделен и независим организъм. Създават се прекрасни възможности за живот на семейства с деца – в близост до съхранена природа, чист въздух, спокойствие и тишина. Обновяването на облика му и възможностите за професионална реализация го превърнаха в притегателен център както за специалисти от най-различни области – програмисти, озеленителни, масажисти и др., така и за млади хора, които тепърва търсят реализация и развитие.

Принос за нарастващия интерес към населеното място имат и фестивалите, съборите, обучителните платформи, както и активностите за деца и възрастни, развиването на спортни дейности и др.

От началото на месец февруари 2023 г. стартира обучителната платформа „Храна от село“, обединяваща хора, приели за своя мисия да създават истинска храна. Идеолог на платформата е Ивайло Иванов, който е създател на стопанството „Храна от село“ в село Неофит Рилски, община Ветрино. Вече четвърта година градините му са работещ пример за истинско отглеждане на натурални зеленчуци и стотици хора от цяла България се стекоха в стопанството, за да се учат от него.

През месец май 2023 г. 70 мотопътешественици от десет различни страни изследваха културно-историческото наследство и забележителностите на община Ветрино и областта. Участниците в тринадесетата среща на любителите на мототуризма – BAG Fest 2023, припознаха с. Неофит Рилски като място, на което биха искали да се връщат отново и отново. Те споделиха, че мястото има всички условия, за да се превърне в един от малкото в Източна Европа мотокъмпинги. Отправна точка на различните маршрути беше Исторически парк, а „бивакът“ на моторджиите – Юртеното селище в с. Неофит Рилски.

През юни се състоя Първият национален фестивал за фолклорно изкуство „История от ритми“, който се проведе в село Неофит Рилски. Над 400 участници от различни възрасти се изявиха пред професионалното жури, което номинира с награди и отличия най-добрите сред изпълнителите. По време на фестивалните дни талантите представиха пред публиката музикални изпълнения, народни танци и съхранени, предавани от поколение на поколение български обичаи.

През септември се състоя първото издание на „Неофит Рилски маратон“, което не беше просто състезание, а истинско приключение. Този маратон съчетава природата и историята на България, предоставяйки на участниците незабравимо изживяване. Бегачите имаха уникална възможност да преодолеят предизвикателството на черните пътища. Много сме горди с факта, че българската легенда в маратона Шабан Мустафа бе специален участник на „Неофит Рилски маратон“. На него малки и големи имаха възможност да предизвикат себе си на дестинации от 13, 25 и 42 км. Още отсега са ясни датите на следващия маратон през настоящата 2024-та.

Фестивалът „Билки-здраве-красота“ изпълни слънчевите дни в Розариума в селото. Дните на фестивала бяха изпълнени с аромат и получаване на знания за магичните билки на България. Гостите имаха възможност да видят единствената по рода си изложба „Златните билки на България“ – повече от 30 вида позлатени с 24-каратово злато 30 вида български билки, и да си купят единствено по рода си българско бижу от нея.

Всяка събота за децата тук се организират уроци по рисуване и математика

В с. Неофит Рилски отвори врати и първият магазин „Зелас“ за хранителни стоки. Всички стоки, предлагани в магазина, са приготвени по традиционни методи без употребата на консерванти и ГМО, а асортиментът нараства постоянно. Екипът се грижи продуктите да са подбрани предимно от местни български производители, да са чисти и натурални, такива, с които са се хранели нашите баби и дядовци.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД