Община Ветрино стана туристическа община за 2022г.

Без външна помощ, без показване по големите медии, без държавна подкрепа се случва чудото. Самите хора намират общината и Исторически парк и започват да идват, за да видят как се случва това чудо.

Само преди 10 години община Ветрино беше най-бедната община в област Варна. Един поглед в статистиката оттогава ще ни покаже как бързо изчезваше и нищо не вещаеше, че това, което се случи, е възможно. Историята е досущ като за грозното патенце, което се превръща в прекрасен лебед. Сега община Ветрино е първенец в престижната класация на Министерството на туризма за туристическа община на България. Българи от целия свят избраха за лице на българския туризъм именно община Ветрино.

Как се стигна дотук? 

Явно е, че чудесата са възможни и се случват в България. На Дубай са му били необходими 50 години и море от нефт, за да стане значим туристически център, а община Ветрино само за 10 години успя да заблести благодарение на горещите български сърца и великата ни история. 

Всичко започна с „лудостта“ на един ентусиазиран предприемач и един също толкова ентусиазиран кмет, който повярва в проекта и хората, които стоят зад него. По това време община Ветрино е бедна община, която няма солидна посока за развитие. Основният бизнес е задвижван от земеделци и животновъди, които се борят с цялото си сърце, но сами не могат да променят нищо. Населението малко по малко започва да се преселва в близкия областен град Варна и общината да се обезкървява. В този момент млади хора решават да сътворят „Исторически парк“, който да покаже великата българска история. Проектът изглежда налудничав, защото нито държавата, нито европейските фондове, нито големите инвеститори стоят зад тях. Младите родолюбци имат огромна вяра и решимост, но досега в света такова нещо не е правено от обикновени хора. Тук е хубаво да вметнем, че българите не сме обикновени хора, но това ще се докаже малко по-късно в нашата история. Тези младежи решават, че община Ветрино е правилното място заради близостта до град Варна, до магистралата и заради историческото място, където се намира, а именно на първото място, където се заселва основателят на Дунавска България – Аспарух. Посещават кмета и споделят своето намерение. От своя страна Димитър Димитров е отскоро кмет на общината и искрено иска да направи така, че тя да съществува и просперира. Противниците му го дебнат да направи грешна стъпка, за да му заемат мястото, и той е изправен пред сложната дилема – дали да съдейства за този проект или да го откаже, защото грешният избор може да го провали и като кмет. Любовта към българското и към бъдещето на общината надделява и той решава да поеме този риск. Застава зад младежите и така е поставено началото на чудото, което се случи този декември. В годините е имало много трудности. Общинският съветник от „Да, България“ Милен Георгиев се опитва да съкруши проекта по всякакъв начин, защото има болна амбиция да стане кмет, и получава такива указания от своите началници, които изпълняват американските нареждания за унищожение на българския дух и култура. Неговата лукавост и уменията му да разрушава вярата и единството на хората му помагат да създава силен насрещен вятър и на без това трудното начинание. 

Мощните атаки на медийния октопод „Икономедия“ с основното им издание „Капитал“ и многобройните медии, които се финансират от фондация „Америка за България“, не спират през всичките тези години, което прави проекта почти невъзможен. Вярата на младите и неспирният им труд, безрезервната подкрепа на кмета на общината Димитър Димитров, подкрепата на кмета на село Неофит Рилски Петър Добрев, подкрепата на цялата общинска администрация и на добрите хора в общината правят така, че „лудият“ проект се реализира. Не само че се случва, но и постоянно расте. Масирана атака от чужди фондации, Ковид-19, който съсипа най-големите в туристическия бранш в света, войната в Украйна са все фактори, които унищожават с лекота огромни компании, но за „Исторически парк“ са лек повей на вятър. Става така, че въпреки трудностите проектът и общината се развиват все по-добре и по-добре. Неусетно общината започна да се пълни с хора, които трайно живеят тук. Французи продават имотите си във Франция, за да се заселят и творят тук. Българи от цял свят се връщат, за да допринесат за едно велико дело. И общината стана единственият носител на онзи велик български дух, който е прославял България в хилядолетията. 

Важно е да знаем, че нито един голям български държавник не е посетил общината и парка през всичките тези години. Заради медийния натиск от вестник „Капитал“ и американските спонсори повечето медии не пишат нищо хубаво за общината и парка, и се случва така, че налагат медийно затъмнение. Не е ползвана нито една европрограма или помощ от държавата, като дори в Ковид блокадата не е взета и една стотинка от помощите за бизнеса. 

Без външна помощ, без показване по големите медии, без държавна подкрепа се случва чудото. Самите хора намират общината и Исторически парк и започват да идват, за да видят как се случва това чудо. От уста на уста се разпръсква мълвата и хората осъзнават, че тук всичко се прави за тях. За тяхната гордост, за тяхното бъдеще и за техния дух, и се отблагодаряват за това. Дават своя труд, своята обич и своята вяра, за да подкрепят случващото се. Хора от цялата страна помагат всеки ден с по нещо, за да се случи всичко това. И накрая самите хора показват, че България – това са хората, а не политиците. Те сътворяват чудото и знаят, че то е плод на техните общи усилия. Затова е и тази безапелационна победа за община Ветрино и „Исторически парк" във всички категории, в които участват. Защото народът разпознава това, което е негово. Народът познава духа на България и община Ветрино е домът на този дух.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД