Вълшебното село

За да разгледаме всичко, което вече е построено в село Неофит Рилски, ще има организирани екскурзии, които да ни потопят в магията на това вълшебно място

Някъде, в една далечна земя съществувало вълшебно село. Хората в него били много добри и насочвали всичките си усилия да правят мястото все по-красиво и по-красиво. Докато другите в държавата, в която живеели, ходели по почивки, гледали телевизия, вдигали пищни празненства, хапвали, сръбвали и философствали вечер, добрите хора в това село използвали всичкото си време да градят и създават. За тях нямало събота и неделя, нямало празници, нямало почивки и безсмислени събирания. Всичко при тях имало цел и посока, която те следвали ден след ден. Минали много години и селото засияло с неземна красота. Пришълци от цял свят идвали, за да видят създаденото от трудолюбивите и отдадени хора в селото, и си заминавали удивени и покорени от силата на духа и вярата им. 

Когато четем тази приказна история, се размечтаваме и в България да има подобно място. Искаме и ние да можем да видим нещо подобно, и ако то е създадено от българи, то това би върнало вярата на хората, че можем да живеем по-добре. Казваме си, че е твърде хубаво, за да се случи в действителност, че само във вълшебните приказки става така.

Истината е, че това не е приказка, а е реалност и не е някъде през 9 планини в десета, а е в България. Тук, на една ръка разстояние. Нужно е просто да се вдигнем и да отидем дотам. Селото се нарича Неофит Рилски, намира се в община Ветрино, близо до гр. Варна, и най-подходящото време да го посетим е на 24-25 юни т.г., когато е Средновековният събор „Ново начало“. За два дни ще можем да видим не само спиращо дъха събитие, което отбелязва създаването на всичко това, но ще можем да разгледаме и усетим създаденото, което ще направи празника още по-запомнящ се.

За да разгледаме всичко, което вече е построено в село Неофит Рилски, ще има организирани екскурзии, които да ни потопят в магията на това вълшебно място. В центъра на самото село ще можем да пазаруваме от магазин, който е само за натурални храни. Запознати сме със сентенцията „Здрав дух в здраво тяло“, но ни става все по-трудно да намираме истинска храна, която да поддържа нашето здраве. Точно срещу магазина ще видим най-хубавата автобусна спирка в света. Направена е в средновековна българска стилистика и има луксозни тоалетни, както и стая с телевизор за чакащите автобуса. Веднага до нея ще забележим как старата селска поща е превърната в луксозна средновековна сграда, която ще изпълнява ролята на офиссграда за развиващия се бизнес в това населено място. Прави ни впечатление, че всички мостове в селото са каменни и отново в средновековен стил. Малко след като продължим навътре в селото, ще видим и новата сграда, която ще е ресторант, хотел, пазар за натурални продукти и информационен център, а от лявата й страна има пешеходен мост, който също представлява средновековен архитектурен шедьовър. 

Ще ви направи впечатление и поддръжката на тревните площи. Цялото село е окосено и с поддържана растителност, напомняща швейцарските села. Средновековните и античните къщи, които продължават да се множат, карат всеки посетител да затаи дъх. Интересното е, че всяка къща си има име, което увековечава дадена личност. В целия свят близките на любими за тях хора мислят как да направят по-хубав паметник на починалите, но колкото и да се старият, паметникът изглажда студен и депресиращ. Село Неофит Рилски е единственото място, където се увековечават важни хора или такива с голям принос приживе, като творението, което е създадено, спира дъха на наблюдаващия и наистина прославя личността, на която е кръстен обектът. Имената на къщите, като къща „Вася“, „Воденичарски“, комплекс „Кацарски“, къщи „Еми“, къща „Емо Цветков“, къща „Дет Цвет“, къща „Бисер“ и много други, стоплят душата на посетителите като архитектура и замисъл. 

За вярата на хората в едно населено място се съди по тяхната църква. В село Неофит Рилски има прекрасен храм, който е поддържан само от живеещите там, а не с европрограми или държавни помощи, като над него ще видите изключителна кръстокуполна беседка, също дарение от вярващите жители. 

Точно до беседката на църквата има и зашеметяваща сграда, която е на кухнята майка, която храни хората в селото и неговите посетители. Не по-малко впечатляваща е сградата на Розариума, която е дом на билки, благовонни масла и прекрасни художествени произведения, произведени ръчно и съдържащи частица от душата на стопаните му. 

В селото има и уникален юртен лагер, предназначен за всички приключенци, които искат да са сред природата, но без да се отказват от удобствата на съвременния живот. Нашите предци са държали на комфорта дори по време на дългите си пътувания от единия до другия край на българската държава и затова са създали най-комфортните походни жилища в света за своето време. Чудесно приключение за възрастни и деца, както и истински възстановяваща почивка. 

Към всичко това можем да добавим огромните паркови залесявания, моделиран терен, който да е дом на дивите животни, поразяващ кът за хищни птици и още много, много други изненади в това изключително населено място. Всичко това прави посещението на Средновековния събор „Ново начало“ задължително, защото в рамките на два дни ще можем да си вземем толкова силен заряд от България, че да ни помага през цялата година. 

Очакваме ви!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД