Одрюза – люлката на хилядата градове 2022г

Фестивалът се провежда в Исторически парк, като ни пренася в епохата на Антична Тракия. Два прекрасни слънчеви дни, изпълнени с радост и гордост за възстановеното културно наследство на траките, малко познато на широката родна публика. 

Тази година през месец юли в Исторически парк се проведе Първият международен античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“. 

Събитието пресъздава материалната и духовната култура на тракийската цивилизация и държавната традиция на Одриското царство. Организатори на фестивала са „Исторически парк“ АД и Сдружението за исторически възстановки „Българска школа за старинни воински изкуства – Величие“. 

Одрюза, или Одриса, е древен град в Тракия, съществувал в периода III – I в. пр.н.е.

За него споменава ранновизантийският учен Стефан Византийски, живял през VI в., който пише: „Одриси, народ в Тракия, Страбон в седма книга:..., а има и техен град Одрюза, който се нарича също и Одрисия...“. Градът сече собствени дребни бронзови монети, които са изключително редки, и по тази причина се отъждествява с Филипопол. Одрюза е символ на обединението на всички племена, също така е духовна столица и събирателен образ на духовната сила на траките.

Фестивалът се провежда в Исторически парк, като ни пренася в епохата на Антична Тракия. Два прекрасни слънчеви дни, изпълнени с радост и гордост за възстановеното културно наследство на траките, малко познато на широката родна публика. 

Пищният спектакъл започва с одриски царски пир „Виното на боговете“. През целия ден картините се сменят една след друга – багри, феерия и красиви костюми, музика, текст в мерена реч, и всичко това на импровизираната сцена, на площада в град Севтополис, пред тракийския дворец на цар Севт III, блестящ от белотата на мрамора. Допълнителен колорит в това обагрено в антични краски представление внасят и гостите на фестивала – реконструктори и майстори занаятчии, представени на публиката с „ритуал по посрещане на царските гости“. Тази наслада за сетивата продължава с таен мъжки ритуал за побратимяване, прераснал в ритуален обяд.

Изненадите вървят една след друга. По-късно през деня публиката възторжено аплодира античните битки с оръжие – мономахия, представени от воините на Одрюза (Исторически парк). Всички гости и участници имат удоволствието да наблюдават и майсторството на гостите от сдруженията – Via Praetoria (Свищов, България), Asociația Culturala Tomis (Констанца, Румъния), Антична Тракия (Кабиле, България), Ситалк (Пловдив, България) и други.  

Екскурзоводите на Исторически парк, облечени в красиви хитони (вид туника, дълга или къса, от лен или вълна), развеждат царските гости на обзорна разходка из Одрюза, за да се докоснат до това наше древно културно-историческо богатство. 

На фона на залязващото слънце всички със затаен дъх наблюдават въздушното шоу с хищни птици – майсторството на младия, но опитен Мартин Петров, който демонстрира обучение на соколите за лов. 

Вечерният спектакъл „Тракийски царски пир“ е по сценарий на Милен Петров (ръководител Историческа реконструкция в Исторически парк) и Евгени Учкунов (ръководител зона „Антична Тракия“ в Исторически парк), разработен по трудове на проф. Иван Маразов. Спектакълът ни разказва за царския пир на Терес – велик воин и цар, обединил траките, победил скитите, а много от народите се преклонили пред могъществото му. Терес събрал най-достойните и посветени мъже измежду траките и поканил на царски пир скитския вожд Ариапейт, но главната цел на пира била да отбележи настъпилия мир в земите им. Музиката е композирана ексклузивно от Костадин Генчев – кавалджия, композитор и съосновател на „Булгара симфони“. 

През втория ден публиката и гостите наблюдаваха истински антични съревнования, с много адреналин и добро настроение, представени от отлично подготвените възстановчици на Исторически парк и на гостите – тракийски воински игри „Арете“ – надпревара, автентично състезание. В дисциплините бягане – стадий, щафета и хоплитодромос; скачане – прескок от място на възвишение и дълъг скок с гири; хвърляне на копие, дискус и палет; както и в петобоя – пентатлон – дълъг скок, хвърляне на копие, хвърляне на диск, надбягване и борба, се включиха всички желаещи – гости и участници в събитието. Надпреварата беше като на световно първенство, публиката подкрепяше любимците си с викове, бурни аплодисменти и свирене. Спортният спектакъл продължи с демонстративни битки на въоръжени двубои – мономахия. Всички с интерес наблюдаваха и демонстрацията на пугмахия – юмручен бой, представен от реконструктори в Исторически парк; освен това видяхме орте пале – изправена борба, пале – борба на земя, както и панкратион – съчетание от бокс и борба. На финала на игрите „Арете“ се състоя тържествено награждаване, като награди получиха отличилите се. 


„Одрюза – люлката на хилядата градове“ остана в сърцата ни, защото всички искрено се забавляваха – организатори, участници, гости, публиката и най-вече – децата. За децата това беше истински празник, защото бяха заедно с родителите си, защото игрите са за малки и за големи, но децата видяха волята за свобода и победа на родителите си и усетиха любовта към тракийското наследство. Най-доброто обучение за децата е личният пример на родителите. 

След това незабравимо преживяване всички чакаме с нетърпение следващото издание на игрите „Арете“, защото това е празник за нас, ние празнуваме славното си минало, докато градим бъдещето – за нас, за децата си, за внуците – в Земята на свободните, в Красиво Ветрино! 

Да бъде!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД