Ивелин Михайлов за лобистките ВЕИ интереси: Ако издържим - ще ги победим

Той припомни, че в събота от 11:00 ч. във ФКЦ-Варна ще има събиране на хора, които са против изграждане на ветрогенератори по българското Черноморие.

Идеята за поставяне на ветрогенератори по българското Черноморие са лобистки интереси. Това коментира в предаването "Хитове в мрежата" с водещ Светослава Рудолф по телевизия "България 24" основателят на Исторически парк Ивелин Михайлов. Той посочи, че в много от големите страни има сблъсък между финансов и промишлен капитал. По същия начин в България, хората, които управляват, са представители на първия. Те обаче нямат доверието на българските граждани и трябва да разчитат на подкрепа отвъд океана:

"За да получат подкрепа те трябва да изпълнят стратегията на САЩ за региона. Не може да знаем на 100% каква е тя. Можем само да гадаем, но в едно съм сигурен. Тази стратегия не включва българите да са на тази територия, а включва някакви различни техни интереси. Как ще ги наречем е без значение. Въпросът е, че това не е добро за нас.

В община Ветрино водим битка с вятърните турбини от 2022 г. Опитаха се и при нас да дойдат и да ги поставят, но населението бързо се усети и успяхме да укажем ожесточена съпротива. В момента сме в изходна позиция", каза той.

Предприемачът посочи, че обикновените хора се чувстват безсилни, но заяви, че за победа над корпоративните интереси се иска само две неща - организация и постоянство. Чуждестранните инвеститори нямат постоянство и биха били готови да отидат другаде, защото всяко забавяне за тях води до отказа им от дадена инвестиция.

"Ветрогенераторите съсипват живота на хората. Във Ветрино желанието на инвеститорите е било да поставят генератори от 280 метра височина на по-малко от половин километър разстояние от най-близката жилища сграда. Компаниите искат да използват нашата земя като промишлена. Компанията CWP е един от основните оператори в България. Нейният директор Димитър Енчев е приближен на Даниел Лорер, Асен Василев и Кирил Петков. Той казва, че в Австралия са напривили огромни паркове. Но Австралия е известна със своите пустини. Тя е развита държава заради природните изкопаеми, свързаността си с Великобритания, огромните морски богатства. Тя е континент, населен от малко хора. България е райско кътче. Имаме много плодородни почви и прекрасен климат. Може да се каже, че ние сме най-доброто място на света за възстановяване на хората. Имаме природогеографските предпоставки да се превърнем в притегателен център за най-богатите от света, които да идват и да плащат данъци тук. В такъв случай никой няма да се занимава военно с нас, защото богатите хора всички си ги пазят. Вместо да вървим в тази посока променяме всичко, унищожаваме туризъм, изселваме хора, нова вълна ще отиде към Терминал 2", каза още той и добави:

"Над 10%  от българското БВП идва от туризъм при положение, че през последните години държавата умишлено убиваше сектора Тя го прави, защото иска да премахне хората, които могат да се съпротивляват срещу тези решения. Най-вероятно това, което се търси е, че Западът осъзнава, че няма природните богатства на Изтока. Западът не иска да се кооперира. Той иска да си изгради източници ВЕИ източници, за да има източници на енергия без да е пряко зависим. Второто нещо, че е вероятно да иска да ни превърне във военна база. Там, където има съсредоточаване на войници, има насилие. Когато хората се чувстват силни, а населението е слабо - те започват да го експлоатират.

Имаме два реактора на атомна централа, която може да заработи. Те могат да се захранват от американско гориво. Защо не ги захранваме, а ги дараваме на Украйна и си обезлюдяваме столицата на Черно море - Варна? Унищожаваме морската столица в името на интереси, които не са в полза на българския народ, а са интереси, които ще задоволят финансовата нужда на определени лобисти. Ако самите хора го позволят тогава мога да кажа, че те заслужават съдбата си".

Михайлов припомни, че в събота от 11:00 ч. във ФКЦ-Варна ще има събиране на хора, които са против изграждане на ветрогенератори по българското Черноморие и призова всеки, който има възможност да заповяда, за да отстои своето право на глас.

След това сподели, че откакто защитава позицията си срещу поставянето на ветрогенератори в общините Ветрино и Вълчи дол е подложен на множество проверки и дела. 

„Аз съм напълно обикновен средностатистически човек. Имам нулеви контакти с престъпния свят, следствието, прокуратурата, съда. Две години ги бием по всички правила. Те са слаби, не знаят къде се намират, не са свикнали да водят дълга борба. Щом за две години ние успявяме да спрем този апарат представете си какво ще се случи ако повече хора се обединят. Те нямат едно нещо зад гърба си. Това са повече от посредствени хора. Те са зависими от лукса. Ако им ги спрем само за кратко време ще се сринат. Те са като наркоманите, които имат нужда от поредната доза наркотици. Трябва само да бъдем трудолюбиви, търпеливи, постоянни, да приемаме когато институциите ни заплашват, защото сме го заслужили с нашето мълчание до момента. Но ако ние издържим - ние ще ги победим", категоричен бе той.

Целият разговор можете за гледате в YouTube канала та Телевизия "България24".

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД