Чехите обичат Исторически парк!

Първият им ден завърши с прекрасна вечеря и разглеждане на плана за развитие на Неофит Рилски като курорт.

В предишни броеве на вестника запознахме читателите ни със стартирането на строителството на къща „Бланка“ в с. Неофит Рилски. Името е на Бланка Адамова, която е инвеститор от Чехия. Тя е привърженик на проекта от над 3 години и от първото й посещение тук има желание да доведе и семейството си, за да видят чудесата, които сътворяваме около Исторически парк. Посрещнахме ги на летище Варна и оттам веднага ги заведохме до новия хотел-ресторант „Ханът“, който ги впечатли с възхитителните си исторически картини, иконите от Света гора на Атон, както и аромата на новото луксозно дървено обзавеждане. Трябва да се има предвид, че семейството на Бланка следи прогреса на проекта по фейсбук и нямаха търпение да видят строителството и съграденото до момента. Хана Адамова, майката на Бланка, изрази удивлението си с поредица от въпроси: „Откъде имате толкова много камъни?“, „Как го правите всичко с толкова камък?“, „Как се случва всичко това?“.

Лицата им през целия уикенд излъчваха възторг, че го виждат на живо, не виртуално. Важно е да се знае, че чехите изключително много си пазят културно-историческото наследство и трудно се впечатляват, знаейки колко много е почитана тяхната страна заради подреденото структуриране на градовете им, както и заради специфичната им архитектура. Виждайки автобусната спирка на Неофит Рилски, вълнението им още повече се повдигна, защото това е първото нещо, което те осъзнаха, че в Чехия го няма. Първият им ден завърши с прекрасна вечеря и разглеждане на плана за развитие на Неофит Рилски като курорт. Бланка, която е супер атлет, се възползва от възможността да тренира в нашата спортна зала. Вторият ден на групата започна с питателна закуска с организирана обиколка на Исторически парк и потапяне в извора на вдъхновението. Продължиха с беседа в Розариума, където Цветомир Цонев ги запозна с магията на българската роза и силата на билките.

Приключението нямаше да е пълно, ако не включим към програмата им и пълна обиколка на община Ветрино извън пътя с високопроходимите ни джипове. Така видяха хижа „Блаженство“ в с. Доброплодно, скалните манастири на Невша, детския лагер в Староселец, както и някои от другите къщи, които изграждаме в съседните села, и се насладиха на пълноценна почивка и зареждащо преживяване сред красотите на нашия район. Епичният завършек на пътешествието им бе придружен с неповторимия залез над Неофит Рилски. Преди да отлетят за Чехия, те споделиха своите отлични впечатления от целия си престой и получиха като подарък от нашето червено „Вино на боговете“. Очакваме ги отново, както и много техни сънародници!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД