Успешните инвестиции в начинания от нула до едно

Насочеността към парите създава редица негативи, които са равни или по-големи от вложените средства, усилия и време.

Често наблюдаваме пазарите и популярните инициативи с въздишка за възможността, в която сме пропуснали да се включим, когато тя изначално е възниквала. Разсъжденията на повечето хора са на принципа „по-добре късно, отколкото никога“. Именно това се наблюдава при изграждането на различните балони във времето – било то на определени акции, на имотния пазар или пък в криптовалутите. Хората вярват, че биха успели да реализират парченце от огромната печалба, която дадена възможност е успяла да произведе, надявайки се, че биха имали шанс за поне още една вълна на развитие, която да успеят да усвоят покрай включването си в настоящия момент. Увереността им идва от погрешното тълкуване на миналото, в което често забелязват повече от една вълна на развитие в съответното направление. И въпреки че има много предприемачески инициативи, които предвещават изключително развитие, те често са непопулярни или трудно разпознаваеми, преди да достигнат до етап, след който тяхното развитие е в по-голямата си степен линейно, отколкото да позволяват продължаващо експоненциално нарастване. Ето защо е важно да се научим да разпознаваме начинанията, които се придвижват от нула до едно, още в моментите на техния зародиш или по време на тяхното развитие и реализация, тъй като след преминаване през фазата на производителност те придобиват завършена капитализирана стойност, която не позволява съществено нарастване на вложения капитал, а единствено може да осигури разумна възвръщаемост – стига ефективността на самата дейност и полезността от нея да са наистина плодотворни и допринасящи за крайните потребители.

Първото разбиране, което трябва да възприемем, когато разсъждаваме в тази посока, е фактът, че популярността и масовата достъпност до информация по отношение на възможността за включване в дадено начинание ни гарантират, че не се намираме в началните етапи от неговото развитие. С други думи, участието ни в него вече не може да ни позволи да реализираме значителен финансов ефект, с изключение на случаите, при които в мащаба на развитие на самата инициатива се залага потенциалът за достигане до значително по-сериозни етапи на развитие, преминавайки на следваща плоскост на осъществяване на съответната дейност. Разбира се, голяма част от този по-мащабен поглед няма възможност да бъде предвидена и планирана, тъй като в процеса на развитие има значително количество неясноти, които няма как да бъдат изяснени, преди бизнесът да се е придвижил към последващите стъпки от своя напредък. Ето защо наличието на детайлна и общодостъпна информация по посока очакваното грандиозно последващо развитие на съответното начинание предоставя изключително осезаем сигнал за очевидно въвеждане на неопитния инвеститор в заблуждение. Причината за това, от една страна, е в описаната по-горе невъзможност за изясняване на този вид детайли на текущия етап от развитието на дадения бизнес, а от друга страна, е свързана с факта, че общодостъпното споделяне на стратегията за развитие на съответния бизнес прави невъзможна нейната последваща реализация. Не може да бъде спечелена война, в която предварително споделяш всички свои ходове на противника. А в модерната пазарна икономика е заложен принципът на конкурентоспособността, поради което ключовите фактори за успешна реализация на дадено начинание са свързани в много по-голяма степен с притежанието на специфично ноу-хау и действителни способности за осъществяване на краен работещ резултат.

Второто важно обстоятелство, което създава значителни проблеми на желаещите да участват в дадени инициативи, е именно способността за различаване на думите от делата. Дълбоките познания за маркетинга и психологията дават огромно предимство за ефективното въвличане на масите в желаната от различните компании посока. За съжаление, в настоящото общество насочеността на хората, създаващи разнообразни дейности, е най-вече свързана с парите и постигането на значителни финансови резултати. В много по-малка степен се мисли за действителна полезност, а в исторически план е осезаем прогресът именно на тези начинания, които са били развивани заради идеята, а не заради постигането на определен финансов резултат. На това ниво може да ни бъде от полза разбирането на закона за прецесията, или така наречения закон за страничните ефекти, както е описан в една изключителна книга на Джон Каленч – „17 тайни на майсторите в мрежовия маркетинг“. Като извод от този закон става ясно, че насочеността в определена посока създава сила под прав ъгъл, която е равна или по-голяма от първоначално вложената сила. С други думи, насочеността към парите създава редица негативи, които са равни или по-големи от вложените средства, усилия и време. В същото време правилната насоченост създава страничен ефект, който благоприятства хората и облагородява средата, в която живеем. За пример авторът посочва благотворния страничен ефект от кръстосаното опрашване на цветята и способността за развитие на природата, благодарение на ангажираността на пчелите да събират пчелен прашец.

Ето защо изключително рядко бихме могли да видим значително нарастване на определени бизнес дейности в публичното пространство, преди те да са преминали базовата фаза от нула до едно на своето развитие. Още повече че съгледвачите от фондовете за рисков капитал успяват бързо да надушат подобни възможности в най-ранната степен на техния зародиш, което в голяма част от случаите води до тяхното закупуване и внедряването им в екосистемата на големите корпорации. Това може да се наблюдава с множество разнообразни компании като „Скайп“, „Туитър“, „Инстаграм“ и хиляди други. По този начин за обикновения човек не остава възможност да се възползва от своевременно участие в дейности, които биха могли да му помогнат да увеличи значително своите капитали. В книгата на Сам Уолтън „Произведено в Америка“ е предоставена пълната история на „Уолмарт“, която е успяла да се задържи и изгради от нулата въпреки трудностите на своето развитие, отнело няколко десетки години, през които обществеността е отричала възможността за нейния потенциал и способността да се реализира. Подобни истории можем да научим и преглеждайки начинанията на Стив Джобс с „Епъл“ или на Илон Мъск със „Спейс Екс“ или „Тесла“, както и на много други. Общото между тях е, че всички те са имали първоначален период на развитие от нула до едно, както е заглавието и на едноименната книга на Питър Тийл. В книгата на Майкъл Луис „Next: бъдещето се случва днес“ има ясни показатели за посоката, в която се движи светът. Способността да разбираме и тълкуваме по правилен начин действителността и делата на хората, които реализират дадено начинание, се превръща във все по-ключов фактор за постигане на правилна преценка по отношение на избора ни за инвестиции и капиталовложения.

Единственият начин да започнем да разпознаваме истински работещите механизми, водещи до действителен положителен резултат, е само когато започнем да съчетаваме наблюденията си с концепцията за полезност и допринасяне, като ги обединим и с идеята за справедливост по отношение на един цялостен поглед към заобикалящия ни свят, включващ всички разнообразни и многопластови слоеве, които изграждат нашата среда на живот – включително социалните, икономическите, политическите и производствените системи, и като цяло пълната жива и нежива природа, в която съществуваме и е неразделна част от нашия свят.

Наличието на подходящи и достъпни работещи примери за множеството дейности, развивани от нула до едно в долината на предприемачите в България, намираща се в село Неофит Рилски, община Ветрино, ни предоставя една изключителна изследователска и развойна площадка, където да се образоваме и да развием своите способности за разграничаване и разпознаване на истинските начинания, които възникват в нашето обкръжение. Умението да разпознаваме и способността да се възползваме от потенциала на развитие на определени начинания в техния път от нула до едно – са едни от най-жизненоважните похвати, които могат да ни помогнат да излезем от омагьосания кръг на своето сиво ежедневие от девет до пет, на безсмислена работа в една обречена система на деградация.

Погрешното схващане, че спекулативният или хазартен подход на съществуващите алтернативи – било то фондовата борса или цялата съществуваща финансова система, които привидно създават усещането за справедливост, ликвидност, устойчивост или контрол – би  могъл да ни отведе до жадуваната от нас финансова свобода, е лесно опровержимо, проследявайки действителните резултати на 99,99% от хората, които използват тези системи.

В същото време 100% от резултатите на хората, работещи по алтернативния модел, който внедрява финансовото планиране, достъпно от академията на „Тогедър“, са свързани с постигането на пълна финансова свобода и успешно излизане от порочния кръговрат на текущата финансово-икономическа система само за няколко години. В ръцете на всеки човек е възможността да се образова и да развие нужните способности да разпознава и внедрява правилата на финансовото планиране, които могат да му предоставят възможност да получи цялата свобода, която още в зората на човечеството ни е била предоставена от Бог. Сега е времето да се обединим и да помислим за бъдещето на нашите деца и на света, защото все по-ясно става, че то е изцяло в нашите ръце, а липсата на правилни действия гарантирано ще обрече поколенията ни да бъдат роби на една отдавна покварена система. Защото не трябва да забравяме, че българите имат специално място на световната сцена – не само като локация, но и като народност и като носители на свободолюбивия дух на нашите деди.

Присъединете се към нашата общност в Telegram тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД