Среща на християнските празници и народните традиции в Исторически парк

Лазаровден и Цветница са радостни дни, в които празнуваме живота, а когато знаем малко повече за тези празници, ще можем да съхраним традицията за децата си, а те за техните деца!

Силата на всеки празник се крие в малките ритуали, които обединяват цялото семейство и общността. Лазаровден и Цветница са радостни дни, в които празнуваме живота, а когато знаем малко повече за тези празници, ще можем да съхраним традицията за децата си, а те за техните деца! Как посрещаме два от най-пъстрите и свежи пролетни празници? Кои са традициите, обичаите и поверията, предавани през поколенията? Нека си припомним познанието от съкровищницата на спомените на нашите предци.

Поверия за Лазаровден и Цветница

Точно осем дни преди Великден и ден преди Цветница празнуваме Лазаровден. Тази година той се падна на 27 април (събота). Денят е наричан още Лазарица, Лазар и Лазарова събота и на него честваме свети Лазар – защитника на християнството.

В старата българска традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата, горите, но най-вече празник на момичетата. Преходът от девойка към жена е много красив и е свързан с редица ритуали. Като най-популярният сред тях е лазаруването. Лазарките са девойки, които стъпват в моминство. 

Според традицията една мома може да бъде лазарка само веднъж. В някои части на страната като Североизточна България лазарки могат да бъдат и малки момиченца.

Подготовката за празника започва от рано сутринта. Избира се една възрастна жена, която отдавна е била посветена в магията на ритуала. Тя учи девойките на лазарски песни и танци, как да вият китки, как да сплитат косите си на плитки и с какви празнични носии да се нагиздят.

Лазарките се разделят на групи от по няколко момичета. Има певици, танцьорки и една „кумица“, която води групата. Също като коледарите лазарките обикалят от къща на къща и пеят песни за здраве, берекет и благоденствие. Имат песен за всеки член от семейството.

Накрая момичетата изиграват специален ритуален танц – буенек. Скачат високо, за да пораснат посевите, и тропат силно с крак, за да се множи добитъкът. Накрая стопанката на къщата дарява всяка лазарка със сурово яйце – символ на безсмъртието. С него може да се гадае бъдещето и да се развалят магии. 

От старите хора знаем, че словото, изречено на Лазаровден, има магическа сила и сбъдва желания. Затова каквото си наречеш на този ден, има голяма вероятност да се сбъдне!

На този ден се късат зелени върбови клонки, които на следващия ден – Цветница (Връбница), се поставят на входа на дома, за да го пазят от лоши сили. Цветница е празник на цветята, които още от древността са символ на новия живот, красотата и младостта. Добре е винаги да имаш цъфнало цвете в къщата си. Според предпочитанията си можеш да избереш кое ароматно растение ще украсява дома ти. Когато познаваме езика на цветята, те ни нашепват своите тайни. Невенът, божурът и игликата предпазват от зли очи и чужда намеса, мушкатото пази от кавги и нежелани гости, а здравецът ни дарява здраве и пречиства въздуха.

Цветница е денят, в който Исус Христос е тържествено посрещнат в Йерусалим с лаврови и маслинови клонки. Във времето обаче при честване на празника те са заменени с върбови клонки, които първи посрещат пролетта. Рано сутринта от църквата се вземат осветените клонки, които се сплитат на венец, който се закачва над входната врата. Той ще предпази семейството от лоши сили и намерения през цялата година. 

Традициите на Цветница включват също кумиченето. Момите лазарки се събират до реката и пускат по течението венче от върбови клонки, изплетено от всяка от тях. Тази, чийто венец излезе най-напред, според поверието ще се омъжи първа. 

Лазаровден в Исторически парк

Днес фолклорната магия на Лазаровден все още е жива. На прекрасния празник през изминалата събота детска група „Лазара“ от село Чернево представи обичая лазаруване в Исторически парк. Сладките гласове на малките момиченца се преплетоха с чуруликането на птичките. Всички присъстващи с умиление се потопиха в емоцията на празника. В съвременния забързан свят нека бъдем пазители на древните български традиции.

 

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД