петък, 10.05.2024

Издател БЛАЖЕНСТВО ЕООД

Красиво Ветрино

Всички статии от избраната рубрика

Множество миряни посрещнаха Великден в храма в с. Неофит Рилски

Множество християни посрещнаха Възкресение Христово в храма „Св. Архангел Михаил“ в с. Неофит Рилски. Вечерта на Велика събота, навръх Великден, към църквата прииждаха хора, предимно млади, за да присъстват на празничната служба и да си отнесат вкъщи частица от благодатния огън.

Среща на християнските празници и народните традиции в Исторически парк

Силата на всеки празник се крие в малките ритуали, които обединяват цялото семейство и общността. Лазаровден и Цветница са радостни дни, в които празнуваме живота, а когато знаем малко повече за тези празници, ще можем да съхраним традицията за децата си, а те за техните деца!

Великден – най-светлият празник за християнския свят

На този ден християнската църква почита Възкресението на Божия син Исус Христос. Някои от традициите и обичаите на Великден произлизат от древността и са свързани с езически ритуали. Възкресение Христово се чества в продължение на три дни, а приготовленията за него започват по време на Страстната седмица.

На Велика сряда варненски храм се сдоби с чудотворна икона

Икона на Пресвета Богородица Скоропослушница, рисувана от атонски монаси ,дари Ивелин Михайлов на храма „Свети Архангел Михаил“ във Варна. Тя е репродукция на чудотворната икона в манастира „Дохиар“ на Атон. Преди няколко седмици отец Георги от църквата „Свети Архангел Михаил“ във Варна отправя молитва към Господ да има точно такава икона в храма, в който служи. Няколко дни по-късно негов приятел го води в Исторически парк, за да разгледа изложбата на икони, нарисувани от атонски монаси, която продължи през целия месец април. И познайте – той вижда точно тази икона именно в Исторически парк!