Най-вкусният фестивал

За първи път от 1300 години насам на едно място се събраха майстори на традиционната храна от всички места, където е имало България, и не само.

Може ли историята да се вкуси? Може, и още как! В последните дни на месец август се срещнахме с добрата и чиста храна, с пазители на кулинарните традиции, докоснахме се до забравени вкусове и научихме много за кулинарната култура по старите български земи. На 26 и 27 август се състоя Третият международен фестивал на традиционната храна под наслов „Обединени българи“, организиран от Исторически парк. Българи от различни краища на света се събраха, за да представят богатството на своята кухня и кулинарни традиции. В събитието участваха майстор-готвачи от Волжка България – гр. Казан в Башкортостан и гр. Уфа в днешен Татарстан, Бесарабска България – гр. Болград, Кабардино-Балкария, Челе ди Булгерия – днешна Италия, Македония, Турция и дори Индонезия. Фестивалът на традиционните храни „Обединени българи“ е събитие, което за първи път в историята на България събра наследниците на Кубратовите синове – Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек. История, държавност, традиции и традиционна храна, като част от културата и идентичността на българина, независимо от времето и пространството – подобно нещо наистина рядко може да се види. Посетителите имаха възможност да опитат различни вкусни ястия и буквално да вкусят историята и културата на страната, както и да научат повече за традиционните храни и начините за приготвянето им. Международният фестивал на традиционната храна в Исторически парк вече е събитие, ежегодна традиция, която събира познавачи, производители, майстори на храни и напитки, които са изградили идентичността на народите по нашите земи и отвъд и са допринесли за тяхното добруване и развитие векове наред. Храната носи емоционален заряд и показва, че кулинарията е осмото изкуство, способно да промени отношението ни към живота. 

През двата фестивални дни майстори на кулинарното изкуство, пазители на древни рецепти от старите български земи, приготвиха за гостите на Исторически парк типичните традиционни ястия, присъствали на трапезата на българите от векове. Те пътуваха хиляди километри, като донесоха със себе си оригинални продукти, с които да готвят на място. В трап или в казан, в тиган, на скара или фурна, традиционната храна от стара Велика България беше създавана на място пред очите на хората. Храната и насладата от нея сближиха хората и лесно събраха два континента и техните кулинарни традиции – Европа и Азия – българската, средиземноморската, екзотичната кухня на далечна Индонезия, в експлозия от вкусове и аромати. 

Добрата храна беше щедро подправена с вино, мед, музика и танци. Това бяха едни от най-вкусните и пъстри дни на лятото. 

Българската кулинарна традиция беше достойно представена от механа „Добро“, чийто щанд се огъваше под изобилието на ароматна скара, чеверме, зеленчуци и истинска лютеница. Майсторлък показаха не само майстор-готвачи от елитни ресторанти, но и така наречените „скрити скъпоценни камъни“ на България – много обичани от всички. При нас беше Салих Паша от село Бориково, когото наричат „Пазителя на истинското сирене“. Той приготви прочутото тулумено сирене по рецепта, предавана от баща на син в продължение на 500 години до днес, както и други традиционни родопски гозби: агне под черупня, синдирмьо и родопска брънза. Всеки на територията на фестивала освен да похапне и да намери типичните за всеки от регионите хранителни продукти като вино, деликатеси, зехтин, сирене и кашкавал, сокове, шарлан, варива, натурален мед, характерни десерти, но също така можеше да види и продукция на известни български фермери и занаятчии – дърворезба, рисувани и бродирани с българска шевица облекла и още много… Храната сближава и събужда емоции, които спонтанно избликват в музика и танци. Те присъстваха съвсем естествено като част от програмата на фестивала – свирещи и танцуващи готвачи, весели и шумни викторини и кулинарни работилници с вкусни награди. 

„Вълнувахме се, докато се подготвим за този кулинарен фестивал, и се надяваме, че всеки един от гостите ни е успял да вкуси изобилието от деликатеси, както и да се запознае със свежи решения в областта на изисканата и традиционната българска кухня. Третият международен фестивал на традиционните храни в Исторически парк даде възможност за изследване на кулинарното изобилие на Велика България – от Волжка и Бесарабска до Дунавска. Това събитие с право превръща Исторически парк в значима точка на кулинарната карта на света“, сподели Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на Исторически парк.

Двата фестивални дни бяха вълнуващи и за децата. За тях бяха организирани кулинарни работилнички, стрелба с лък, конни демонстрации, езда, детски спортни игри, танцови и певчески забавления. Докато малчуганите се забавляваха, техните родители се запознаха отблизо с майстор-готвачите от различните страни, опитаха от разнообразните ясния, а някои от тях дори участваха в майсторски класове по готвене и кулинарни игри, водени от известните готвачи. Дърпаха баници, правиха „мехово сирене“, запознаха се с древни техники за приготвяне на сусам, вино, медовина. Работейки рамо до рамо на фестивала, готвачите от различните страни успяха да се запознаят със свои колеги и да обменят безценен професионален опит. Традициите обединяват, а храната събира хората около масата – около нея преминава почти половината от живота ни. Наслаждавайки се на вкусната храна, в съботната вечер всички присъстващи на фестивала имаха удоволствието да гледат и слушат специално подготвената фолклорна програма. Наслада за всички сетива! Музикални и фолклорни изпълнения огласиха Фестивалната зона. Хората се хванаха за ръце и танцуваха под ритъма на традиционни фолклорни песни от България, Татарстан, Бесарабия и останалите страни участници. С тази пълноцветна фолклорна палитра изпълнителите направиха вечерта незабравима. Публиката се наслади на изпълненията на Творческо вокално студио с ръководител Гареева Зулфия, ансамбъл за български фолклор „Бесарабия“, гр. Болград, с ръководител Петър Димитров, които представиха богата танцова и певческа фолклорна програма; Любомира Павлова – Лира, фолклорен танцов клуб „Ръка за ръка“, народният певец Петър Кирилов представиха красотата на родния фолклор. Гостите в Юртено селище „Наедно“, събрани край лагерния огън, се насладиха на автентична и вкусна вечеря от кухнята на Волжка България, приготвена от майстор-готвача Айрат Гарапшин от гр. Казан. Представящ кухнята на Татарстан на национални и международни фестивали и събития, той специално дойде в България, за да покаже, разкаже и сготви най-уникалните и вкусни ястия от кухнята на Волжка България. Той ще остане при нас цял месец, за да сподели рецепти и предаде част от опита си. 

Фестивалът на традиционните храни „Обединени българи“ се превърна в истински празник, братска среща и повод за радост! За първи път от 1300 години насам на едно място се събраха майстори на традиционната храна от всички места, където е имало България, и не само. Исторически парк, Фестивалната зона, с. Неофит Рилски и България се превърнаха в събирателна точка на българското. Събитие, за което ще можем да разказваме на своите деца и внуци. Благодарим на всички участници! Заедно поставихме началото на една нова традиция. Ще се видим отново следващата година!  

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД