Исторически парк – измама или чудо

Нека тази война ви покаже кой кой е и да направим списък с тези, които продават правдата за пари и интереси.

Последните седмици се разрази медийна буря около община Ветрино и основните играчи в нея са „Добротич уинд“ и „Исторически парк“. Отново главни действащи лица срещу парка са Иво Прокопиев и вестник „Капитал“, като напълно нормално те активират на части своята медийна империя, която има връзки с медии на други олигарси. Засега се включват още Афера.бг, 24 часа, Актуално, Мъни.бг и други подобни издания. Общо са над 15 различните медийни точки, от които се пише упорито срещу историческия обект, а той може да разчита само на своите канали, но досега неведнъж истината е побеждавала в неравната борба на капитала с народа. 

Основните линии, които се опитва да прокара Прокопиевата орда, са две:

1. Че Ивелин Михайлов и кметът на общината Димитър Димитров извършват действия, които ощетяват общината и местните жители.

2. Че „Исторически парк“ е неуспешен проект и няма бъдеще. Тезата е, че скоро ще фалира и тогава инвестицията от „Добротич уинд“ ще бъде загубена за жителите на общината и „огромните“ ползи от нея няма да потекат за живеещите в община Ветрино.

За първото твърдение ще напишем отделна статия, а сега ще отделим време да разгледаме второто. И ще започнем с последното твърдение, че „Исторически парк“ е на загуба от създаването на дружеството, като за пример е дадена началната година – 2014-а, и се гледат отчетите до 2022 г. В тази статия читателите ще разберат огромната манипулация, която им се налага от Прокопиевите медии (които се финансират от САЩ), и как вече 34 години успява да се ограби народът, без да се усети. 

Всяко едно дружество има активи, приходи и разходи. Активите се делят на много категории, но едни от най-важните са авторските права и знанието как да организираш нещо. Ще дадем пример – САЩ владеят света чрез знанието си за монетарната система и знанието за производство на чипове. „Исторически парк“ започва като дружество с 1 млн. лева капитал. Важно е да видим как се работи с капитала и какво получават участващите в него. Първото, което прави впечатление, е, че капиталът не се променя и никой от акционерите не е ощетен. Хората, които не разбират икономическата материя, не знаят, че промяната на капитала ощетява първоначалните инвеститори за сметка на тези с повече пари. Това е едно от малкото акционерни дружества, които не го правят. Вече имаме една точка в полза за „Исторически парк“. Това дружество започва да оперира с 1 млн. лева. Първото нещо, което трябва да направи, е да намери правилната локация и да изготви архитектурен план за парка. В България няма хора, които имат цялостни познания и по археология, и по архитектура, за да може да се случи подобно нещо. Цената на един подобен проект е поне 5 млн. лева. Такъв проект е изработен и вече неговата интелектуална стойност е на дружеството. Или дружеството започва да трупа активи, без да променя дяловото участие на съдружниците. После минаваме на закупуване на земята, която е 136 декара и е на отбивка от магистралата. Локацията е много важна за изграждането на един такъв обект, защото най-скъпото нещо е инфраструктурата. Една отбивка от магистралата, плюс направа на път, който да се изгради и стопанисва от Исторически парк, би струвала над 150 млн. евро, като по-важното е, че никой няма да позволи да се отбива магистрала за една година, за да може да се построи път за частен обект. Да намериш земя на правилната локация, е много трудно и разходно, но тук сроковете са светкавични. Есента на 2016 г. вече има закупена земя с разрешително за строеж. Локацията е на 15 минути от летище Варна, на 25 минути от пристанище Варна, на магистрала „Хемус“, където е пътят на румънците за Балчик, на 5 минути от жп гара Провадия и на 30 минути от Златни пясъци. Повече от отлична локация, а сроковете са световен рекорд. За сравнение с огромната компания „Добротич уинд“, която от 2009 до 2023 г. не можа да си направи проекта и да вземе разрешително за строеж, скоростта е сравнима с  тази на светлината. „Добротич уинд“ с всички подкупи, плащане на статии, на наеми, поддържане на персонал – и всичко това струващо милиони, които не се отчитат в баланса, защото много от тях се дават по друг начин – отново акционерите на „Исторически парк“ печелят точки и са късметлии, че са попаднали на такова управление. 

През 2017 г. започва строителството на парка, през октомври 2019 г. е въведен в експлоатация въпреки огромния медиен и институционален удар, който понася. В историята на съвременния свят няма компания, която да издържи челен сблъсък с държавата и американските интереси едновременно. Тук акционерите трябва да знаят две неща – първо, че този удар не е срещу ръководството, а срещу тях. При евентуален фалит на дружеството те щяха да изгубят своите средства и този фалит щеше да е предизвикан от Иво Прокопиев и дружина, а не от некадърно управление. Това не е пазарен риск, а е злоумишлено действие, което е срещу пазара и свободното право на коопериране. Всяка вложена стотинка беше жертвана и вложителите щяха да останат с нищо. Второ, за да излезеш от подобна ситуация, се изискват много средства, като пропуснатите ползи от посещения и щетите, които нанесоха строителите на дружеството благодарение на яростната атака, са за над 20 милиона. Или към цялата сметка трябва да добавим и тях, защото, ако Иван има заведение на плажа и правителството реши да ни вкара във война, то Иван ще загуби всичките си средства, защото няма да има потребление и няма кого да обвини, защото никой няма да го чуе и никого не го интересува, че той е загубил пари. Хората са научени да гледат само своя интерес, на парче, и затова ги мачкат в целия свят. Въпреки това катастрофично събитие и огромните загуби „Исторически парк“ оцелява и продължава да се развива, като уставният капитал не се променя, акционерите не дават и един лев допълнително, а паркът вече има за собственост един функциониращ обект с пазарна цена за построяването дотук над 150 милиона евро. И за да разберем, че тази цена е занижена, ще направим сравнение с реално изграден обект, който е правен от добросъвестни хора, а не от усвояващи средства чиновници – крепостта „Туида“. Там работят много отдадени хора и всяка стотинка е използвана правилно. Подобренията на крепостта са за над 6 млн. лева и като се сравни мащабът на „Исторически парк“ и реално дадените пари там (защото там работят истински отдадени на „Туида“ хора), се вижда, че направеното в парка до 2019 г. е поне 100 пъти по-голямо, или струва към този момент над 600 млн. лева. Тук е важно да отбележим, че отново капиталът е 1 млн. лева и акциите не са се променили като брой, или акционерите имат дял в дружество, което има ужасно големи активи. 

Продължаваме с 2020 г., когато изненадващо за целия свят се сблъскваме с пандемия, която тотално затваря хората в домовете и обръща всичко с краката нагоре. Туроператорите фалират, хотелите затварят и уволняват хората си, „Дисни“ затварят и съкращават половината персонал, а акционерите додават пари, за да може да съществува, круизните компании събират корабите и разпускат персонала, и отново акционерите дават много пари, за да може да оцелеят компаниите. Много хора обедняват, защото не могат да работят, и настъпва социална катастрофа. „Добротич уинд“ някъде в този период пишат нулеви години на единствения си служител като персонал.

Какво обаче се случва с „измамата“ Исторически парк?

Сега е идеалният момент да затвори врати и да каже, че не може да се бори със ситуацията, но се случва обратното. Продължава строителството и подобрението на самия обект, започва да се развива и самата община, като посетител от Варна споделя, че центърът на Неофит Рилски е по-оживен от центъра на Варна. Не се уволнява нито един служител, не се вземат помощи от държавата и отново се отбива Прокопиевата атака, като този път освен медии и институции се включва и организираната престъпност. Причината за сблъсъка е незаконно сметище, което обслужва интересите на голям бизнес, а „Исторически парк“ се бори то да бъде закрито. Много е важно читателят да си представи момента – коронавирус, целият свят е затворен, хората не знаят какво ще се случи утре. И ти трябва да се бориш с всичко това, но точно в този момент едни хора решават да те довършат с медии, институции и организирана престъпност, и ти не можеш да очакваш подкрепа от никого. Акционерите в по-голямата си част са пасивни и чакат изхода от битката все едно това не са техни пари, но ръководството успява отново да се справи с невъзможната ситуация, като – забележете – само акционерите на „Исторически парк“ от всички големи проекти в туризма и развлеченията в този момент не дават допълнителни вноски и не се променя дяловото участие на никого. През 2020 г. са организирани редица събития като конкурса изложба на картини, автосъбор „Ние сме България“, международно състезание по стрелба с лък и конни надбягвания. Всяко от тези събития изисква средства за организирането му, но носи огромни знания за това как се правят, започват да се оформят традиции и да се трупа опит в тази посока. И всичко това в година на пандемия, която блокира света. Активите на дружеството и опитът на персонала нарастват и това оказва влияние на цялата община, като именно тя е най-динамично развиващата се в България благодарение на парка. „Добротич уинд“ почиват на Сейшелите по това време и не се интересуват от България, Ветрино или простолюдието. 

Продължаваме с 2021 г., която е повторение на 2020-а. Огромни проблеми в целия свят и продължаваща неизвестност. Трупане на огромни дългове от държавите и фирмите, като не спира печатането на пари и раздаването им на големите компании, но „Исторически парк“ не взема и стотинка. Строителството продължава, мероприятията също. Организира се фестивал „Ново начало“, прави се конкурс за българска песен, фестивал на билките и фестивал на храната към вече съществуващите. Огромен опит за парка и знание на персонала, като вече се работи и по легловата база и допълнителните атракции, например разходка с джип до крепостта „Овеч“, като така се задвижва и икономиката на община Провадия. Предлага се обучение и преживяване с електрически мотори, както и много други активности, които ангажират хора като персонал и мнозина се заселват в общината. Отново паркът е двигател на общината, а „Добротич уинд“ е на Сейшелите. В парка се натрупват още активи за над 100 млн., а акционерите не дават и една стотинка, като дяловете отново не се променят. Или хората, които са закупили дялове през 2015 г., имат дял в едно огромно дружество, не са си мръднали пръста, въпреки че са искали да ги ограбят от „Капитал“ и Прокопиевия кръг, не са дали допълнителни средства в три кризи досега и нямат промяна в дела. Това граничи с утопия и в света няма нито една компания, която да постъпва така коректно с хората, които й са се доверили, но на „капиталци“ не им пречи да обвиняват парка в нередности. Наистина има такива, защото се разваля системата, в която Прокопиев чрез пенсионни фондове, приватизация, капиталови пазари и чужда подкрепа ограбва хората и все има оправдание, а едно селско момче успява да се пребори без извинения. И това е престъпление за олигархията, защото показва, че хората могат, стига да са обединени и с правилните водачи. 

Идва 2022 г., тук вече влизаме в още по-голяма опасност, която е не само за парка, а за цяла България. Започва се война между НАТО и Русия на територията на Украйна. България, Румъния и Полша са страните, които са подготвени да поемат удара при разширяване на конфликта. САЩ успяват да инсталират марионетно правителство, което не гледа как да се справи с последствията от коронавируса и войната, а решава да подготви България за война, като за запознатите е ясно, че тук може да стане зона на военни действия. Тогава не само няма да има бизнес и инвестиции, но няма да има и хора, защото ще стане негодно за живеене. Или България се подготвя за индустриална и военна територия подобно на територията между Северна и Южна Корея. Не се говори за развитие на страната, а само за даване на оръжие, помощ за Украйна и нулеви действия в посока българска икономика. Ако войната се пренесе на наша територия, то тогава всички хора ще загубят жилищата си и препитанието си тук. Може би само ИТ специалистите и лекарите ще си намерят хубава работа в чужбина, но за другите ще е катастрофа. Изпълнителният директор на парка заема позиция срещу това, като физическо лице, но това е достатъчно да се започне нова серия атаки срещу дружеството. Повечето акционери не разбират, че ако няма България, няма да има и парк, но те изключват възможността за война на наша територия и това ги прави леко арогантни. В тази година се появяват и „Добротич уинд“. Те са активирани, за да се правят мощности, които да не зависят от руснаците в случай на война и подобни проекти са приоритет. Близо са до Военна база – Варна, и започва още една война за „Исторически парк“, който като проект е свързан с България и ако я няма нея, то той също изчезва. Започват нова серия статии, активират се НАП, ДАНС и икономическа полиция, задействат се шпиони, които се стараят да го дискредитират, отново целият държавен апарат се сблъска с парка. Перипетиите са много, но резултатът е същият. Дружеството продължава да се развива, активите продължават да растат, но е нормално приходът от туристи да не е огромен при тази ситуация. Паркът има 800 хил. загуба, но активите нарастват с нови 100 млн. лева. Или ползата за акционерите отново е огромна. През това време се организират много събития за запазване на българския дух и култура, прави се събор на предприемачите и на хората, които ги е грижа за средата в България. 

Идва 2023 г., в която ще има местни избори, и „Добротич уинд“ и Иво Прокопиев виждат идеален шанс да се отърват от този неудобен и жилав противник. Задействат отново всичко познато, като тук може да включат и по-тежки подкрепления. Въпреки всичко това и паркът, и община Ветрино разцъфтяват. Общината е една от малкото, където има ръст на населението. Цените на недвижимите имоти се увеличават в пъти, а не в проценти. Населението забогатява с над 300 млн. от поскъпването на имотите. Безработица няма, като се привличат хора и от цяла България. Много наши съграждани се връщат от чужбина и се заселват в община Ветрино. През всичките тези години се подпомагат местните училища и детски градини. Децата на Ивелин Михайлов учат в община Ветрино, а на Катина Йорданова – в чужбина. Ивелин Михайлов и „Исторически парк“ променят общината и тя става туристическа община на годината, а самият парк печели 4 поредни години в категорията „Избор на българите“ – най-голямата награда в туризма. Засаждат се дървета за десетки милиони левове, почиства се общината, постепенно се справят с незаконните сметища, преборват се с пияните шофьори, джигитите по пътя, насилието между хората и хвърлянето на боклук по улицата, подкрепят се социално слабите, по-бедните деца в училищата, заплащат се курсове по роботика и програмиране в училището във Ветрино, като това е единственото държавно училище, където се предлагат такива, и то безплатно. Подкрепят се всяко село, всички организирани хора в общината. Косят се тревните площи безплатно, поправят се църкви и обществени сгради. Ще отнеме още 10 страници, за да изброим ползите, но по-важното е да се знае, че „Добротич уинд“ не правят нищо през това време. Има гръмки послания, но управляващите компанията като Катина Йорданова и Димитър Енчев се гнусят да стъпят в общината и да се срещнат с жителите й. За тях те са аборигени и трябва да се подчинят на тяхното желание за печалба. „Исторически парк“ има обект за над 1 млрд. лева, който остава в България и с годините става все по-ценен, а перките с годините губят стойност и боклукът ще остане за общината. Печалбата от парка е печалба за България и община Ветрино, а печалбата от перките е за Катина Йорданова и Димитър Енчев, както и за американски хищнически компании.

„Исторически парк“ е създал стойност за имотите и продължава да създава, привлича хора, които се заселват и се грижат за общината, като оборотите от всичко това са над 100 млн. лева досега, но не са в преките отчети на парка, понеже са съпътстващи бизнеси. Тези обороти се усвояват от работещи хора, които плащат данъци и ги влагат отново в България.

Община Ветрино е оазис насред разрухата в Източна Европа в този момент именно заради този проект и е нормално да имат желание да го унищожат. Той дава вяра и надежда, че можем да се оправим и без американците. „Исторически парк“ е роза, а „Добротич уинд“ – плевел. Нека тази война ви покаже кой кой е и да направим списък с тези, които продават правдата за пари и интереси. Вярваме, че хората, които стоят зад парка, ще продължават с вълшебствата и сме им благодарни за всичко, което правят!

„Исторически парк“ носи духа на България и той ще победи!

 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 1 коментара за статията

  1. Богомил Койнашки 7.8.2023 15:26 ч.

    Исторически парк е чудото, което ще помогне на България да пребори всички трудности. Както икономически така и демографски, и социално! Време е медийният кръг "Капитал", Иво Прокопиев, "Добротич Уинд" и всички техни подобни да получат това, което заслужават - а именно да потънат в забвение. Венсеремос!

    За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД