Зелени, но на дела

В България има много добри хора, които извършват истински, постоянни действия в тази посока и за наша радост една част от тях са именно в община Ветрино.

Както казва известният писател Насим Талеб, човекът, който работи с ръцете си всеки ден, е по-умен от уолстрийтски брокер. Причината за това е, че виждайки хората и общувайки с тях, той научава какво ги задвижва и поради каква причина вършат нещата, които вършат. Така и аз научих един урок вчера, докато си седях и си говорех с животновъд, който ми каза: „Нали знаеш защо толкова много кучкарници се отварят и се говори за защита на кучетата?“. Да си призная, не се бях замислял и го попитах защо, а той ми отговори: „Защото има много пари по програми, затова се правят на загрижени“. Не ми беше хрумвало това, но след горчивия ми опит със зелените от „Да, България“ и „Продължаваме промяната“ си помислих, че е 100% прав. В техните издания като „Капитал“, „Дневник“, „Площад Славейков“, „Свободна Европа“, „Медиапул“, „Клуб Z“ и други подобни често обръщат внимание на опазването на природата, но никога не можеш да ги видиш да се грижат и борят за нея системно и без да получават пари отнякъде за тази си дейност. Грижата за околната среда е превърната в бизнес, чрез който някои си изграждат репутация на обществени деятели, без това да е така. 

Освен тях много борци за по-чиста и красива България говорят за зелени действия, които ще ни помогнат да живеем на по-добро място, но няма никакви реални стъпки, а се чакат пари от държавния бюджет или европрограмите, за да направят някоя показна акция. 

В България има много добри хора, които извършват истински, постоянни действия в тази посока и за наша радост една част от тях са именно в община Ветрино. Всяка година има мащабни инициативи за залесяване на важни терени, чрез които се помага да се предпазят населените места от вятър, наводнения и други неприятни последици от липсата на дървета. Общите зони, които са залесени, са стотици декари, но много по-важна е грижата за тях след това. Всяко лято специален камион (водоноска) се грижи да осигури водата, която им е нужна, за да се захванат и да растат самостоятелно. Общите суми, които са дадени за залесяване, са над 10 милиона лева. Грижите за горите след това са още по-големи и най-важното е, че доброто привлича добро, защото хора от цяла България идват тук да засадят своето дръвче, защото знаят, че ще има кой да се грижи за него и да го пази от такива, които ще желаят да го отсекат. 

Тази седмица пристигна поредната пратка от дървета, които внасяме от Нидерландия. Мнозина ще попитат: „Защо оттам? Няма ли дървета в България?“. Стопанството, от което ги зареждаме, е собственост на семейство нидерландец и българка, които са обединени от любовта си към дърветата. Яп е второ поколение предприемач, който се занимава с тази благородна дейност, а Галя, неговата половинка от България, е душата на съвместното им предприятие. Те се грижат не само едно дърво да бъде здраво и да порасне, а и да помогнат със съвети на хората, които си го купуват, как да го отгледат. 

Яп и Галя подариха на Исторически парк прекрасни двадесетгодишни дървета, които правят парка още по-вълшебен. Заедно с децата си те идват да ни помагат със засаждането и последващата грижа за младите гори. Знанията и любовта им към природата са заразяващи и увличат и най-мързеливия и незаинтересован човек. Благодарение на тях млади и възрастни се запалиха в това толкова благородно дело. Всеки път, когато ни изпращат камиони с дървета, те се грижат да получаваме най-красивите, здрави и оформени видове, за да може България да се гордее не само с дивата си природа, а и със сътвореното от човека. В тазгодишната пратка има уникални чинари, които са на над 40 години и са специално оформени като чадъри. Когато се засадят две едно до друго, се получава уникална дървесна беседка, под която може да си пием бирата през лятото и да си хапваме диня. Не само е красива тази естествена беседка, която пази сянка и пречиства въздуха, но най-важното – не замърсява околната среда. Освен това не заема място през зимата като шатрите, които си купуваме и след време изхвърляме в природата. До Розариума в село Неофит Рилски, както и до заведението „Зелас“, което се намира пред старото Неолитно селище, ще се оформят шест беседки, които ще подслоняват хранещите се и почиващите през летните дни. Всички нямаме търпение да видим и да се насладим на тези дървесни красоти. 

Другите дървета, които получихме, са върби, тополи и чинари. Върбите започнахме да засаждаме около каналите. Така ще укрепим бреговете и ще създадем сянка за рибарите. Също така ще спират вятъра, който премахва хумуса на плодородните почви в региона, както и красиво ще очертаят коритата на реките. 

Тополите ще се засадят в село Габърница, като по този начин ще се намали влагата в района, понеже те са дървета, които се нуждаят от много вода и коригират количеството на подпочвени води, като не им позволяват да заблатяват терена. Също така ще създадат прекрасна сянка, ще спират вятъра и ще помагат на живеещите в село Габърница да се справят с периодичните наводнения, които нанасят поражения на някои от къщите. 

Няколко от чинарите ще намерят място в централния парк на село Млада гвардия. Много години след нас хората ще им се любуват и ще са благодарни и признателни на тези, които са ги засадили.  

Последните дървета ще бъдат засадени на територията на село Неофит Рилски, което съвсем скоро ще стане едно от най-зелените села във Варненска област. 

Дърветата бяха докарани с транспорт от село Неофит Рилски, като така се ангажират жители на общината и приходът отново остава за България и община Ветрино. 

Следете за нашите инициативи, които са свързани със засаждането на гори, и ангажирайте и деца, и възрастни около вас. Ако научим повече хора как се засаждат и отглеждат дървета, това много бързо ще промени отношението им към природата. Само ангажираните люде могат да създават красота и дълготрайност. Ние вече го правим. Включете се и вие! Очакваме всички, които осъзнават, че съзидателният труд ни е дар от Бога и наше призвание е да го прилагаме ежедневно!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД