Усещане за принадлежност и родолюбие

Неописуемо е чувството, когато широко отворени детски очи са се взрели в теб и попиват всяка дума. Несравнима е отговорността да съзнаваш, че пишеш направо в сърцата им.

Как да пробудим обичта към българската история у подрастващите? Как да разпалим искрата на родолюбието и усещането за принадлежност към древния ни и героичен народ у съвременните ученици?

Истината е, че днешните деца, които са на „ти“ с технологиите и трудно се впечатляват, могат да бъдат заинтригувани само чрез съпреживяване. Само чрез личния пример и поднесената по увлекателен начин информация за нашето минало, както и чрез възможността да не бъдат просто слушатели, а участници в историческите събития, пламъчето на родолюбието ще се разгори и децата ни ще израснат горди българи. Знаещи, можещи и обичащи страната си млади хора, които ще искат с отдадеността и таланта си да я превърнат в прекрасно място за живеене. 

С тази цел продължаваме започнатата преди седем години инициатива активистите на Фондация „Въздигане“ и Исторически парк да провеждат открити уроци по родолюбие пред любознателните българчета по света и у нас. Тази седмица посетихме два града на България – Белослав, област Варна, и Банкя, област София.

На 3 април в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ наши представители изнесоха урок по история на децата в гр. Белослав. Активисти този път бяха Цанко Колев и Елисавета Славова. Облечени в автентични тракийски дрехи, те преведоха четвъртокласниците през няколко епохи. Демонстрираха различни сечива на прадедите ни от каменната, каменно-медната, тракийската и средновековната епоха. Две от момчетата се превъплътиха в истински тракийски воини, преоблечени в доспехи, а други двама участваха в пресъздаването на тракийски ритуал за побратимяване с амфора и фиала – реплики от Панагюрското златно съкровище. Излишно е да казваме каква е разликата между това да прочетеш за войнското и владетелското побратимяване и да участваш в него…

Цветелина Петкова, Милена Лекова и Боян Петков проведоха урок по родолюбие в третите класове в 78-о СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя. Още един ден, в който учениците пътуваха назад във времето и пътешествието ги потопи в най-героичните моменти от българската история. Мнозинството от учениците споделиха, че техен любим и супер реален герой е Васил Левски – Апостолът на свободата, който е жив и до днес в сърцата ни. Така неусетно чрез примери от историята, които доказват, че съединението прави силата, се пренесохме във времето на кан Кубрат и Стара Велика България. В края на пътешествието децата възторжено увековечиха този паметен за тях ден с две изречения, чието значение те преживяха лично: „Знанието е сила“ и „Заедно можем всичко“. Всеки ученик получи и личен подарък – книжка с рисувани илюстрации „Кан Кубрат – заветът на българите“.

Неописуемо е чувството, когато широко отворени детски очи са се взрели в теб и попиват всяка дума. Несравнима е отговорността да съзнаваш, че пишеш направо в сърцата им. За да разпалваме този детски пламък на родолюбие и национално самочувствие, за да отгледаме и възпитаме не сломени, а горди българи, сме отворени за сътрудничество в името на бъдещето на България – нашите деца. За тези от вас, които припознавате тази мисия като своя, в която виждате смисъл да вложите усилия и вдъхновение, уверяваме ви – това наистина въздига духа, надеждата и вярата не само у малките, но и у нас, възрастните.

Може да подкрепите активността на Фондация „Въздигане“ и Исторически парк чрез различни дейности. Ние допринасяме за познаването на българската история и традиции и за съхраняването на българския дух и културно наследство за нашето най-ценно, за нашето утре. 

За повече информация може да се свържете с нас: +359 89 684 0615, Исторически парк. Заедно можем всичко!

Милена Лекова и Елисавета Вацкова
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД