Как да се справим с болестите и неприятелите по растенията?

В срещата на 18 май от 19,30 ч. ще бъдат показани нагледни примери за драстично подобряване на почвата, а оттам и на средата, в която се развиват нашите растения.

Хилядолетия наред хората са отглеждали същите видове храни, каквито познаваме и днес, но без да имат средствата на модерното земеделие. Да, екологичните показатели на Земята са били в много по-добро състояние, но дали това е единствената причина? 

В стопанството в с. Неофит Рилски вече пета поредна година се ползват успешни практики от миналото, с които дружината на “Храна от село” непоколебимо доказа, че отглеждането без химикали е възможно и днес, когато масово сме повярвали, че “без пръскане вече нищо не става”. 

За да се разпространи това знание възможно най-широко, в началото на месец февруари заработи интернет базираната обучителна платформа “Храна от село”, в която наред с предоставените многобройни видеа от всички дейности и процеси по отглеждането на истинска храна, се провеждат и едночасови онлайн срещи всеки четвъртък от 19,30 ч. Те са съобразени със знанията и мероприятията, които участващите в нея трябва да имат спрямо периода от годината, за да могат да отгледат истинска, натурална храна. 

Земеделската година започна, времето се затопля, което благоприятства развитието на растенията, но също така нарастват и съпровождащите ги проблеми при тяхното отглеждане.

Поради масово използваните погрешни практики от хората при отглеждането на храни отражението върху природата дава своя отговор и на земеделците им се налага все по-често да търсят решения за справяне с болестите и неприятелите, които се отразяват на реколтата. 

“Вече нищо не можеш да отгледаш без използването на препарати”, е доста често използван израз, особено от хора с повече опит в този занаят. И в интерес на истината за себе си те са прави. Защо?

Когато започнем да търсим решението на проблема, а не неговата първопричина, ние влизаме в път, от който изходът е само един – използването на “оръжията”, които съвременната наука ни дава за справянето с възникналите неприятности.

Всъщност нещата не са чак толкова безвъзвратно загубени и е необходимо човек да научи и прилага устойчиви и доказани с времето практики, които променят изцяло облика на земеделието.

В срещата на 18 май от 19,30 ч. ще бъдат показани нагледни примери за драстично подобряване на почвата, а оттам и на средата, в която се развиват нашите растения. Специалистите ще споделят доказани практики за намножаване на толкова много полезни микроорганизми, способни изцяло да потиснат онези, които причиняват огромна част от заболяванията на растенията като мана, бактериални заразявания, вируси и др. 

Ще бъде отделено и специално време за превенцията и борбата с вредителите по нашите насаждения, като цялата информация е подготвена и насочена към методи, които са изцяло природосъобразни. Има толкова много адекватни решения, които някак си ние, хората, забравихме, а голяма част от тях дори не изискват закупуване на препарати, а само нашия труд и способността да различаваме определени диворастящи растения.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 1 коментара за статията

  1. Диляна Колева 18.5.2023 12:33 ч.

    Поздравления за платформата и споделения опит! Успех!

    За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД