За виното и за Боговете

В Античността се е смятало, че Дионис – богът на виното – е дошъл от Тракия. В поемата си „Одисея“, Омир възхвалява тракийското вино. Описва го като напитка с божествен аромат.

Единствената напитка, спомената в Библията, далеч не е просто гроздов сок. Ферментацията на гроздовите зърна е чудото, което добавя живот и повдига духа. Ето защо пиенето на вино е свещенодействие от древни времена и е начин Човекът да се приближи до Бога. Виното с марка ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК е специално във всяко отношение. 

СПЕЦИАЛЕН ПРОИЗХОД

То произхожда от слънчевите склонове на Сакар планина. Гроздето е от сорт „Мерло“ и се отглежда специално в един от най-старите и просторни лозови масиви на Балканския полуостров – Коларовски масив. По склоновете на Сакар се отглеждат много лозя, орехи, тютюн, череши, срещат се и цели масиви с бадемови насаждения. Ароматите на планината присъстват във всеки дар на нейната природа.

СПЕЦИАЛНО КАЧЕСТВО

“Виното на боговете” е различно. За разлика от другите вина то е жив и чист продукт, който може да се употребява до 2-3 години от момента на създаването. Точно както човекът се променя и развива нови качества през годините, така и “Виното на Боговете” обогатява своя вкус, защото животът в него не спира. В този период от време то узрява и понеже е живо, добавя нови нюанси към своя вкус и аромат. Приемано с мярка, то има благотворно отражение върху здравето на човек, защото е чист продукт, който е подходящ за диетични режими и ежедневна консумация.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Виното е един ферментирал гроздов сок и той естествено съдържа много витамини, много минерални вещества, малко разтворими аминокиселини. При ферментацията обаче виното получава допълнителни свойства. Те се дължат на образувалите се винена и ябълчна органични киселини, които активно участват в изгарянето на мазнини. Фенолните съединения са мощни антиоксиданти, които предпазват от реакциите на стреса, намаляват риска от сърдечносъдови инциденти, намаляват риска от образуване на злокачествени образувания. Във ферментиралия гроздов сок се намира белтъчна молекула, която се нарича ендотемин, и намалява риска от образуване на атеросклерозни плаки по вътрешната повърхност на съдовите стени и по този начин намалява риска от инфаркти до 50%, ако се консумира вино в умерени количества 1 – 2 чаши на ден.

ЕТИЧНО ОТНОШЕНИЕ, КАКВОТО ДРУГАДЕ НЯМА

Днес потребителят плаща, за да бъде тровен с консерванти в името на сигурната печалба. За хищните търговци той се е превърнал в касичка, като върху него като потребител са прехвърлени всички рискове. При производството на вино се добавят сулфити и консерванти, които да подтиснат благородната му ферментация и да го направят трайно. Болката в главата и замаяността на следващия ден след консумация на вино се дължат на тези стабилизатори, които са използвани за направата му с цел то да издържа дълги години на рафта …

НЕ И ПРИ ВИНОТО НА БОГОВЕТЕ!

Това е жив продукт, чист от примеси и добавки. Неслучайно неговата трайност е в рамките на 2-3 години, като отговорността и гаранцията за качеството на “Виното на Боговете” носи винарска Изба Линар - специалният производител за Исторически парк.

РИТУАЛНО ПИЕНЕ НА ВИНО

Древните траки са известни като прочути лозари. В Античността се е смятало, че Дионис – богът на виното – е дошъл от Тракия. В поемата си „Одисея“, Омир възхвалява тракийското вино. Описва го като напитка с божествен аромат и много гъста. Божествената напитка участва в ритуали от древността, като свързва човека и Бога, предава послания. Днес това знание се пази и демонстрира в Исторически парк. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД