Новите дръвчета в община Ветрино започват да цъфтят

Засаждането на дръвчета е опит от страна на местния бизнес да покаже на дело, че проблемите с климатичните промени могат да бъдат решени с действия.

Дръвчетата, засадени в община Ветрино от Исторически парк през годините, вече започват да цъфтят и красят с пълния си блясък. През годините са инвестирани над 15 млн. лв. в засаждането на над 10 000 дръвчета в населените места от общината.

Засаждането на дръвчета е опит от страна на местния бизнес да покаже на дело, че проблемите с климатичните промени могат да бъдат решени с действия. Именно дърветата дават възможност на човечеството да се пребори с повишаващите се нива на въглероден двуокис и да промени климата така, че да има повече дъждове с много по-малка опасност от наводнения. Статистиката посочва, че една нищожна част от дръвчетата в световен мащаб могат да пораснат без грижи. Пример за това е залесителната кампания на Столична община „Новата гора на София 2“ до с. Негован. Инициативата обхвана 80 декара, на които бяха засадени 50 000 фиданки, но за период от 3 години едва 10 дъбчета са се хванали.

В община Ветрино успеваемостта е близо 100%. Причина за това са последователните, непрестанни действия от страна на Исторически парк. Първата стъпка е озеленителният екип към парка да подбере дръвчета, подходящи за условията на общината. Втората е да ги засади, а третата – да продължи да се грижи за тях колкото е необходимо. По този начин екосистемата започва да се възстановява, общината става по-приветлива, а хората бързо започват да оценяват положителната промяна.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД