Липите, засадени от Исторически парк, растат

Освен че липовият цвят радва сетивата, той е сред най-добрите източници за добиване на пчелен мед.

Липовите дървета, засадени от озеленителния екип на Исторически парк през годините, вече са здрави и големи. След около месец те ще разцъфнат и ще обсипят с благоуханието си няколко населени места от община Ветрино.

Освен че липовият цвят радва сетивата, той е сред най-добрите източници за добиване на пчелен мед. Липовият мед помага при кашлица, бронхит, безсъние и намира приложение при възпаления на стомашно-чревния тракт, при бъбречни и жлъчни заболявания. Освен за мед обаче липовият цвят може да се преработва и в други продукти, които помагат при тревожност и стрес.

Макар липата да не изисква някакви необичайни качества на почвата, тя не е сред най-често засажданите дървета в света, понеже расте бавно и изисква много грижи, които, за щастие, са оправдани.

Масовото засаждане на дръвчета от страна на Исторически парк започва след неуспешната европрограма за залесяване в община Ветрино, приета през 2015 г. През 2020 г., когато проектът изтича, от засадените дръвчета няма и следа. Подобна безрезултатност от действия покрай такива програми обаче се наблюдава на много места. През същата година се случва наводнение в няколко населени места от общината. Местният бизнес от своя страна започва да засажда дървета на подходящи за целта места. В рамките на 4 години почти всички засадени дръвчета са се хванали и трудът на озеленителния екип вече дава резултат. Дори на мястото на някогашния склад за пестициди днес има здрави и прави дръвчета.

Разбира се, освен липа Исторически парк дарява и други сортове дървета, всеки от които има ползи и от стопанско значение, и от чисто естетическа гледна точка. Най-важното обаче е, че дърветата са най-чистият начин да дишаме свеж въздух и да се борим с климатичните промени.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД