На 22-23 юни посрещаме лятното слънцестоене с фестивала „Ново начало“

Международният средновековен събор в чест на 5-годишнината от откриването на Исторически парк е апогеят в събитийния ни календар за 2024 г.

Само преди 5 години в Деня на слънцестоенето, в който природата достига своя зенит, ние открихме културно-историческия комплекс „Исторически парк“. И тогава, и сега десетки хиляди се стичат, за да отпразнуваме Деня на новото сътворение и да споделят с нас Новото начало.

В чест на петгодишнината от откриването на Исторически парк свикваме мащабен Международен средновековен събор!

На 22 и 23 юни т.г. Исторически парк ще бъде врата към друго измерение, през което древните традиции ще бъдат пренесени в съвременната реалност. Възроденото за нов живот очарование на Средните векове ще ни отведе неусетно в свят, в който тежковъоръжени рицари кръстосват мечове в ожесточени сражения, а епични дуели и мащабни битки приковават вниманието на зрителите.

Изкусни стрелци ще демонстрират точност в далечни мишени, а тропотът на конски копита ще създаде у нас усещането, че отново живеем в епоха на героизъм и романтика.

Обширна по своята площ, Фестивалната зона ще събере под открито небе специално обособени занаятчийски щандове, работилници, средновековен пазар. Исторически достоверни, реконструкциите на обичаи, костюми и въоръжение ще допълнят автентичното ви преживяване през празничните дни.

Ковачество, грънчарство, кожарство, шивачество, плетене на ризници, сечене на монети, тъкане на текстил, изработка на бижута и иконопис ще бъдат малка част от занаятите, в които посетителите собственоръчно ще могат да изпробват сръчност и умения.

Отразявайки непреходността им във времето, средновековни песни, игри и забавления ще огласят света на миналото, а грижливо пазени рецепти и майсторски приготвени храни и напитки ще допълнят средновековния колорит.

Вечерта на юбилея ще бъде уникален момент от „Ново начало“.

За да отпразнуваме петгодишнината от откриването на Исторически парк, приготвяме за вас несравнимо изживяване под звездното небе. Различна и незабравима, с изпълнения на живо, концертната програма ще бъде представена в нов, по-мащабен формат.

Неразривно свързани, ритъмът на песните и неравноделното темпо на фолклорните танци ще ви отведат извън пределите на познатата история. Точно в 24 ч. нощното небе ще се озари от цветни илюминации, за да бъде даден ход на Новото начало.

БЪДЕТЕ С НАС! Големият фестивал на средновековната култура и начин на живот ще предложи първокласна програма и изобилно разнообразие от всичко.

Приканваме всички, които милеят за българската история и култура, носят българския дух в себе си и искат да възпитат и децата си в родолюбие, да присъстват на събора „Ново начало“. Елате с близки, приятели, колеги и ще останете очаровани от магията на мястото, атмосферата по време на празника и вдъхновяващата енергия на обединените хора.

„Ново начало“ е тласъкът, от който имаме нужда, за да повярваме в силата и способностите си – като българи, като народ, като държава.  

Зоната на фестивала ще бъде отворена в събота, 22 юни, от 10 ч. до полунощ и в неделя, 23 юни, от 10 до 17,30 ч. 

Входът за деца над 4 години е 10 лв., възрастните плащат 20 лв. Посетителите, закупили билет за вход за Исторически парк, имат безплатен достъп до Фестивалната зона.

Допълнителна информация, както и подробната програма може да намерите на www.ipark.bg

Записвания за участие може да направите в сайта на Исторически парк: https://ipark.bg/bg-BG/Events/Details/1126

За връзка с нас:

Милен Петров – 0885 241 30

Ралица Петрова – 0884 618 648

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД