Високи отличия за местен животновъд от община Ветрино

Стопанство „Аваси“ на Назми Маджар в с. Белоградец впечатли журито в Националния събор на овцевъдите в три направления.

В продължение на години община Ветрино се слави с качествената си храна. Хора от цялата страна, посетили с. Неофит Рилски като доброволци или туристи, стават най-редовни клиенти на местните производители, като си поръчват техните продукти за дома или пък се връщат отново на място, за да си купят храната лично и да се потопят в незабравимата атмосфера, която предлага Ветринският край. 

За щастие, туристите и доброволците в община Ветрино не са единствените, които оценяват качеството на натуралната храна. Само преди броени дни по време на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир, недалеч от гр. Лясковец, стопанство „Аваси“ в с. Белоградец грабна три високи отличия. Вещото жури връчи първо място в категорията за фермерско кисело мляко и трето място в категорията за фермерско овче сирене. Продуктите на българските животновъди бяха оценявани по критерии за плътност, структура, цвят, масленост и вкус. В надпреварата имаха право да участват само стопанства със затворен цикъл на производство, които могат да гарантират качеството на своята продукция. В надпреварата се отзоваха над 20 производители в седем различни категории.

Освен наградите за мляко и сирене стопанството на Назми Маджар получи и първа награда за най-добра генетика на породата „Авасѝ“.

Пред „Красиво Ветрино“ животновъдът разказа, че се занимава професионално със своята дейност вече десетина години, а от 4 години насам производството му е със затворен цикъл. „Аваси“ произвежда храната за животните, отглежда ги, а млякото им се преработва в собствена мандра. Именно правилното отглеждане на животните и работата със собствени суровини гарантира качеството на крайната продукция.

Към днешна дата стопанството на Назми Маджар разполага с около 600 овце майки. 550 са от породата „Авасѝ“, а останалите – от израелската порода „Асаф“, славеща се с вкусно месо и изобилие от качествено мляко. Специфичното при нея е, че нейната опашка е по-дебела и съдържа повече мазнина. За сметка на това тялото й няма никакви натрупани мазнини и поради тази причина месото й е изключително вкусно. То е на особена почит в арабските страни. Отделно от това овцете от породата „Асаф“ дават между 2 и 3 литра мляко с високи вкусови качества.

Стопанство „Аваси“ е и сред първите производители, предлагали своята стока във и около Исторически парк през първите години от неговото откриване. Днес бутиковите продукти на мандрата могат да бъдат закупени от магазин „Зелас“, веригата за български хранителни стоки „Хора от народа“, както и в няколко магазина във Варна, гр. Суворово, с. Петров дол и Шумен.

Животновъдът заяви още, че се бори за това българските граждани да имат правото да сложат на трапезата си чиста и качествена храна. Поради тази причина ръководеното от него стопанство държи изключително много крайната продукция да бъде произведена по всички правила, за да бъде чиста и безопасна и за деца, и за възрастни.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД