С България в сърцето

Българските деца в чужбина имат особена нужда да познават рода и корените си и да помнят, че силата на техните предци тече във вените им.

По случай националния празник на България деца от българското училище „Иван Вазов“ в гр. Есен, Германия, получиха подарък – исторически комикси на тема завета на кан Кубрат. Родолюбивата инициатива се осъществи благодарение на активистите на Фондация „Въздигане“ – Валерия и Ивайло Симеонови. 

От години Фондация „Въздигане“ провежда дарителски кампании за съхраняването на българския дух и историческата ни памет. Една от тези кампании е раздаването на исторически комикси на всички третокласници у нас и в чужбина. Българските деца в чужбина имат особена нужда да познават рода и корените си и да помнят, че силата на техните предци тече във вените им.

Ето какво споделиха Ивайло и Валерия за срещата си с българчетата в Германия:

„Наш приятел ни запозна с инициативите на Фондация „Въздигане“ и веднага решихме да се включим като първите активисти за Германия. Сдобихме се с исторически комикси, както и с приказки на българска историческа тематика – с тях ще провеждаме регулярни месечни литературни четения на децата. Така на 3 март започнахме с първото дарение на комикси в българското училище „Иван Вазов“ в гр. Есен. Проведохме среща с борда на директорите начело с г-жа Гергана Бония. Всички приветстваха инициативата ни с радост и пълни с гордост сърца. По техните думи не са много младите хора, които искат да правят нещо за обществото, затова са щастливи, че нашата дейност в Германия започва именно с тях. Прочетохме на децата историята за кан Кубрат и неговия завет към синовете му и след това имахме прекрасна беседа с тях. Споделиха ни как разбират историята и какво са научили от нея. Говорихме си и за различни български владетели и периода, в който са управлявали. Историята на кана докосна децата и събуди интереса им и за други подобни дейности, свързани с българската история. Бяхме много щастливи да видим, че интересът и любовта им към България не са угаснали, макар да живеят в Германия. Нямаме търпение за бъдещи срещи и с другите български училища в района на Северен Рейн-Вестфалия.“

Поздравяваме Ивайло и Валерия за ентусиазма, с който заразяват българските деца в Германия. С помощта на всички родолюбиви сънародници в чужбина ние можем да направим така, че българският дух не само да не угасва, а и да свети ярко като фар, който да донесе светлина в живота на всички загубили вяра българи по света.

 
 
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД