Емоцията стрелба с традиционен лък

Отлично се представи Йоана Няголова – инструктор на атракция коне в Исторически парк и член на „СИВА – група по традиционна стрелба“.

Лъкът често бива посочван като едно от най-важните изобретения в историята. Дали като средство за лов и осигуряване на прехрана, или като военно оръжие, носещо победа в битките и доминация над съперниците, той играе значима роля в продължение на хилядолетия.

Изобретяването на много примитивни инструменти е резултат от познанието как функционират нещата в природата, което хората са трупали през живота си благодарение на директни наблюдения. Можем да сравним древните заострени инструменти с естествените заострени форми на скалите, стъргалките с мидените черупки и т.н. Но за лъка и стрелата няма природни образувания или обекти, които да са аналогични на формата или катапултиращия механизъм, така че древните хора да са могли да ги наблюдават и копират. Така лъкът се явява скок напред в изобретяването на по-сложни инструменти и оръжия вследствие на натрупан опит и познания.

Отдавна стрелбата с лък е променила своето значение. В съвременния свят тя се е превърнала в интересно занимание, което облагородява душата на стрелците и изпраща техните преживявания в едно различно измерение.

На 4 и 5 март гр. Стара Загора беше домакин на XI турнир „Загорски стрелец“, организиран от едноименния спортен клуб по стрелба с лък. Умения и точно око демонстрираха близо 200 състезатели от 16 клуба от цялата страна. Стрелците се надпреварваха в олимпийски стил, компаунд и гол лък. Отлично се представи Йоана Няголова – инструктор на атракция коне в Исторически парк и член на „СИВА – група по традиционна стрелба“. Състезателката от Исторически парк постигна най-добър резултат на квалификациите от историческите лъкове и трето място в генералното класиране „Гол лък“. На турнира Йоана Няголова се състезава под знамето на ОСК „Млади стрелци“ – гр. Варна.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД