Баницата като символ на българската кухня от дълбока древност
За приготвяне на баниците в Исторически парк се използват шест размера и форми точилки. Всички листи се точат на ръка от майстори ситничари.
Надали има човек, който би успял да обори твърдението, че българската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света. В нея присъстват както изобилие от салати и супи, така и множество тестени и месни готвени ястия. Въпреки това, само при споменаване на словосъчетанието „традиционно българско ястие“ в главите на повечето от нас веднага ще изникне изображението на едно конкретно, а именно – баницата. Приготвена от пластове тестени кори с различна плънка, в миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. Малцина от нас знаят, че преди появата на козунака, като традиционна храна за Великден са се приготвяли сладка баница и баница с коприва. На Петровден пък домакинята задължително е приготвяла баница с прясно сирене.
Няма точни сведения кога точно се е появила баницата. Предполага се, че води началото си от Средните векове, когато славяните населяват Балканския полуостров. Що се отнася до името на печивото, общобългарското му название е баница. Смята се, че неговият произход е свързван с развоя на праславянската форма „гъбаница“, която пък навярно произлиза от глаголите „нагибам се“ (навеждам, нагъвам) и „сгибам се“ (сгъвам се, свивам се).
За баницата четем в една богомилска легенда за сътворението на света, описана в книгата „Разумник“ от XI век. Според нея Господ създал небето като връшник (глинен съд за печене на хляб), а земята била плоска и гладка като пита. Когато Бог захлупил земята с връшника, тя се оказала по-голяма и не се побрала. Той я натиснал от всички страни и така се появили планините, а земята се намачкала и заприличала на баница.
В рецептите на българската кухня съществуват различни варианти на баницата.
Характерно за всички ястия, предлагани в обектите на Исторически парк, са високото качество и автентичността на продуктите, ръчната изработка и вниманието към детайла.
За приготвяне на баниците в Исторически парк се използват шест размера и форми точилки. Всички листи се точат на ръка от майстори ситничари. Специалистите са издирили стари рецепти от различни региони на нашата страна. Всеки може да задоволи вкусовите си рецептори с прекрасни сладки и солени изкушения, които могат да се опитат само тук на място.
Първото солено изкушение е баница с кокошка от района на гр. Кърджали. Сръчните ръце на майсторите извайват от тестото истински кулинарен шедьовър. Баницата се реди с 20 тънко разточени кори, които се приготвят с бульона на сварената кокошка. Месната плънка обилно се запържва в краве масло. Апетитното кокоше месо обогатява вкуса на хрупкавите кори и прави ястието неустоимо. Съчетанието на майсторство и качествени продукти създава неповторима хармония от вкусове.
Очаквайте още вкусни изкушения!
Коментари