Киселото мляко - вкусна храна и още нещо
Исторически парк е едно от малкото места в нашата страна, където можем да се насладим на истинско българско кисело мляко
Една от теориите за откриването на киселото мляко е свързана с траките. Най-старите достоверни писмени сведения в човешката история за използване на млечнокиселата ферментация са от бащата на историята Херодот. При обиколката си в Тракия той пише, че траките приготвят специални ферментирали млечни храни, които са им дар от боговете. Древна Тракия разполагала с плодородна почва, богата растителност и тучни пасища. Всичко това допринесло да се развие цветущо овцевъдство. Траките забелязали, че прокисналото мляко се запазва по-продължително от прясното. Чрез прибавяне на прокиснало мляко в прясно сварено те получили продукт, известен като квасено мляко, или прокиш.
Друга теория за произхода на киселото мляко е, че то води началото си от млечнокиселата напитка кумис, която древните българи приготвяли от кобилешко мляко. След като се заселили на Балканския полуостров и възприели отглеждането на овце, започнали да правят кумис и от овче мляко. Древните българи произвеждали и кисело мляко под името катък, като подквасвали прясно овче мляко с „размивка“ от сирене. Този продукт обикновено се приготвял в края на лятото, когато млякото е с по-високо съдържание на сухо вещество и е по-гъсто.
Пръв проучил микрофлората на киселото мляко българинът Стамен Григоров (1878 – 1945) като студент по медицина в Женева. През далечната 1905 г. той я описал като състояща се от една пръчковидна и една кълбовидна млечнокисела бактерия. През 1907 г. пръчковидната бактерия е наречена Lactobacillus bulgaricus. През 1917 г. Orla Jensen доказва, че при производството на кисело мляко освен Lactobacillus bulgaricus участват и коки (кълбовидни микроорганизми), наречени Streptococcus thermophilus.
Произходът на двете бактерии е свързан с растенията. Смята се, че вследствие на контакта на животните с растенията по време на паша бактериите полепвали по вимето на животното и при доене те попадали в прясното мляко. Така станало възможно образуването на киселото мляко.
Под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в киселото мляко настъпват промени в млечната захар, в белтъчните вещества и в млечната мазнина, така се формират неговият неповторим вкус и аромат.
Близо до родната къща на д-р Стамен Григоров в с. Студен извор, община Трън, се намира първият по рода си Музей на киселото мляко. Организиран е в двуетажна къща, намираща се в центъра на селото. Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г.
В библиотеката на музея се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко – от първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.
В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт в търговската мрежа.
Българското кисело мляко е изключително ценено в цял свят. Научно е доказано, че то забавя стареенето на организма, това е и най-добрият и лесноусвоим източник на калций, който е жизненоважен за изграждането и поддържането здравината на костите и зъбите. Млечнокиселите бактерии на Lactobacillus bulgaricus са с антираково действие, те възпрепятстват синтеза на канцерогенни вещества, ограничават мутациите и образуването на ракови клетки. Киселото мляко има пробиотично действие – то влияе изключително благоприятно и оздравително на стомаха и червата. През 1959 г. в Научноизследователския институт за антиракови антибиотици в София се изготвя високоефективната субстанция на първия пробиотик нормофлор – срещу язвена и гастритна болест и за нормализиране на стомашната флора след антибиотична интервенция, един от най-активните пробиотици, произвеждани в света и до днес. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко помагат за подобряване на имунитета и за успешната ни борба с инфекциите, подпомагат превенцията на сърдечносъдови заболявания, намаляват риска от развитие на остеопороза и кариеси на зъбите, имат добро антитоксично действие. Киселото мляко е не само изключително вкусно, но е много полезно за деца и подрастващи, за мъже и жени, работещи в стресова или замърсена среда, както и за възрастни хора. То е неизменна, най-характерна част на националната ни кухня от векове.
Исторически парк е едно от малкото места в нашата страна, където можем да се насладим на истинско българско кисело мляко. Хапвайки лъжица от него, въображението ни пренася назад в българската история, усещаме полъха на отминалите времена, докосваме се до храната на нашите предци.
Коментари