Глътка свежест с грижа за здравето в Исторически парк

Запитвали ли сте се обаче колко консерванти и съмнителни подсладители има в една кутия от уж полезния плодов екстракт?

Домашните лимонади и плодови сокове са приятни на вкус напитки, любими на малки и големи. За съжаление все повече в хранителните вериги се предлагат техни изкуствени заместители в шарени, примамливи кутии. Запитвали ли сте се обаче колко консерванти и съмнителни подсладители има в една кутия от уж полезния плодов екстракт? Можете да лишите тялото си от цялата тази отрова, като му подарите домашно направен сок.

Ние в Исторически парк предлагаме неустоими напитки, приготвени от подбрани продукти, които не само ще ви върнат спомените за домашните сокове и лимонади, но и ще ви заредят с глътка свежест с грижа за здравето.

Сок от ябълка и роза

Ябълковият сок е един от най-популярните и широко разпространени плодови сокове в света поради впечатляващите си ползи за здравето и наситената хранителна стойност. Многобройните му ползи включват подобряване на сърдечното здраве и храносмилането, детоксикация на тялото, повишена хидратация, повишен имунитет, регулиране на телесното тегло.

Ябълковият сок се произвежда чрез пресоване на добре узрели ябълки. За приготвянето на една чаша сок са необходими два средно големи плода. След пресоването им повечето сокове се филтрират или пастьоризират, което спомага за отстраняването на пулпата, водещо до по-фина консистенция на крайния продукт. Ябълковият сок запазва много от основните хранителни вещества на плода, включително витамин С и различни витамини от група В, както и много минерали като магнезий, желязо, калций, манган, мед. Когато към възкиселия ябълков сок се добави уханието на розови листенца, се получава един истински еликсир в жегите.

Лавандулова лимонада

Лавандулата е едно от най-любимите и ароматни растения, използвани за терапия и лечение в миналото и днес. Древните народи вярвали, че лавандулата пречиства тялото и ума. Гърци, римляни, египтяни – няма нация, която да се е докоснала до чудодейните свойства на растението с лилави цветчета и да не е останала покорена от него. Причините за това са няколко: бори се с инфекции и болести, успокоява стомашни проблеми и болки и подпомага храносмилателната система, лекува мигрена, главоболие и много други.

Лавандулата притежава един от най-характерните и интензивни аромати, които почти всеки може да разпознае. Използвана за лечебна цел, за декорация, ароматната билка намира своето уютно място и в кухнята, особено в сладкарството. Много сполучлива, фина, с успокояващо действие и загадъчен аромат е и лавандуловата лимонада. Приготвя се лесно от лавандулов сироп, газирана вода, лимон и стръкче мента. Тази освежаваща напитка е чудесно допълнение към асортимента на заведенията в Исторически парк.

 

Сок от бъз с мед и лимон

Бъзът е смятан за най-силната българска билка, защото всичките му части се използват – както плодовете, така и цветовете, листата и дори клонките и кората.

Белият бъз е дървесно растение, един от десетките различни видове в разнообразния род Sambucus. Най-голям интерес буди цветът на белия бъз, който цъфти през май и юни, ухае приятно и носи много ползи за здравето. Още в древността от цветовете и плодовете на бъза се е приготвял сироп. Сиропът от бъз, смесен с лимон, мед и вода, е приятен на вкус, освежаващ и полезен за здравето. Добавеният мед загадъчно подслажда напитката, а лимонът придава завършен вид на съвършената симфония от вкусове.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД