Когато теорията и практиката се обединят в стратегическо сътрудничество

Следете докъде могат да стигнат две суперсили като Исторически парк и Тракийски университет в Стара Загора, когато са обединени.

Силна група от представители на Исторически парк посети Тракийския университет в Стара Загора в отговор на покана от неговия ректор проф. Добри Ярков, който седмица преди това посети парка. Вече информирахме нашите читатели за високата оценка, която ректорът даде на Исторически парк като идея, концепция и изпълнение. И точно както проф. Ярков обеща, това посещение се оказа не край, а начало на нещо иновативно, амбициозно и мащабно. Разговаряме с Радослав Иванов, представител на парка.

– Моля, разкажете повече.

Р. Иванов: В Тракийския университет усетихме топла академична атмосфера, видяхме мотивиран екип с водач с визия в лицето на проф. Ярков. Видни са усилията да се произвеждат мислещи и можещи кадри по над 250 специалности, като се предоставя образование на световно ниво, но също така студентите да върнат вярата си в България. Мечтата на визионерите в университета е да върнат и вярата на българите в тях самите. И тук в тяхната мисия се включва Исторически парк, който е реално доказателство за постиженията на обикновения българин, работещ задружно и в система с други българи, за да създаде грандиозен, нов мегапроект в България.

–  Какво конкретно предвижда сътрудничеството на Исторически парк с университета?

Р. Иванов: Ако университетът е теорията, то Исторически парк е практиката. Обменът на студенти, знания, търговски обмен на продукция са заложени в основата на нашето сътрудничество, а ползите са изключително много и за двете страни. Студент, посетил Исторически парк, лесно осъзнава потенциала за развитието си в България – той може да работи през лятото практически по специалността си и да влезе в реална работна и житейска обстановка, преди да завърши университета, вместо да бленува по Съединените щати или Западна Европа, защото „там се изкарвали много пари“. Стратегията на ръководството да се спрат корупцията и моделът на унищожение на сградния фонд, както и постоянното привличане на лектори на високо ниво, връщат вярата във висшето образование. У нас започва да се връща надеждата, че можем спокойно да препоръчаме на завършващите ученици в община Ветрино обучение в Тракийския университет. Не е случаен и фактът, че кметът на община Ветрино – д-р Димитър Димитров, е възпитаник на университета. Ако жителите на община Ветрино повишават квалификацията и знанията си, това автоматично означава, че възможностите за технологично, медицинско, хуманитарно, земеделско и всякакво развитие са буквално на наше разположение, без да се налага да създаваме собствен университет или научно-развойна дейност. Дори идеята за филиал на Тракийския университет е нещо напълно възможно за осъществяване. Началото на сътрудничеството вече е поставено с първо посещение на община Ветрино и Исторически парк от 22-ма преподаватели и студенти, които очакваме на 21.09.2023 г.

–  В каква друга посока виждате възможности Исторически парк да бъде полезен?

Р. Иванов: Проектът Исторически парк вече е задал изцяло нова посока за обединяване и сплотяване на българския народ в посока възходящо развитие. И като дава пример за това как могат да се създават мащабни съоръжения и да се поддържат системно за векове напред, то всеки посетител от Старозагорския университет може да види теорията, преподавана там, осъществена в реалността, и то в огромен мащаб. Исторически парк създава връзки и мостове там, където са били разрушени или не са съществували. Предимството някой да е в партньорство с Исторически парк е, че има на своя страна екип от хора, които защитават правдата, ценят образованието, развиват българското и са готови на всичко да помогнат на своите партньори, които пък популяризират страната ни и изпращат посетители. Следете докъде могат да стигнат две суперсили като Исторически парк и Тракийски университет в Стара Загора, когато са обединени.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД