Защо е важно повече хора да се включват в доброволчески инициативи?

Такива събирания са много сплотяващи и за нас, доброволците, защото в трудностите се създават трайни отношения

Сещате ли се за кампаниите по телевизията за един ден да изчистим България – колко хубаво звучи само! Много хора се вдъхновяваха и се събираха на близки до жилищата си места, които имаха нужда от почистване. Само за един ден – и в квартала се виждаше промяна, която да радва живеещите, а не костваше много големи усилия. Сега си помислете, ако има място, където хората го правят всяка седмица – как би изглеждало то?

В нашата община Ветрино доброволчеството е кауза, ние чистим и помагаме не само на територията на общината, а на много различни места – в българския манастир „Зограф“ в Атон, по време на наводненията миналата година в карловските села, в Мерданския манастир и много други. Когато го правим системно, резултатите с натрупване са толкова големи, че всичко започва трайно да се променя към по-добро. За изминалия месец два пъти група доброволци, основно от с. Неофит Рилски и Варна, помагахме за разчистването и прибиране на дърва за зимата в Мерданския манастир. С годините много дървен материал от ремонти и други дейности се беше натрупал на огромни купчини, а за монахините и отец Козма е трудно да свършат и тази работа наред с другите задължения, които имат. Оказа, се че и трети път ще се наложи да се отиде, защото работата е наистина много и ако направим една проста сметка на броя доброволци и дните, в които поработихме, излиза, че когато сме повече хора и сме постоянни, сме свършили работата на един човек за цял месец.

Това е помощ, която се оценява, и уредниците на манастира могат да използват времето за други подобрения – можете да ги видите, ако решите да се разходите в тази посока, има много такива. Такива събирания са много сплотяващи и за нас, доброволците, защото в трудностите се създават трайни отношения – ако не вярвате, елате и сами се убедете.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД