Чаша ароматно кафе в Исторически парк
Магията на тази чудесна напитка ни дава умерена плътност, което го прави благоприятно и за млечни напитки – капучино, кафе с мляко, лате.
Не е ясно какво е това, което прави кафето една от най-обичаните напитки в света. Просто има нещо в него, което изглежда някак мистично, загадъчно, дори вълшебно… Процесът на смилане на прясно изпечените зърна, сваряване и споделяне на ароматна чаша кафе носи със себе си духа на древността – обреден ритуал, който датира преди повече от 500 години и обхваща цялата ни планета.
Кафето е част от ежедневната консумация на милиони хора по цял свят и е една от най-търгуваните стоки от векове насам. Отличните му вкусови и ароматни достойнства, както и ободрителното влияние върху организма будят интереса към кафето, който ни кара неспирно да изучаваме произхода и вкуса му. Познанията ни за продукта датират от далечни векове и земи, като никой не знае със сигурност как и къде е било открито, но съществуват многобройни легенди за произхода му.
Според мнозина родината на кафето е Етиопия. Легендата гласи, че кафето е открито от млад абисински пастир, живял през девети век, който, наблюдавайки козите си, открил, че те значително се ободряват и не спят нощем след консумация на плодовете на едно непознато за него растение. Той споделил откритието си с местния игумен, който решил също да опита – приготвил уханна напитка от растението и установил, че след като я изпие, успява да остане изключително бодър часове наред, дори по време на дългата вечерна молитва. Игуменът споделил новооткритието си с останалите монаси в манастира и оттам мълвата за чудната, ароматна напитка започнала да се пренася из цял свят, като днес се е превърнала в най-консумираната топла напитка в световен мащаб.
Около XVII век европейските туристи, посетили Близкия изток, се завръщат на континента с истории за необичайно тъмна, черна напитка с непознат, но пленителен вкус и неустоим аромат. Първоначално част от хората реагират с недоверие и страх, като дори приписват названието „горчиво изобретение на Сатаната“ на любимата ни днес кофеинова напитка. Местните духовници дори заклеймяват кафето, а спорът придобива такива мащаби, че папа Климент VIII е принуден да се намеси. Но след като изпробва новата напитка, е толкова удовлетворен от вкуса и ефекта й, че дава своето одобрение за разпространението й, а тя започва бързо да навлиза в домакинствата из цяла Европа. В изключително кратък срок кафето замества тогавашните популярни напитки за закуска – бира и вино, а това оказва изключително положително влияние върху продуктивността на хората, които и до ден днешен започват деня си с чаша ароматно кафе.
„Хайде на кафе“ е фраза, която се е превърнала в свещена звукова вибрация, помагаща за всичко добро и градивно, когато искаме да прекараме време с близки хора и да се насладим на чаша от уханната напитка. При нас в Исторически парк можем да поглезим сетивата си с перфектната комбинация кафе от два вида арабика. Умел майстор е съумял да съчетае измитото кафе от ферма „Ел Кампо“ в Хондурас, в което се усеща свежестта на мандарини и сушени сливи, и натуралната „Бразилия“, която неусетно ни потапя в океан от черен шоколад и печени лешници. С непретенциозната си киселинност блендът на кафето в Исторически парк е подходящ за всяко време на деня. Магията на тази чудесна напитка ни дава умерена плътност, което го прави благоприятно и за млечни напитки – капучино, кафе с мляко, лате.
Коментари