Мачът на живота

Тукашните младежи са активни участници в процесите на съграждане, а спортът идва като естествено допълнение за техните борбени натури. Спортът изгражда характерите и обединява хората. 

Градската среда създава куп предпоставки за изнежването на подрастващите и често пъти родителите записват децата си на някакъв спорт, за да подобрят физическото им здраве, като се надяват това да ги направи по-активни и организирани в живота. Консумацията на вредни храни от своя страна също допринася за влошаване здравословното състояние на българите. И след като лятото се изниза и отпуските свършиха, гражданите се прибраха вкъщи да чакат покорно грипа. Подготовката за затварянето тече отсега. Хората се запасяват с маски, тоалетна хартия и други, по-дефицитни за зимния период стоки.

Със смесени чувства изпратиха лятото и от черноморските ни курорти, където сезонът бе повече от слаб. За пореден път не излязоха сметките на хотелиери и предприемачи. Постоянно влошаващите се условия прогонват туристите. Стана така, защото Черноморието се завзе от олигарси, които мислят само за своите печалби, но не и за местното население, и от това страда цяла България.

Но вижте община Ветрино! Лятото тук бе силно на емоции, а събитията следваха едно след друго. Ето че без държавна намеса и европейски помощи, а с труд и вдъхновение обикновените хора превърнаха една западаща и обезлюдена селска община в център на културата, а „Неофит Рилски маратон“ накара всички да погледнат сериозно на спорта тук.

Тукашните младежи са активни участници в процесите на съграждане, а спортът идва като естествено допълнение за техните борбени натури. Спортът изгражда характерите и обединява хората. 

Пример за това даде будното многолюдно село Белоградец. На отлично поддържаното игрище там се играха няколко приятелски мача, в които местните момчета Ерай, Юксел, Алтер, Реджеб и Джесур се откроиха с много силна игра, но и гостите от Неофит Рилски показаха умения с топката. Заговори се дори за футболна лига на близките общини. Като цяло младото поколение се чувства окрилено и крои планове за бъдещето си, защотоа се създадоха условия за развитие.

Здравословният начин на живот в общината е възможен и заради отглеждането на качествени плодове и зеленчуци. Добрата храна допринася децата от малки да растат здрави и жизнени.

Не мисля, че има нормален човек, който иска да види урбанизацията в нейната крайна фаза, при която всички ще сме набутани в градски гета, а земята ще се владее от големите корпорации. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД