ДОСТОЙНСТВОТО В ПОЛИТИКАТА – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА

Съветниците на „Величие“ трябва да поемат отговорност за своите действия и да бъдат оригинал, а не копие.

Противно на общоизвестното, има достойнство в политиката. Тя може и трябва да бъде практикувана почтено и в името на общността. Иначе губи смисъл.

Политическа партия „Величие“ е единствената партия, която започна да реализира своята програма далеч преди своето учредяване. Неслучайно делата ни предшестваха думите и говореха по-красноречиво от тях. Работили сме винаги в добро сътрудничество с общинската управа в лицето на кмета д-р Димитър Димитров в продължение на години. И не празните приказки, а именно постигнатото, което е видно за всички и може да си види и пипне, стана причина жителите на общината да ни гласуват доверие и да изберат шестима общински съветници от партия „Величие“ в местния парламент, превръщайки я в първа политическа сила.

РЕЗУЛТАТИТЕ ЗАДЪЛЖАВАТ. ДОВЕРИЕТО ЗАДЪЛЖАВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ

Много хора може би си мислят, че да бъдеш общински съветник, е леко и приятно занимание. Истината е, че това е изключително отговорна работа. Ако кметът отговаря лично за решаването на проблемите пред общността и носи лична отговорност за решенията и за управлението на общината заедно със своя екип, то общинският съветник е част от колективен орган, където той изпълнява програмата на политическата сила, която го е изпратила там. Той е длъжен да работи съвестно за общото, за интересите на общността, за общината, като стриктно прилага принципите и програмата на своята политическа сила. Личността на общинския съветник е важна в личен, но повече в колективен план – той може да направи така, че да прослави своята партия, но може и да я посрами.

ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ДАДЕ, ПРЕДИ ДА ПОЛУЧИ

Общинските съветници от „Величие“ са познати хора в общината – те са от ветрински родове, познати и уважавани в общността. Това са чисти хора и неопетнени, но и до голяма степен неопитни в политическия занаят. Тези хора не са отишли в Общинския съвет да печелят пари, напротив, много от тях са заявявали, че ще даряват заплатите си за благородни и благотворителни каузи. Заплатата на общински съветник е дребна сума, заради която човек да продаде съвестта си, с която ще трябва да живее цял живот сред ближните си.

Партия „Величие“ обеща на хората да бъде различна, да работи за решаването на проблемите им. Хората ни гласуваха доверие, за да работим за по-добър живот за общността, а ние се заехме... със себе си. Ето защо решението на общинските ни съветници да повишат заплатите си предизвика буря от емоции и цяла редица от проблеми.

Още с избирането ти като общински съветник ти автоматично трябва да започнеш да мислиш за общото, към което да добавяш, а не да вземаш от него. Виждали сме болезнено много пъти хора, които бързо се променят и забравят кой и за какво ги е изпратил във властта, като започват да се мислят за повече от останалите. Какво означава да имаш власт и да я използваш, за да се обогатиш за сметка на другите? Каква е ползата да ИМАШ на място, на което хората около теб НЯМАТ? За да заслужиш да упражняваш власт над другите, трябва да мислиш за цялото, а не за собственото си его. Овластеният човек би трябвало да е човек, който винаги да бъде ограничен за сметка и в полза на другите – точно тук трябва да е тежестта.

УПРАВЛЕНЕЦЪТ НЕ Е ФЕОДАЛ – ТОЙ Е РЪКОВОДИТЕЛ, ВОДАЧ И ВДЪХНОВИТЕЛ

Да си управленец, означава да си част от елита на общността, но не защото за работа два пъти месечно за по няколко часа вземаш 70% от възнаграждението на хората, които се трудят за него цял месец. Ти си част от най-добрите, от най-достойните, които членовете на общността са посочили за свой елит. Тази елитарност е дотолкова и дотам, че като управленец да бъдеш уважаван заради собствените ти решения и действия. С решението да си вдигнеш заплатата ти рязко и автоматично губиш уважение. А това не е достатъчно добра причина да си част от елита!

Ако кметовете и всички други в общинската управа решат да си гласуват по-високи заплати, без общината да има пари в бюджета? И не е ли редно първо да го напълним и после да решаваме дали и как да се възнаграждаваме? Когато има, трябва да има първо за хората, за да могат да видят резултата от твоите усилия и да направят разликата. С действията си като управленец трябва да произведеш справедлива и видна за всички, които са ти гласували доверие, причина да получиш награда за труда си. Ето защо увеличението на заплатите трябва да е последното, а не първото нещо, което един управленец да направи, след като е свършил отлично работата си! Справедливостта отдавна трагично отсъства от живота на хората и те са болезнено чувствителни към облагите за управленците. Те трябва да получават възнаграждение, което да е изоставащо спрямо това, което хората получават като стойност от техния труд. Само тогава избирателите ще бъдат УДОВЛЕТВОРЕНИ от управлението. Това удовлетворение не се постига с караници в Общинския съвет, нито с мерене на егото, с показване кой е по-силен.

ЗАЩОТО НЯМА ПО-СИЛНИ ОТ НАРОДА И НЯМА ПО-СИЛНА ОТ ПРАВДАТА

На правдата трябва да се прокарва път и общинските съветници трябва с всяко свое действие и решение да я търсят и й дават живот. В ОбС няма врагове – има хора, които единствено могат да работят заедно за добруването на своите избиратели.

За съжаление, има отровни хора. Отровните хора умело и майсторски успяват да всеят съмнения в главата на разумния човек, който иска да изпълни с чест и доблест своите задължения. Тези съмнения често са облечени в красиви и благородни намерения. Общинските съветници от „Величие“ са се поддали на такова отровно въздействие. Също както във всяка друга област и в политиката опитът е от особена важност. Екипът на „Красиво Ветрино“ веднага се срещна със съветниците. За разлика от печално известния Милен Георгиев, който отказва да разговаря с нас и да ни даде интервю, те веднага се отзоваха. Разговаряха открито и откровено и ни споделиха, че са били подведени в своята неопитност, осъзнават своята грешка и искат по най-бързия начин да я поправят. Те са поискали информация за първата възможност да се насрочи сесия на ОбС, на която да поправят своето грешно решение. До редакционното приключване на броя не получихме точна информация кога и под каква форма ще се случи това, но ще следим случая и ще ви информираме своевременно.

ПОДВЕЖДАНЕТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗВИНЕНИЕ

Подвеждането е било формално в това, че им е обяснено колко е добре заплатите на всички общински съветници да са като тези на съветниците в съседните общини в района. Добре, но от чий пример да се вземе? Дали от корупцията на другите съветници, от бездействието им? И дали е добре изобщо да се прави сравнение с хора, които не работят добре? Как може да се разпореждаме с парите на хората, без още да сме направили нещо за тях? Това ли е първата ни грижа? Нали уж сме по-различни от другите? За да можем да си върнем доверието в тях, общинските съветници от „Величие“ ще трябва да работят в пъти повече и да докажат, че това не е било целенасочено действие от тяхна страна. Единствено възможният им ход е да предложат и гласуват старите заплати, които не се пипани с години. Начин има и законът го позволява. Те незабавно ще поправят тази несправедливост, а ние зорко ще следим това развитие и ще ви информираме.
Обещанието на партия „Величие" бе да бъдат различни, а не да се сравняват с другите. Те са тук, за да променят живота на общината към по-добро, а не да бъдат поредните, които оправят себе си и си измиват ръцете. Съветниците на „Величие“ трябва да поемат отговорност за своите действия и да бъдат оригинал, а не копие. Те трябва да са първите, които да покажат как една система може да работи по-добре и по-справедливо за всички, а не да вземат пример от неработещи системи. Тяхната постъпка предизвика разочарование у всички нас. Подведен или не, всеки трябва да си понесе отговорността. А наказанието за това е снемане на доверието, докато не видим доказателства за нещо друго, коренно различно от това. Винаги си струва да се изследва причината, за да не получаваме повече от същото. За Милен Георгиев е нормално да си гласува по-висока заплата, защото през годините е доказал, че работи единствено за себе си, защото е олицетворение на неработеща и алчна система. За такива тази работа никога не е изглеждала трудна, още по-малко отговорна. „Величие“ получиха доверието на хората, защото са обещали между думи и дела винаги да има единство. Ето за това гласуваха хората на община Ветрино и им проправиха път в общинската власт. Хилядите, които гласуваха за тези съветници, които участваха в кампанията, хилядите, които четат вестник „Красиво Ветрино“, вярват, че някъде има различно място и точно тях не можем да предадем... „Величие“ са тук, за да намерят начина общините и въобще управлението да работят ЗА хората. Това трябва да става по-бързо, по-ефективно и по-смело, за да могат хората да усетят разликата и да живеят по-добре и достойно. Точно ние бяхме тези, които проповядвахме за това. Вие ни дадохте възможност да покажем на дела как това може да се направи. Избирахме кандидатите си внимателно, но явно сме допуснали грешка. Има грешка и тя е в човека, не в посоката. Има грешка и тя е в постъпката, не в каузата. Има грешка, но не сме ви предали. Кризите са чудесна възможност да се поучим и да продължим напред. Правили сме го неведнъж. Кризите винаги се случват навреме – добре е да осъзнаем това. Пътят на Доброто е винаги трънлив и нелек. Ние от „Величие“ не сме предатели. И сме решени да докажем това.

Поели сме своята отговорност и ще я носим докрай.

ВЯРВАМЕ, ЧЕ СМЕ НА ПРАВ ПЪТ И НЕКА БОГ Е С НАС!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД