С грижа за здравето: Пречистване на питейната вода във всяка новопостроена къща

Начин за справяне с вредните частици във водата има.

Мнозина с носталгия си спомнят времето преди 1989 г., когато киселото мляко стигаше до трапезата ни в стъклени бурканчета, безалкохолните напитки и бирата също се продаваха в стъклени бутилки, които се изкупуваха след употреба в специализираните пунктове. Пластмасовите торбички, бутилки, кутийки за храна, чинийки, вилички, лъжички, чашки навлязоха бързо в ежедневието ни през последните десетилетия и в резултат на това имаме замърсена околна среда и влошаване на здравето на хората.

Пластмасата може да се окаже много по-опасна за здравето, отколкото се смяташе досега. Експерти от различни области са на мнение, че наночастиците, които се съдържат в пластмасовите бутилки, могат да попаднат в човешката кръвоносна система през бутилираната вода и да причинят проблеми с мозъка, сърцето и репродуктивния апарат. Това се потвърждава от редица изследвания през годините, последното от които е публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences в началото на годината. Все пак опасностите от обезводняване са по-големи и експертите твърдят, че пълното въздържание от бутилирана вода невинаги е добро решение. 

Начин за справяне с вредните частици във водата обаче има. Това са инсталациите за обратна осмоза. Те са най-различни видове и могат да работят на няколко степени. Общото между тях е, че във всяка една инсталация или машина има филтри, които задържат опасните за човешкото здраве частици. Това могат да бъдат видими частици като ръжда или недоловими за човешкото око като бактерии, вируси, паразити, тежки метали, неорганични химически вещества, пестициди и алгае. 

Подобно на функциите цената на инсталация за обратна осмоза може да варира от няколкостотин до няколко хиляди лева. Изборът между производители и технически характеристики е голям и всеки, който желае да се оборудва с такава инсталация, може да избере най-подходящата за своите нужди.

За да се избегнат потенциални рискове за здравето, всяка една от новопостроените жилищни сгради от предприемачите в община Ветрино ще бъде оборудвана с висококласна инсталация за обратна осмоза, която представлява най-качественият метод за филтрация на водата.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД