900 исторически комикса за българските деца в Англия

Родолюбивото пламъче в душите на децата е запалено, както и желанието за опознаване на българската история.

Да си българско дете извън родината, е усещане, което ние тук, в България, не познаваме. Системата в чужбина е различна, езикът е различен и усещането за принадлежност е различно. Някои от децата са се преместили със семействата си и тепърва трябва да се запознаят с образователната система на новото място. Естествено, в местните училища не се учи български и затова е рядкост да говорят на майчиния си език извън дома. За радост, има българи, които създават неделни училища, като програмите в някои от тях са съгласувани с Министерството на образованието и науката в България. Най-важното е, че те правят стъпки към съхраняването на българския дух и разпространението на книжовния език, традициите и обичаите сред нашите деца там.

Има и много сънародници, отишли в чужбина, за да работят, но обичат България, милеят за нея и търсят начини да допринесат в името на нейното благоденствие. Добър вариант за родолюбива дейност, която да извършват там, е като станат доброволци към Фондация „Въздигане“ и се включат в най-различни благотворителни кампании, като например раздаването на историческите комикси „Заветът на кан Кубрат“ на българските третокласници там. 

През изминалите няколко месеца доброволците и активистите на Фондация „Въздигане“ във Великобритания получиха над 900 комикса, защото поискаха да ги подарят лично на децата в неделното училище „Звънче“ в Лондон и в Сърбитън, които са основани от Филка Ананиева. Начело с доброволеца Георги Георгиев те представиха на учениците важността да са заедно и да действат обединено. Чрез нашите доброволци децата в чужбина знаят, че някъде там, на хиляди километри от тях, някой мисли за тяхното възпитание, за техните ценности и за запазването на техните корени. Това поражда в съзнанието им увереността, че в родината им има хора, които не са ги забравили, а са се събрали и организирали, за да издадат книжка комикс, която да стигне и до тях. Родолюбивото пламъче в душите на децата е запалено, както и желанието за опознаване на българската история.

Всеки българин, независимо дали е в България или в чужбина, е добре дошъл да се включи в тази инициатива. За връзка с нас – пишете ни на info@vazdigane.bg или се обадете на тел. 0887 499 224.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД