Урок по родолюбие

Този път урокът беше за „история на парите“ – как са живели хората преди появата на парите и как са изглеждали първите български монети

Поредна вдъхновяваща среща на Фондация „Въздигане“ с будните български деца. Още едно пътуване с почудата в детските очи през славното ни минало, този път в историята на първата българска сечена монета „Златицата“. Децата са от групата по интереси „Финанси и предприемачество“ във втори клас, с ръководител Кристина Игнатова, към Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Монтана.

Този път урокът беше за „история на парите“ – как са живели хората преди появата на парите и как са изглеждали първите български монети. Децата с интерес научиха, че цар Иван Асен II е първият български владетел, който сече монети, че в онези времена монетите от сребро и мед са били за вътрешна употреба в страната. Истински значими са златните, които са били символ на силна и независима държава с развита икономика, каквато е имала българската държава. Учениците бяха впечатлени от красотата на достигналите до нас първи български монети. Те научиха, че тяхното художествено изображение от времето на Асеневци категорично показва важната роля на парите извън разменната им стойност – те са част от утвърждаване на суверенитета на държавата, авторитета на царя владетел като могъщ, добродетелен и благословен още през XIII век, по време на Второто българско царство, когато държавата преживява териториален, икономически и културен възход.

Учениците бяха не само слушатели на тази увлекателна приказка, но докоснаха копие на първата златна монета „Златицата“, което активистите на Фондация „Въздигане“ бяхме подготвили. Те се включиха активно в изработката на собствен дизайн на банкнота и подредиха пъзел със „Златицата“ на специална електронна дъска. Разбира се, накрая получиха подаръци от фондацията – медали с изображение на първата българска златна монета.

Ние от Фондация „Въздигане“ вярваме, че заедно с учителите и българското училище вършим добро, като събуждаме и развиваме историческата памет на нашите деца. Само така ковем българския дух и само така отглеждаме горди българи, които ще ни продължат като народ и държавност. Българските деца са удивителни – няма начин да останеш равнодушен пред любознателните им будни очи! Срещите с тях са винаги вдъхновяващи!
 
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД