Земеделската земя – основа за развитието на икономиката и обществото

Хора като Джеф Безос и Бил Гейтс се превръщат в най-големите собственици на земеделски земи в САЩ, но има фактори, от които зависи дали земята увеличава или намалява стойността си.

Хората често пропускат факторите, от които зависи правото им на избор. Дали ще купуваме стоките в магазина на цени, които ни определят? Дали ще се храним със скакалци или с висококачествени продукти, са въпроси, които все по-често стоят на дневен ред и тяхното разрешаване не търпи отлагане.

Земеделската земя е един от основните ресурси, които при правилна организация и работа могат да произведат възможността да имаме такъв избор. Не е случаен и фактът, че богатите фокусират своите капитали именно в овладяването на земеделската земя като ресурс, от който зависи успешното функциониране на икономиката и обществото.

Хора като Джеф Безос и Бил Гейтс се превръщат в най-големите собственици на земеделски земи в САЩ, но има фактори, от които зависи дали земята увеличава или намалява стойността си.

Сама по себе си земеделската земя не е просто парче земя, а съчетание от управленски и биологични фактори, които я правят подходяща или не за земеделско производство.

Например на територията на област Варна има докладвани над 400 незаконни сметища, чиито отпадъци се просмукват в подпочвените води и влияят негативно на качеството на земята в региона.

Лошото стопанисване от страна на арендаторите, пръскането с пестициди и добавянето на изкуствени торове също е фактор, който намалява нейното качество.

Малко известен факт е, че големите строителни фирми в България вземат без позволение хумусни почви за своята дейност. Хумусът е най-плодородният слой почва и неговото унищожение води до снижаване на качеството на отглежданите култури, оттам идва и ниската доходност от обработката на земята.

Невъзможно е да третираме по подобен начин земеделската земя и да живеем в качествено общество с добър стандарт. Това прави огромна необходимостта от подходящото й управление и опазване, за да се гарантира нейната устойчива употреба и запазване за бъдещите поколения.

Това са част от причините предприемачи от общността около Исторически парк да се организират в изграждането на земеделски кооператив, който осигурява подходящия инструментариум за защита и правилно обработване на земеделската земя.

Изграждането на независим икономически модел в община Ветрино и впоследствие в цяла България е възможен единствено чрез обединението на капитали и знание как да запазим големите земни масиви с правилна обработка и постоянна защита от алчни и недоброжелателни бизнес модели.

Присъединете се към нашата общност в Telegram тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 1 коментара за статията

  1. Феликс Феликс 22.2.2024 16:14 ч.

    Как да се свържем с тази земеделска кооперация? Бихме могли да им бъдем полезни🌱

    За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД