Възход на културния туризъм в община Ветрино

На 3-ти март билетите за вход в Исторически парк ще бъдат 10 лв за всички жители на община Ветрино, за всички възрастови групи.

Наскоро 60 читалищни самодейци посетиха Исторически парк и с. Неофит Рилски. Те присъстваха и на награждаването на участниците в международното състезание със соколи „Небесни бойци“. Групата горди родолюбци са част от различни певчески състави. Където и да отидат те прославят родния си край. Множество награди, грамоти и отличия, грижливо подредени във витрини могат да се видят в техните читалища.

В организираното посещение на Исторически парк се включиха самодейци от три общини - Ветрино, Провадия и Нови пазар. Това бяха женска певческа група “Медни гласове” към Народно читалище “Нива-1901” с.Невша, както и женска фолклорна група “Здравец” към читалище “Народна просвета - 1904”, с. Млада Гвардия. Силно участие имаше НЧ “Васил Левски - 1895” от с.Енево с певческа група "Еньовска китка" и танцов състав “Еньовска магия” с хореограф Тодор Ганчев. В състезанието за най-многобройно посещение се включи и НЧ “Развитие 1903” - с. Блъсково с женска певческа група за автентичен фолклор „Съртовска магия" и женски танцов състав "Съртовки", с хореограф Валентин Михайлов. Във възторг от видяното бе и певчески състав към НЧ “Отец Паисий - 1923” - с.Комарево.

Мероприятието се осъществи по желание на хората, с активното сътрудничество на Георги Бонев от с. Невша и с инициативата на партия “Величие”. Георги Бонев е ръководител на фолклорните певчески състави и автор на книгата “Свиден бащин край”. Мероприятието мина под мотото “Опазване на българската история, традиции и култура”. Това е първа стъпка към съвместна дейност с читалищата от община Ветрино. Интересен факт е, че те са един български феномен на обществена институция с учебно-просветителски функции още от Възраждането. За това една от целите ни е да възродим изначалната функция на самодейческата и образователна дейност. Исторически парк съвместно с българските читалища искаме да постигнем обединение, възраждане на непримиримия български дух, опазване на българската духовност, култура и история. Елате и вижте чудото, което се случва при нас, за да повярвате, че можете и вие. Само така ще пренесете този силен дух на обединеност в своите населени места. Така се образува културна вълна на възход в цялата община. Скоро е 3 март - Денят на Освобождението на България, Националният ни празник. Каним всички жители на Община Ветрино да се обединим в деня на Националния празник. На 3-ти март билетите за вход в Исторически парк ще бъдат 10 лв за всички жители на община Ветрино, за всички възрастови групи. Нека  бъдем заедно, нека се обединим, нека запалим огъня в сърцата и душите на хора и заедно да се възродим от пепелта към Слънцето.

Очакваме ви!

Последвайте ни в Телеграм Тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД