Нерегламентираните сметища тровят водата, почвата и здравето ни

Част от местните продължават да изхвърлят своите отпадъци в природата.

Третият доброволчески лагер в община Ветрино за 2024 г. събра доброволци от Варна, Нови пазар и София. Заедно те почистиха района около сформиралото се в началото на годината незаконно сметище край с. Неофит Рилски, а на втория ден акцията продължи в центъра на селото, където доброволците покрай Исторически парк почистваха главната улица от боклуци и кални наслоения.

Необходимостта от поредно почистване край незаконното сметище показа отново, че въпреки постоянните усилия, които полага гражданското общество в общината, част от местните продължават да изхвърлят своите отпадъци в природата, при това на места, на които има подпочвени води. Така тези нерегламентирани сметища отравят почвата и водата, а оттам и земеделската продукция и човешкото здраве.

Давайки си сметка, че чистенето не е достатъчно, местната общност многократно се е опитвала да изисква от институциите да следят за спазването на обществения ред, за да се избягват нарушения и нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Някои от представителите на „прогресивния либерализъм“ в България видяха в този почин опит за тормоз и ограничаване на човешките свободи. Идеята на гражданското общество обаче не е да тормози, а да призове към прилагане на законите, за да има общовалидни правила, благодарение на които животът в общината да е по-спокоен, по-приятен и по-здравословен и да бъде пример и вдъхновение за хората в цяла България.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД