Какво представлява действителната печалба от полезност и допринасяне?

Видимите за всеки един човек резултати са толкова големи, че липсата на способности да бъдат проумени създава цяла поредица от заблуждаващи слухове.

Когато се говори за печалба, повечето хора си представят средства, които постъпват при тях и с които могат да разполагат. В действителност хората рядко имат способността да разпознаят даден резултат, преди да „кешират“ средствата от неговата реализация. Това е и причината да наблюдаваме все повече инвеститори да се насочват към сфери и дейности, в които биха могли да достигнат до резултат за сравнително кратко време. Обичайно недвижимите имоти, фондовата борса и криптовалутите са едни от първите направления, към които се насочва неопитният инвеститор, който счита себе си за достатъчно компетентен, тъй като е вложил огромно количество от собственото си време да разучава въпроса. Прочел е освен това няколко книги на известни финансови гурута, пропагандиращи важността на това да притежаваме ликвидни средства, с които да реагираме при появата на някоя изключителна сделка, и смята това за достатъчно. Ето защо в тази статия ще поговорим за това какво представлява действителната печалба от полезност и допринасяне, която на практика е истинската причина за способността да се генерират и допълнителните нищожни печалби от участие на фондовата борса или въобще при различните развиващи се бизнеси, които съпътстват истински стойностните дейности в съществуващата икономика.

Преди да започнем с навлизането в дълбочина по въпроса, е добре да разгледаме концепцията за полезност и допринасяне. В най-общ план идеята за полезност се крие във възможността даден процес да бъде доведен до успешен край. Като под успешен край се визира способността на този процес да генерира последващи резултати. Ако вземем за пример засаждането на едно дърво, то първоначално имаме период, през който костилката от плода започва да създава корени и малък цвят. Минава немалко време, преди да се оформи дърво, което да достигне до етап на развитие, който да му позволи да изгради своя собствена корона. Обичайно времето за достигане до етап, в който дървото да предоставя плодове, може да бъде повече от 5-10 или дори 20 години. Истинската полезност от това дърво ще дойде едва тогава, когато започне да ражда плодове.

При повечето хора обаче интересът не е свързан с възможността дървото да дава плодове, а с възможността да спечелят покрай самия процес на засаждане, отглеждане или обгрижване на дървото. По този начин тяхната печалба няма да бъде свързана с постигането на действителна полезност, а ще бъде реализирана независимо от него. Често наблюдаваме множество дейности, които въпреки положените усилия и време достигат до фатален край или не успяват да постигнат плодотворни резултати. Всичко това ни навежда на мисълта, че за да сме добре ние, трябва да се възползваме от процесите по самото изграждане на полезността. С други думи – като участваме само в тази част от тях, при която не поемаме от риска, свързан с реализацията и достигането до действителна стойност спрямо търсения краен резултат.

Поради тази причина печалбите от разнообразните обслужващи дейности винаги се различават значително от тези, които полезността на дадено начинание действително носи. Разбира се, липсата на допълнителен риск от постигането на крайния ефект ни лишава и от тази значителна печалба, която в противен случай бихме могли да поделим. С други думи, когато печелим покрай разходите от реализацията на даден продукт, чиято себестойност в крайна сметка е например десет единици, а в същото време създадената стойност от неговата реализация ни генерира стотици единици добавена стойност – и когато продуктът е част от цялостна екосистема, която допълнително подпомага и повишава благополучието и благоденствието на съответната среда и общност – то създадената допълнителна стойност ще възлезе на извънредни хиляди единици, които обичайно биват усвоявани от най-различни зараждащи се икономически субекти.

Логично е да се предположи, че създаването на определена иновация или индустрия благоприятства най-вече държателите на големи капитали. Тъй като те имат нужните средства, биха могли да си осигурят избраните от тях кадри, които да организират и задвижат нужните процеси, за да могат те да се възползват от всички тези извънредни и допълнителни стойности, които на практика създадената полезност от завършването на определен продукт и неговите истински плодове носят на обществото (независимо дали говорим за определени предимства или конкретни ползи).

По този начин обикновеният човек винаги заема ролята на донор на големите корпорации, без да има шанса да се докосне до действителните финансови резултати, които остават собственост на силно ограничен кръг от „неслучайни“ лица. Така с времето малките възвръщаемости, които биват разпределяни от обслужващите дейности или пък от участието в играта на големите – независимо дали това става под формата на акции на фондовата борса, или през различните форми за окрупняване на капитал като банки и фондове – се превръщат в смислен стандарт, символизиращ някаква заблудена концепция за справедливост и коректност. Всичко това създава естествен самоподдържащ се механизъм, който постоянно отслабва способностите на хората да намерят пряк път, чрез който да се докоснат до действителните печалби вследствие на истинската стойност, която ни заобикаля навсякъде.

В същото време се появяват и естествени желания у определена прослойка хора за осъществяване на значителни печалби за сметка (и на гърба) на другите. Това спомага за развитието на престъпност и нелегални начинания, като в същото време подкрепя корупцията и създава улеснение за последващото лобистко внедряване на законопроекти в държавните политики, които сами по себе си унищожават качеството на живот и здравето на обикновения човек. Нормално е при това положение да се наблюдава очевидното масово разпространение на значително количество алогични безполезни дейности, които са в пряк ущърб на благополучието на самите хора.

Ето защо наличието на действителни и работещи примери – като доказателство, че обикновени хора могат да постигнат обединение и създаване на цялостна полезност и да генерират резултати равносилни на хиляди единици, което надвишава общоприетите разбирания – е трън в очите на тези, които удобно се възползват от съществуващото статукво за собствените си интереси. Исторически парк в село Неофит Рилски, община Ветрино, е един от малкото примери за подобна инициатива, която пропуква съвременните икономически възгледи за способността да бъде създаден проект от подобен мащаб без благословията на държателите на големия капитал.

Видимите за всеки един човек резултати са толкова големи, че липсата на способности да бъдат проумени създава цяла поредица от заблуждаващи слухове – от тезата, че се перат пари, през тезата, че всичко е една измамна пирамидална схема, до тезата, че има финансиране от Русия. Разбира се, не е възможно да се излезе лесно от създадената матрица на вярвания в една заобикаляща среда от заблудени хора с посредствени резултати. Единственият начин да се докоснем до тази нова реалност е като отидем на място и проверим със собствените си сетива създадената истинска стойност, която е действителната причина за мащабните резултати, на които съзидателната общност се радва ежедневно.

В Библията, в Евангелието според Матей в глава 7, стих 13, е казано: „По плодовете им ще ги познаете“. Разбира се, няма как човек да проумее нещо, което е извън неговата реалност на възприятие. Ето защо е важно да се чете правилната литература и да се извършват дейности, които носят същински принос. Така разпознаването на възможностите, които могат да генерират дългосрочна полезност, ще бъде много по-лесно, а постиженията от участието в такива начинания ще изглеждат неразгадаеми. За обикновения човек, който е избрал да бъде част от подобен процес обаче, всичко ще изглежда нормално и смислено, тъй като е съпреживял процеса по създаване на стойност – като участва в различните инициативи, чиято съвкупност се проявява в благоденствие и благополучие както за него самия, така и за всички останали хора в общността.

Истината е, че е въпрос на личен избор дали да се присъединим към общности на действащи и създаващи хора, насочени към изграждането на едно по-добро място за живот. Хора, които успешно завръщат прогонените от страната сънародници. Хора, които оставят своя принос и печалби в България. Хора, които милеят за историята, която са ни завещали предците, и гледат с непоколебима вяра в сърцата си към бъдещето на България. Хора, които ежедневно се борят за възможността децата ни да имат бъдеще и родина, която да продължава да бъдат техен дом и занапред. Единствената възможност всичко това да се сбъдне е да обединяваме своите усилия в създаването на полезност и да допринесем за общото благо.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД